Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2011 - Anul XVI, nr. 56 (4654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Laptele de soia – ingredient ideal în bucătărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Laptele de soia câştigă teren în domeniul gastronomiei, fiind folosit din ce în ce mai mult pentru prepararea unei game variate de mâncăruri.


Laptele de soia este o băutură vegetală, mai precis lichidul care rezultă după ce boabele de soia sunt înmuiate şi stoarse. Persoanele care au adoptat un stil de viaţă vegetarian sunt cele care consumă cu preponderenţă lapte de soia - acesta fiind un foarte bun substitut vegetal pentru laptele de vacă - însă tot mai multe persoane, vegetariene sau nu, îl aleg datorită beneficiilor aduse sănătăţii. Gospodinele preocupate de sănătatea familiei lor devin din ce în ce mai interesate de ideea de a înlocui laptele de vacă sau de capră cu lapte de soia atunci când gătesc.
Deşi se poate spune că laptele vegetal îl înlocuieşte fără probleme sau restricţii pe cel obişnuit, totuşi este bine să ştiţi că laptele de soia este recomandat doar pentru anumite preparate.
Astfel, laptele de soia este ideal pentru pregătirea de deserturi (datorită gustului său dulceag deosebit). De asemenea, laptele vegetal poate fi utilizat fără probleme atunci când gătiţi mâncăruri care nu trebuie să fie albe şi, în plus, datorită texturii sale, poate fi încorporat în preparate al căror aspect nu trebuie să fie neted şi uniform.
Indiferent de preparatul pe care alegeţi să îl gătiţi, este bine să aveţi în vedere că laptele folosit nu face altceva decât să completeze textura sau gustul mâncării respective. Dacă folosiţi lapte de soia pentru un preparat în care laptele este ingredientul principal, gustul mâncării ar putea fi schimbat radical, şi nu neapărat în bine; în schimb, dacă folosiţi lapte vegetal doar pentru a adăuga puţină culoare preparatului, atunci nu vor exista probleme. Învăţaţi deci să folosiţi „inteligent” laptele de soia, pentru a găti mâncăruri mai sănătoase, fără a face compromisuri în ceea ce priveşte savoarea.

Ce trebuie să ştiţi

Întrucât laptele de soia conţine foarte puţine grăsimi saturate, folosirea lui ca ingredient în diverse mâncăruri fierte sau gătite la cuptor vă poate da bătăi de cap. Vă veţi uşura munca dacă veţi lua seama la câteva sfaturi referitoare la gătitul cu lapte de soia.
Primul lucru pe care trebuie să îl ştiţi este că laptele de soia trebuie cumpărat foarte aproape de momentul în care intenţionaţi să îl folosiţi. El poate fi ţinut la congelator, însă textura şi gustul său vor fi oarecum compromise dacă optaţi pentru această metodă de păstrare pentru o perioadă de timp mai mare decât cea recomandată. Ideal este ca laptele vegetal să nu fie ţinut mai mult de 48 de ore în congelator înainte de a fi utilizat, altfel nu veţi beneficia de toate calităţile sale.
Atunci când încălziţi laptele de soia aveţi grijă să amestecaţi continuu, pentru a evita formarea unei pelicule fine deasupra lichidului, dar şi pentru a vă asigura că laptele nu dă în foc.
Laptele de soia are un gust unic, specific, de aceea este bine să vă asiguraţi că, atunci când îl folosiţi pentru gătit, aromele ingredientelor folosite se vor amesteca în mod fericit. Specialiştii vă recomandă să puneţi laptele vegetal în preparat atunci când acesta este aproape gata, şi să-l turnaţi în cantităţi mici, până când gustul său se combină cu ale celorlalte ingrediente.
Dacă în reţeta pe care o gătiţi se menţionează că pentru preparat este nevoie de lapte integral, atunci trebuie să adăugaţi mai multă grăsime decât în mod obişnuit, întrucât laptele de soia conţine foarte puţine grăsimi.

Lapte de soia pentru deserturi
 Laptele de soia este un ingredient ideal pentru prepararea deserturilor, graţie gustului său dulce. Atunci când faceţi budincă, adăugaţi mai puţin lapte vegetal decât cantitatea precizată pe pachet şi amestecaţi ingredientele fără întrerupere, pentru a nu se forma cocoloaşe.
Întrucât pe piaţă există sortimente de lapte de soia cu diverse arome (ciocolată, vanilie, banane, căpşune etc.) este foarte uşor să optaţi pentru un anumit tip, în funcţie de desertul pe care doriţi să îl preparaţi.
Ţineţi însă cont de faptul că laptele de soia aromat este mai dulce decât cel simplu şi folosiţi mai puţin zahăr decât se indică în reţetă.
 

Orez cu lapte de soia

Ingrediente: 25 g orez cu bobul rotund, 150 ml lapte de soia (poate fi şi aromat), 10 g zahăr, esenţă de rom sau de vanilie ori coajă rasă de lămâie. În funcţie de preferinţe se mai pot adăuga miez de nucă, stafide sau dulceaţă.
Mod de preparare: Laptele se pune la fiert împreună cu esenţele sau coaja de lămâie, având grijă să amestecaţi încontinuu. Când dă primul clocot, se adaugă orezul spălat. Se lasă acoperit, la foc domol, pentru 20-30 de minute. Se stinge focul, se adaugă zahărul şi se mai lasă 10 minute, până se întăreşte. Se pune orezul în boluri umezite cu apă, care apoi se dau la frigider. Orezul se serveşte rece. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laptele de soia – ingredient ideal în bucătărie.
 Vizualizări articol: 3124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Laptele de soia – ingredient ideal în bucătărie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei