Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2015 - Anul XX, nr. 98 (5910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reformă cu stângul

Cardul de sănătate exasperează doctorii şi pacienţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nervi, timp pierdut, pacienţi purtaţi pe drumuri - cam astea sunt primele ”beneficii” ale introducerii cardului de sănătate, la care se aşteaptă atât medicii, cât şi pacienţii, de la 1 mai a.c. În ultimele zile, atât medicii de familie, cât şi cei din spitale şi specialiştii au tot făcut probe de activare a cardurilor şi de conectare la sistem şi au constatat că acesta mai mult n-a mers. ”Ieri după-amiază s-a blocat complet, astăzi a mers pe bucăţi. Nu ştiu cum va fi când se vor conecta concomitent medicii de la toate cele 26 de spaţii din ambulator şi cât va dura să validezi o consultaţie”, ne-a spus directorul medical al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Tiberius Brădăţan.

La această oră, procedura de transmitere criptată a datelor durează în medie 10-15 minute pentru un pacient care are deja cardul activat. Dar potrivit doctorului Brădăţan, sunt şi medici de familie care le-au comunicat deja pacienţilor lor că ar fi preferabil să meargă pentru activare la spitale sau la medici specialişti, ceea ce îngreunează şi mai mult activitatea acestor categorii de medici. De asemenea, circa 17.000 de suceveni nu şi-au ridicat nici acum cardurile de la Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce face ca, în cazul în care vor avea nevoie de servicii spitaliceşti, cardurile să le fie activitate tot în spitale.

În ceea ce-i priveşte pe medicii de familie, mai ales în mediul rural, ei au deja probleme cu funcţionarea sistemului informatizat. Completarea cu obligativitatea utilizării cardurilor de sănătate îi determină pe mulţi dintre ei să afirme că în realitate ”reforma sistemului sanitar” nu va însemna decât reducerea şi mai mult a timpului alocat efectiv consultaţiei. Din 20 de minute alocate unui pacient, cel puţin 15 sunt consumate de medic pentru completarea documentelor.

Pentru a preveni sincope majore în funcţionarea sistemului, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a decis ca, în prima zi în care cardul devine obligatoriu, la CAS să se asigure permanenţa.

Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, că ”din data de 1 mai este asigurată permanenţa la CAS Suceava pentru activitatea cu publicul. De asemenea, se asigură asistenţa tehnică, pe Compartimentul IT, pentru asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale. Furnizorii care întâmpină probleme legate de utilizarea cardului de sănătate au la dispoziţie şi Helpdesk-ul din cadrul CNAS pentru a solicita lămuriri şi ajutor, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Asiguraţii pot apela numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate pentru orice probleme sau nelămuriri legate de cardul de sănătate, de luni până vineri, în intervalul 08:00-20:00”.

 

Doctorii şi farmaciştii care nu folosesc cardul vor plăti din propriul buzunar serviciile acordate

Tot din data de 1 mai a.c. furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu CAS care nu vor avea funcţional sistemul cardului şi nu vor valida serviciile medicale cu cardul, atunci când asiguratul se prezintă cu el, vor suporta din propriul buzunar costurile serviciilor acordate.

Sălăgean precizează că serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că aceste servicii se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate. De asemenea, minorii nu au primit card de sănătate şi beneficiază de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi. Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Anda Sălăgean a confirmat că la sediul CAS mai există un număr foarte mare de carduri neridicate, iar medicii de familie, deşi aveau posibilitatea să le ridice şi să le distribuie direct asiguraţilor din lista lor, nu şi-au asumat această responsabilitate.

Din cele 20.950 de carduri naţionale returnate de operatorul poştal la sediul CAS Suceava, în perioada 9 ianuarie – 29 aprilie a.c. au fost distribuite 3.976 de carduri persoanelor asigurate care le-au solicitat.  

Din cauza numărului mare de persoane care solicită cardurile naţionale la sediul CAS Suceava - peste 250 persoane zilnic - programul de lucru cu publicul a fost prelungit, acesta fiind de luni până joi, între orele 08.00-16.00, şi vineri, între orele 08.00-14.00, inclusiv în data de 1 mai.

Din data de 1 mai cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui.

Pentru asiguraţii care nu au primit cardul de sănătate,furnizorii de servicii medicale vor verifica în sistem calitatea de asigurat a pacientului pentru a-i oferi serviciul necesar. Serviciile medicale acordate fără card de sănătate vor fi monitorizate separat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cardul de sănătate exasperează doctorii şi pacienţii.
 Vizualizări articol: 1853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cardul de sănătate exasperează doctorii şi pacienţii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine medicilor de familie! trimis de
(30 apr 2015, 12:48:19
Tot la ei ajungi la consultatie, dar ei nu vor sa se complice. Bine ca iau o gramada de bani pe spatele nostru.
2.   Birocratie morbida trimis de
(30 apr 2015, 23:34:44
Sistemul medical romanesc este insuficient finantat si implicit dispune de prea putine resurse umane pentru implimentarea acestor reglementari.
Meseria de medic este puternic denaturata,acesta fiind obligat sa faca o cu totul alta activitate decit cea pentru care s-a pregatit si pentru care a depus juramantul lui Hipocrate.Grija si preocuparea medicului pentru problemele de sanatate ale pacientului este din pacate in concurenta cu eforturi de canalizae a resursei intelectuale in alt scop decit cel pentru care acesta s-a pregatit, efort de cele mai multe ori considerabil,mai ales pentru medicii mai in virststa si cu foarte mare experinta;o munca in plus,fara nici un beneficiu pentru pacient si fara nici o recompensare salariala pentru aceste noi activitati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei