Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 apr 2015 - Anul XX, nr. 78 (5890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sănătate

Scarlatină și varicelă, la o grădiniță din Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un caz de scarlatină confirmat și încă două de suspiciune de boală s-au înregistrat, în ultima săptămână, la o grădiniță cu program prelungit din Gura Humorului. Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că boala a fost confirmată în cazul unui copil și este posibil ca alți doi copii să fie de asemenea bolnavi. Numărul contacților este, potrivit medicului, de 44 de copii, care sunt ținuți sub observație de medicul școlar. Dr. Zorescu a precizat că, la aceeași unitate de învățământ, la începutul acestui an au fost și 76 de cazuri de varicelă, dintr-un număr de 270 de copii.

Scarlatina este o boală a copilăriei care de regulă alertează părinții. Conform statisticilor DSP, la fiecare început de an şcolar, în Suceava se înregistrează o medie de 100 de cazuri de copii bolnavi.

Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă acută care apare mai frecvent sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Clinic, scarlatina se caracterizează prin debut brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie caracteristică, urmată de descuamare tegumentară. Boala apare de 4-5 ori mai frecvent în mediul urban faţă de cel rural. Transmiterea se face pe cale aerogenă, prin obiecte, mâini murdare şi produse alimentare (lapte şi lactate, îngheţată, salată de ouă etc.) contaminate cu streptococul beta-hemolitic de grup A. Contagiozitatea persoanei bolnave de scarlatină durează atâta timp cât streptococul este prezent în nas, faringe, tegumente, după aplicarea medicaţiei reducându-se foarte mult, la câteva zile.

În ceea ce privește varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, aceasta este o boală infecțioasă eruptivă acută generalizată, provocată de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Apare de obicei la vârsta copilăriei. La vârsta de adult, virusul provoacă de regulă o erupție localizată și complicații. Se transmite pe calea aerului și mai rar prin obiecte murdare sau secreții. Varicela se vindecă sau dispare în 7-10 zile și generează imunitate permanentă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scarlatină și varicelă, la o grădiniță din Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scarlatină și varicelă, la o grădiniță din Gura Humorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei