Evaluarea asistentelor și a personalului de îngrijire din Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a început, ieri, cu proba scrisă, prin care vor fi testate cunoștințele profesionale. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Tiberius Brădățan, a declarat, ieri, că această probă se va derula pe durata a trei zile. După aceasta urmează o discuție a conducerii unității cu fiecare angajat în parte, în cadrul căreia vor fi urmărite abilitățile de comunicare, înțelegere și atitudinea acestora. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a precizat că evaluarea personalului nu va fi făcută ”cu metrul și cântarul, ci pe baza competențelor profesionale pe care trebuie să le aibă personalul medical”. Precizarea vine ca urmare a acuzelor care i-au fost aduse managerului, după ce a declarat că la UPU va face ”echipă de amazoane”, că ar selecta personalul din Urgență pe baza aspectului fizic și nu după competența profesională. Rîmbu a explicat clar că ținuta îngrijită, promptitudinea în reacție și rapiditatea de mișcare fac parte, de asemenea, din calitățile unei bune asistente medicale sau infirmiere care lucrează într-un spital și, în mod special, într-o secție atât de dinamică precum Unitatea de Primire a Urgențelor. Potrivit șefului spitalului, în UPU este nevoie de personal tânăr, suplu, cu rezistență fizică și psihică mare la stres și la un ritm de muncă intens.
Cei mutați dintr-o secție în alta își vor păstra drepturile salariale
”Imaginea spitalului depinde în primul rând de ceea ce se întâmplă în UPU. Dintre cei care se prezintă la această secție, doar 30% rămân internați, restul merge acasă cu o imagine proastă a spitalului. Asta se va schimba. La UPU vrem să facem echipă de amazoane, adică personal foarte bine pregătit profesional, tânăr, suplu și dinamic”, a fost declarația lui Vasile Rîmbu. În opinia lui, experiența profesională într-o anumită secție nu poate fi invocată pentru a compensa lentoarea în mișcare generată de obezitate sau vârsta înaintată. Managerul a mai spus că va avea grijă ca în ”rotația cadrelor” celor transferați în alte secții să nu le fie afectate drepturile salariale.
Numărul persoanelor care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava depășește 100.000 pe an. Personalul medical angajat este insuficient, astfel că până la deblocarea posturilor și efectuarea de noi angajări singura soluție pentru a reduce și preveni disfuncțiile este eficientizarea celui existent. ”Până când vom putea face angajări suplimentare, vom lucra la condiția fizică, adică cei pe care îi avem trebuie să se miște mai rapid, să aibă o comunicare și o prezență mai bună în fața bolnavilor și aparținătorilor. Monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă în UPU va fi cu totul alta”, a mai declarat Vasile Rîmbu.
Lucrările de modernizare a UPU se vor încheia în luna martie a acestui an, activitatea urmând a se desfășura într-un spațiu mult mai generos și mai bine dotat cu aparatură și echipamente medicale.
Testare
Conducerea Spitalului de Urgență Suceava a început evaluarea asistentelor și a infirmierelor
