Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mai 2015 - Anul XX, nr. 111 (5923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Peste 80.000 de suceveni suferă de hipertensiune arterială

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor care suferă de hipertensiune arterială (HTA) este în continuă creştere şi populaţia nu conştientizează riscul la care se expune ignorând această boală care nu doare. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că anul trecut, în judeţul Suceava erau înregistrate 80.893 de persoane cu hipertensiune arterială, dintre care 6.861 au fost cazuri nou depistate. Tot anul trecut, în judeţ au murit 3.739 de oameni din cauza hipertensiunii arteriale şi a complicaţiilor asociate, potrivit aceleiaşi surse. Drept complicaţii grave, Adrian Popescu a amintit accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, diabetul, insuficienţa cardiacă şi renală.

Statisticile arată că 40% din populaţia adultă a României suferă de hipertensiune arterială, iar la nivel mondial sunt înregistrate 1,5 miliarde de hipertensivi.

 

Simptomele şi cauzele hipertensiunii arteriale

Dacă aveţi unul dintre următoarele simptome trebuie să mergeţi de urgenţă să vă consulte un medic: modificarea sau pierderea stării de conştienţă, modificări ale stării mentale sau schimbări bruşte de comportament, cum ar fi confuzie, delir, letargie, halucinaţii, dureri în piept, senzaţie de constricţie sau presiune toracică, palpitaţii, ameţeală, vorbire neclară, deformată sau incapacitatea de a vorbi, sângerare nazală care nu se opreşte în 5 minute, amorţeală, paralizie sau incapacitatea de a mişca o parte a corpului, accelerarea ritmului cardiac, durere de cap severă sau neobişnuită, modificări ale vederii, slăbiciune.

Printre cauzele HTA se numără alcoolismul, stresul, boala valvulară aortică, ateroscleroza, îngustarea aortei, leziunile cerebrale care cresc presiunea intracraniană ceea ce poate afecta capacitatea de reglare a tensiunii arteriale, tulburări endocrine, febră, unele afecţiuni renale precum cancerul renal şi insuficienţa renală, durerile severe, ca cele apărute în cancer sau arsuri, nivelul crescut al colesterolului în sânge sau sarcina. La acestea se mai adaugă şi factorii de risc, cum ar fi vârsta, stresul, diabetul, alimentaţia bogată în sare, consumul excesiv de alcool, istoricul familial de hipertensiune arterială, sexul masculin, obezitatea, stilul de viaţă sedentar şi fumatul.

În data de 17 mai este celebrată, în fiecare an, Ziua Mondială a HTA, cu scopul de a sensibiliza populaţia despre riscurile hipertensiunii arteriale şi de a încuraja metodele de diagnosticare precoce şi prevenire a acestei maladii şi a complicaţiilor acesteia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 80.000 de suceveni suferă de hipertensiune arterială.
 Vizualizări articol: 2065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 80.000 de suceveni suferă de hipertensiune arterială5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura deşteaptă Ai nevoie de 8 oua, un pachet de unt, 300 g de zahar farin, un litru de lapte, 3-4 pachetele de zahar vanilinat si 10 linguri cu faina.Cum se prepară: citeşte continuarea pe Antena... Citeşte