Trei spitale din județul Suceava, două publice și unul privat, sunt pe lista celor 142 de spitale cu unități de transfuzie sanguină (UTS) neautorizate sanitar, făcută ieri publică pe site-ul Ministerului Sănătății. Este vorba despre spitalele municipale Fălticeni și Vatra Dornei și spitalul privat Bethesda, din municipiul Suceava. Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private și a comparat datele furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, cu situația unităților care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. De aici a rezultat că cele două spitale municipale nu au unitățile de transfuzie autorizate de DSP, dar au primit sânge și au efectuat transfuzii în anul în curs. Despre spitalul Bethesda se menționează ”lipsă date DSP”, dar a primit sânge în cursul anului 2016.
Managerul Spitalului Fălticeni, Vlad Morariu, ne-a declarat ieri că unitatea de transfuzii din spital funcționează de 3-4 ani, în cadrul secției ATI, și este dotată și echipată conform normativelor în vigoare. ”Anul trecut am renovat complet, totul este nou și conform cerințelor. Doar hârtiile pentru autorizare nu le-am făcut, vom completa acum toate formularele, fără probleme”, a afirmat Vlad Morariu. Acesta a mai precizat că motivul principal pentru care nu au fost făcute demersurile pentru autorizare a fost acela că, deși ordinul de ministru referitor la unitățile de transfuzie este de pe vremea când în fruntea ministerului era Eugen Nicolăescu, normele de aplicare au apărut mulți ani mai târziu.
Până la 1 noiembrie spitalele trebuie să intre în legalitate
La Vatra Dornei, managerul Ioan Stan ne-a comunicat că spitalul nu are de șapte ani medic ATI în coordonarea căruia să fie dată unitatea de transfuzie, deocamdată punctul de transfuzie fiind coordonat de chirurgul Cristain Rusu, care este și director medical. ”Ca dotări și spații corespundem; anul trecut am avut evaluarea pentru acreditarea spitalului și nu ni s-a semnalat vreo problemă. Blocul operator nu este funcțional fără anestezist, așa că nu știu dacă vom primi derogare pentru acreditare sau va trebui să renunțăm”, a spus managerul Ioan Stan.
Managerul Spitalului Bethesda, dr. Ștefan Pușcașu, nu a putut fi contactat telefonic în cursul zilei de ieri.
Conform comunicatului Ministerului Sănătății, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare
De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de un alt spital cu UTS autorizată sau de CTS județean, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare sau alte măsuri.
”Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri. În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicat.