Google
Tim-Group - Termopane
Tim-Group - Termopane
Tim-Group - Termopane
 
vineri, 15 ian 2016 - Anul XXI, nr. 11 (6124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,519 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2856 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
CAR Invatamant Falticeni
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Caramelele bunicii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De pe vremea când oaspeții erau primiți întotdeauna cu dulcețuri și bombonele de casă al căror gust rafinat nu-l puteai uita ușor, au rămas prin vechile caiete cu rețete ale bunicilor și instrucțiunile de preparare pentru astfel de dulci și aromate comori... Caramelele făcute în casă ne răpesc doar jumătate de oră și nu au nevoie de îndemânare și ingrediente sofisticate, dar ies întotdeauna minunate.

Avem nevoie de:

O cană de zahăr, o cană de miere, o cană de smântână dulce cât mai grasă ( se poate înlocui cu lapte condensat îndulcit sau dulce de leche din conservă), jumătate de pachet de unt ( cu minim 80 la sută grăsime), o jumătate de cană nuci sau alune, un vârf de cuțit de sare, opțional o lingură esență de rom sau de vanilie sau puțină coajă rasă de portocală

Preparare:

Cantitatea de unt din rețetă este pentru obținerea unor caramele de consistență medie, dar poate fi modificată după preferință. Pentru a se obține o consistență cleioasă, asemeni batoanelor din comerț, se folosește mai puțin unt, în timp ce suplimentarea cantității de unt va face ca bombonelele să fie cremoase și stabile ca formă, asemeni ciocolatei de casă bine preparate. Rumenim ușor nucile sau alunele pe ochiul aragazului, în tigaia fără ulei, sau în cuptor, în tava obișnuită. Jumătate din nuci le măcinăm fin, iar celelalte le tocăm bucățele cu cuțitul. Pe baie de apă sau la foc foarte mic, preferabil într-o crăticioară neaderentă, punem la fiert zahărul, sarea, mierea și smântâna ori laptele condensat sau caramelizat din conservă. Amestecând continuu și lent, până începe să se îngroașe ușor compoziția, și formează un sirop care îmbracă lingura, de culoare bej. Adăugăm untul tăiat în cubulețe și nucile și continuăm să amestecăm pe foc mic, până ce compoziția se îngroașă ca o cremă. Este important să avem răbdarea de a fierbe suficient amestecul, pentru că, altfel, la tăiere caramelele nu-și vor păstra forma, ci vor avea tendința să ”curgă” inestetic. La final adăugăm esența de rom sau vanilie, dacă folosim. Turnăm amestecul cald într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsăm să se răcească și să se întărească la temperatura camerei ( chiar dacă pare tentant să răcim tava în frigider pentru a obține mai repede caramelele, acest procedeu nu este indicat, pentru că răcirea bruscă poate face caramelele să se zaharisească neplăcut). Dacă amestecul a fost fiert corect și suficient, în 30 de minute de așteptare obținem o placă de caramea care se poate tăia frumos. Pentru a evita umezirea și încleierea caramelelor la păstrare, fiecare bucățică o ambalăm în staniol special sau chiar în hârtie de copt albă ori celofan. Putem păstra caramelele într-un borcan închis etanș, în loc răcoros și uscat. Rezistă chiar și două săptămâni și sunt delicioase. Nu sunt însă recomandate diabeticilor și persoanelor care țin un regim alimentar hipocaloric.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caramelele bunicii.
 Vizualizări articol: 2405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Caramelele bunicii5.053

Iulius Mall - Concertul Primaverii
Vanzare Service Automate Cafea
Denis Shoes
ROMFOUR - Transport de persoane si colete
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Caramelele bunicii De pe vremea când oaspeții erau primiți întotdeauna cu dulcețuri și bombonele de casă al căror gust rafinat nu-l puteai uita ușor, au rămas prin vechile caiete cu rețete ale bunicilor și instrucțiunile de preparare pentru astfel de dulci... Citeşte