Blocarea sistemului național al cardurilor de sănătate afectează pacienții pentru care medicamentele zilnice sunt vitale. Dintre aceștia, menționăm pacienții cu transplant renal și cei cu cancer, care în aceste zile își primesc medicația doar prin bunăvoința farmaciilor, deoarece medicii specialiști sunt în imposibilitatea de a valida rețetele în sistemul informatic. Medicul oncolog Doina Ganea-Motan a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că în ziua precedentă, de dimineață de la ora 8.00 și până seara, la ora 20.00, a putut să elibereze doar două rețete ”celor care au avut răbdare să aștepte câteva ore”. Pacienții a căror stare de sănătate nu a permis așteptarea au fost reprogramați pentru astăzi, numai că dimineață sistemul era de asemenea nefuncțional.
Șeful secției Nefrologie din Spitalul de Urgență Suceava, dr. Mihai Ardeleanu, a arătat că în aceeași situație se află și cei circa 70 de pacienți cu transplant, care în aceste zile vin să-și ia rețeta. ”Norocul este că aceste categorii de pacienți sunt binecunoscuți la farmacii, deoarece merg lună de lună. Astfel, ei primesc medicația, dar prin bunăvoința farmaciștilor, nu pentru că așa prevede legea, cum este normal”, a subliniat medicul.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate își cere scuze de la medici și pacienți, dar scuzele nu deblochează sistemul cardurilor de sănătate
Blocarea sistemului cardurilor de sănătate a fost anunțată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate luni, la ora 10.00, pe site-ul instituției. Ieri, un alt comunicat postat pe site-ul CNAS a anunțat că în conformitate cu datele Direcției Generale Tehnologia Informației din cadrul CNAS, în cursul zilei de marți, 11 octombrie 2016, la nivelul întregii țări au putut fi raportate și validate circa 50% din serviciile medicale efectuate, în medie, în cursul unei zile normale de lucru.
”CNAS cere scuze tuturor celor afectați de situația fortuită și menționează că depune toate eforturile pentru readucerea sistemului cardului național de sănătate, în cel mai scurt timp posibil, în parametri normali de funcționare. Totodată, instituția va comunica în timp util furnizorilor de servicii medicale care sunt soluțiile de raportare și validare a serviciilor efectuate, în cazul în care situația actuală se prelungește, astfel încât activitatea lor să nu fie perturbată, iar pacienții asigurați să nu aibă de suferit”, se arată în comunicat.
Pacienții au, însă, de suferit, iar medicii de familie și cei din spitale și policlinici, precum și farmaciștii nu mai știu cum să facă față valului de nemulțumiri care se îndreaptă împotriva lor, deși și ei sunt la fel de afectați ca și cei pe care îi deservesc.