Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mai 2015 - Anul XX, nr. 122 (5934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijorare

HIV-SIDA de import, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorităţile sanitare din judeţul Suceava au luat în evidenţă 15 noi cazuri de HIV-SIDA, în primele patru luni ale acestui an. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că este vorba despre un copil de 6 ani, de patru femei şi zece bărbaţi. Una dintre femeile luate în evidenţă este mama copilului, care până acum nu se ştia a fi HIV pozitivă. ”Probabil copilul s-a infectat de la mamă, care neştiind că este pozitivă, a născut natural, nu prin cezariană, şi a alăptat”, a precizat dr. Zorescu. Vârsta mamei indică faptul că aceasta ar putea face parte din lotul de copii care au fost contaminaţi în perioada 1987-1990, prin intermediul transfuziilor cu sânge netestat pentru HIV, prin reutilizarea acelor de seringă sau sterilizarea defectuoasă a acestora.

În ceea ce priveşte sursa infecţiei pentru ceilalţi pacienţi, cu boala în stadii diferite de evoluţie, dr. Zorescu a afirmat că, în cele mai multe cazuri, ca factor de risc sunt incriminate relaţiile sexuale întâmplătoare, pe perioada cât persoanele respective au lucrat în străinătate.

Oficialul DSP a evidenţiat că numărul de cazuri noi este mare, dacă se ţine cont că până acum media anuală era de 18-20, iar în 2015, numai din ianuarie până în aprilie au fost 15.

Dr. Cătălina Zorescu a reamintit că testarea pentru HIV-SIDA este gratuită şi se asigură anonimatul, deci cei care îşi fac testul pot să nu-şi dea numele. Cu toate acestea, adresabilitatea nu este foarte mare, fie din ignoranţă, fie din neglijenţă. ”Cele mai multe persoane pozitive sunt descoperite întâmplător”, a spus dr. Zorescu.

Din anul 2013, gravidele care se internează în maternităţile din judeţ sunt testate obligatoriu pentru această cumplită boală, cu ajutorul unor teste rapide, cu acurateţe 100%.

Pentru tratamentul bolnavilor de HIV-SIDA, judeţul Suceava a primit o finanţare de 3,580 de milioane de lei, din care până acum s-au cheltuit 1,504 milioane de lei. Până acum, nu au fost semnalate sincope în aprovizionarea cu medicamente. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului HIV-SIDA de import, la Suceava.
 Vizualizări articol: 2621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HIV-SIDA de import, la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tochitură moldovenească Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o pregătească. Secretul este să se folosească şi ceva afumătură pentru un gust mai dichisit. Între ingrediente se... Citeşte