Scandalul dezinfectanților diluați și infecțiile nosocomiale din spitale determină conducerea Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava să ia măsuri sporite pentru a impune respectarea regulilor de igienă proprii unei unități spitalicești. Chiar dacă testele de sanitație efectuate de DSP la spital au ieșit conforme și instituția reușește să țină infecțiile intraspitalicești sub control, managerul Vasile Rîmbu impune o monitorizare mai accentuată și diminuarea tuturor factorilor de risc.
Astfel, chiar dacă și până acum era interzis ca bolnavii internați în Spitalul Vechi să vină pe jos, în echipament de spital și uneori chiar cu pungile de dren după ei, în spitalul nou, respectarea acestei măsuri nu a fost controlată foarte riguros. De ieri, însă, Comitetul Director a cerut categoric șefilor de secție ca circuitul bolnavilor între cele două corpuri de spital să se facă doar cu ambulanța proprie. Ieșirea pacienților în stradă, cu hainele și papucii cu care stau în salon, îi expune atât pe aceștia, cât și pe ceilalți bolnavi cu care vin în contact la îmbogățirea zestrei de microbi.
De asemenea, a fost interzisă cu desăvârșire aducerea în salon a cazarmamentului cu care oamenii vin de acasă. Spitalul are spații special amenajate, în care hainele și încălțămintea sunt păstrate în saci, în condiții de siguranță.
Bolnavii care sunt internați nu mai au voie să primească alimente din afara spitalului, cu excepția apei, fructelor și sucurilor. ”Spitalul asigură mâncarea pacienților, inclusiv pentru cei cu diete speciale. Am interzis aducerea alimentelor de acasă”, ne-a declarat managerul Vasile Rîmbu.
Programul de vizitare a fost redus la două ore de luni până vineri și la patru ore, de la 13.00 la 17.00, în weekend, iar în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a fost interzis, cu excepția unor cazuri speciale (bolnavi în fază terminală, vizita preotului în cazurile foarte grave, la cererea bolnavului sau familiei). Un bolnav poate primi în salon unul, maximum doi vizitatori, pentru 10 minute. Bolnavii deplasabili pot primi vizitatori pe holul fiecărui nivel, unde au fost amplasate bănci pentru ei.
Purtarea papucilor de unică folosință de către vizitatori este obligatorie.
Igiena unui spital depinde și de pacienți și vizitatorii acestora
Potrivit managerului Vasile Rîmbu, programul de lucru al îngrijitoarelor va fi organizat în două ture pentru a se asigura întreținerea spațiilor în timpul zilei, cu curățenie generală la finalul programului de vizită.
Pentru supraveghere epidemiologică, conducerea spitalului a delegat încă trei persoane la acest compartiment și va solicita forului tutelar, Consiliul Județean, aprobare pentru modificarea statului de funcții și angajarea lor definitivă.
Starea de igienă nu depinde însă doar de ceea ce face spitalul în acest sens, ci și de pacienți și vizitatori. Chiar dacă este un subiect delicat și ocolit în discuțiile publice, menționăm că toate secțiile sunt dotate cu dușuri, în saloane sunt chiuvete, săpun există, la fel și apă caldă non stop. Spălarea corectă a mâinilor și dușul zilnic al pacienților și al întregului personal din spital contribuie la menținerea unei igiene corecte.
În absența curățeniei, nici un dezinfectant, oricât de concentrat ar fi, nu distruge microbii. Cea mai bună dovadă este că probele de sanitație luate din sălile de operație, la instrumentar sau în sălile de tratamente, în toate spitalele verificate, au ieșit conforme. Probleme au fost la probele de pe tegumente, în saloane, pe holuri sau sub o chiuvetă la Urgențe (Spitalul Municipal Fălticeni), spălate cu mai puțină rigoare, înainte de dezinfecție.