Medicii de familie din județul Suceava au reluat, de ieri, consultațiile gratuite, prescrierea de rețete pentru medicamente gratuite și compensate și celelalte servicii medicale pentru pacienții asigurați medical. Directorul executiv al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, ne-a declarat că până ieri, la ora 14.00, peste 200 dintre cei 290 de medici de familie din județ semnaseră actele adiționale la contractul-cadru cu CAS, activitatea fiind în desfășurare.
Sălăgean a mai spus că în cele două zile în care medicii de familie nu au furnizat servicii medicale pacienților asigurați s-a înregistrat o singură reclamație, în data de 1 aprilie, la adresa unui medic de familie care a reprogramat un pacient pentru o trimitere la un medic specialist.
Dr. Mirela Oniceanu, vicepreședinte al Asociației Județene a Medicilor Generaliști, ne-a declarat, ieri, că Asociația Județeană a Medicilor de Familie și patronatul mulțumesc pacienților care au înțeles protestul medicilor de familie și le-au fost alături. ”Considerăm de bun augur noua atitudine de respect a Caselor Județene a Asigurărilor de Sănătate în ceea ce privește relația dintre părțile contractuale. Noi de fapt am semnat acum un contract în alb, un act adițional care de CAS nu a fost semnat”, a spus medicul. Dr. Oniceanu a afirmat că această secvență a protestului este încheiată, însă, ”în ciuda protestelor din ultimele două săptămâni, sesizăm că nu am fost invitați la dialog”. ”Solicităm ferm ieșirea decidenților din dialogul surzilor. Protestul nostru va continua sub alte forme, pe care le vom anunța în perioada următoare”, a declarat dr. Oniceanu.
Pacienții care au fost programați la medicii de familie pentru vineri, 1 aprilie, și luni, 4 aprilie, pentru consultații, prescrierea de medicamente compensate și gratuite, trimiteri la medicii specialiști sau la analize medicale au fost reprogramați după data de 4 aprilie. Motivul a fost că nici unul dintre medicii de familie nu avea semnate actele adiționale la contractul-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate. Situația a apărut din cauza faptului că invitația pentru semnarea actelor adiționale a fost transmisă de CAS Suceava târziu, în după-amiaza zilei de 31 martie, și nu a fost timpul fizic necesar ca cei 290 de medici de familie care își desfășoară activitatea în județ să meargă la CAS pentru a semna documentele.
Actele adiționale la contractul cadru sunt valabile până la 1 aprilie și de regulă medicii continuau furnizarea de servicii medicale și după expirarea acestora, semnând ulterior. În acest an au refuzat să mai accepte această modalitate de lucru impusă de Casa de Asigurări de Sănătate.
Medicii de familie au ales această formă de protest pentru a reclama subfinanțarea asistenței medicale și faptul că sunt obligați să plătească pentru erorile cardului de sănătate.