Google
 
joi, 5 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 207 (7208)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,7432 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2921 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Iulius Mall Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Vinete cu legume, preparat de post ( imam bayaldî)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Este o mâncare de post extrem de gustoasă, ușor de făcut și care valorifică perfect legumele proaspete de sezon. Este de origine turcească preparatul, dar la noi se pregătește curent în Dobrogea, inclusiv în bucătăriile mănăstirilor, ca deliciu de post. La turci reteța se pregătește exact la fel de secole și se numește ”imam bayaldî”, adică ”imamul a leșinat”. Denumirea face aluzie la o legendă care spune că un oficial religios ar fi leșinat de plăcere când a fost servit la masă cu acest preparat. Pentru un rezultat desăvârșit este bine să folosim legume foarte proaspete, din piață sau din grădina proprie, și obligatoriu ulei de măsline.

 

Avem nevoie de:

Pentru fiecare mesean - O vânătă mică sau medie, o roșie, jumătate de ardei, o ceapă mică, un cățel de usturoi, o linguriță de zahăr, 200g ulei de măsline, sare și piper după gust, opțional puțin ardei iute și pătrunjel verde.

 

Preparare:

Cu un sucitor pentru aluat apăsăm ușor vinetele întregi, pentru a le aplatiza puțin, fără să se crape. Nu e obligatoriu, dar asta la va face mai suculente. Curățăm coaja de pe vinete în lung, doar din loc în loc, ca să rămână unele fâșii. Punem peste vinele curățate, într-un castron mare, o greutate și turnăm o saramură din o lingură mare de sare la un litru de apă. Trebuie să le acopere complet și lăsăm vinetele astfel o oră. În acest timp își trag sarea necesară și elimină sucul amar. Apa devine maronie și o aruncăm la final. Între timp tocăm bucăți nu prea mici toate celelalte legume iar ceapa și usturoiul le tocăm feliuțe. Călim în jumătate din ulei, încins, ceapa tocată,  apoi adăugăm usturoiul, ardeii, iar când s-au înmuiat punem și roșiile cuburi și puțin zahăr. Gustăm de sare și piper și lăsăm pe foc mic să scadă zeama, dar nu amestecăm des, ca să nu se sfărâme totul. În restul de ulei prăjim pe toate părțile vinetele bine șterse. Acestea vor absorbi uleiul. Ungem bine fundul unei tăvi tot cu ulei de măsline. Luăm câte o vânătă, îi facem o tăietură în lung fără să străpungem complet vînăta și cu degetele facem loc ușor în miezul vinetei, fără a scoate acest miez. Trebuie să obținem un fel de corăbioară, în care punem din belșug, ”cu moț”, din umplutura de legume călite. Punem vânăta în tava unsă și repetăm cu toate. La final putem orna cu felii de roșii, apoi turnăm în fiecare vânătă câte o lingura de ulei de măsline dacă a rămas de la prăjit vinetele. Coacem totul la foc mediu timp de o oră sau mai mult, până vedem că intră foarte ușor vîrful cuțitului în vinete. La servire presărăm pătrunjel verde și oferim felii de lămâie. Asociem cu smântână sau iaurt dacă nu dorim un preparat de post și putem presăra chiar brânză rasă ca ”fiță” supremă. Rezultatul este foarte gustos și sățios, dar trebuie consumat cu moderație, pentru că are mult ulei și poate fi indigest pentru persoanele sensibile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vinete cu legume, preparat de post ( imam bayaldî).
 Vizualizări articol: 1146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vinete cu legume, preparat de post ( imam bayaldî)5.051

Shopping City Suceava
DAREX AUTO - Showroom Botosani
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



Optik Tataru - Cabinete Oftalmologice in Suceava
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vinete cu legume, preparat de post ( imam bayaldî) Este o mâncare de post extrem de gustoasă, ușor de făcut și care valorifică perfect legumele proaspete de sezon. Este de origine turcească preparatul, dar la noi se pregătește curent în Dobrogea, inclusiv în bucătăriile... Citeşte