Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 85 (8002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Slujbă arhierească

„Frați români” din țară, din Ucraina și Republica Moldova s-au reunit la parastasul oficiat pentru întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Frați români” din țară, din Ucraina și Republica Moldova s-au reunit duminică, 10 aprilie, la praznicul de 40 de zilesăvârșit pentru întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu. Rugăciuni jertfelnice au fost înălțate de zeci de oameni, care au ținut în mâini lumânări aprinse, împodobite cu ștergare tradiționale, într-o zi de sărbătoare, în care natura a îmbrăcat Bucovina, din nou, în straie albe. La fel și Voronețul, era învăluit „într-un ștergar alb... de fulgi”, peisaj din care doar chipul luminos al Măicuței Irina, de pe un tablou așezat pe cerdac, străbătea zările și te îmbrățișa cu căldură și bunătate.

Sfânta Liturghie și slujba de pomenire au fost săvârșite de Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegat la Voroneț de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Române, cu bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte și arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava (Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava), pr. Adrian Popa, consilier eparhial al Sectorului Colportaj Bisericesc, pr. Aurel Goraș, Protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, preotul Constantin Ciupu, preotul dr. Viorel-Ioan Vârlan etc.

Deși a fost amenajată o scenă, în curtea mănăstirii, împodobită cu cetină de brad de mâini iscusite, slujba a fost oficiată în paraclisul mănăstirii, din cauza frigului de afară.

În Duminica a cincea din Postul Mare (Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), zecile de oameni care au ales să fie prezenți la Voroneț, pentru a participa la parastasul Măicuței Irina, care a plecat la Ceruri cu aproape 40 de zile în urmă, au avut parte de momente încărcate de emoție, de bucuria revederii, de slujirea înălțătoare a soborului de ierarhi și preoți, într-un cuvânt, o sărbătoare dedicată exclusiv Măicuței Irina. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a ținut un cuvânt de învățătură imediat după citirea Sfintei Evanghelii, în care a evidențiat râvna pentru slujirea lui Dumnezeu, râvnă cu care l-a urmat pe Mântuitorul Hristos Cuvioasa Maria Egipteanca, un model și pentru noi, creștinii, dar a vorbit și despre importanța slujirii aproapelui, bucuria de a dărui. „Evanghelia de astăzi este o piatră de încercare pentru noi”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

După bunul obicei al Măicuței Irina, și stravrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, a îndemnat toți credincioșii să rostească în cor rugăciunea „Crezul” și să cânte, tot împreună, „Tatăl nostru”. Răspunsurile la slujbă au fost date de obștea de maici, cu glasuri ca de îngeri. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit și câteva pasaje din Sfânta Liturghie în limbile greacă și latină. Și vocile bine armonizate ale preoților din sobor au impresionat credincioșii participanți la eveniment.

 

Pomenirea unei călugărițe „care s-a ostenit și s-a luptat mult pentru această mănăstire”

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit în cuvântul său și despre Mănăstirea Voroneț, construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci. Ștefan cel Mare a făcut această mănăstire într-un timp record pentru timpurile de atunci, şi chiar şi pentru cele de astăzi, în 3 luni și 3 săptămâni și 3 zile de la punerea pietrei de temelie până la sfinţire. Arhiereul a spus că Voronețul a cunoscut și momente înălțătoare, ca cel din 1488, dar a cunoscut și multe momente grele, multe umilințe, ca multe alte mănăstiri din Bucovina, care au fost pe perioade îndelungate închise și călugării au fost alungați.

Duminică s-au adunat mulți apropiați ai Voronețului, a spus Preasfințitul Timotei, pentru a pomeni o călugăriță care s-a ostenit și s-a luptat mult pentru această mănăstire, fiind vorba de Măicuța Irina, care a slujit 30 de ani Voronețul, s-a ostenit, a făcut slujire cu toată inima. „Mulțumesc maicii starețe pentru această dragoste pe care o arată maicii ei Irina (...) Am aflat că 30 de ani, cele două călugărițe au împărțit aceeași chilie, care nu a fost foarte mare. Monahismul îndeamnă la filantropie, la iubirea față de oameni, la filoxenie, iubirea față de străini. Fapte ale slujirii sunt răsplătite de Dumnezeu, faptele slujirii pentru ceilalți ne apropie de Dumnezeu”. Preasfințitul a mai vorbit și despre „dăruirea acestor călugărițe de la Voroneț, care în ultima vreme au avut o lucrare vremelnică, așa cum se vorbește despre jertfa de la Curtea de Argeș..., o altfel de jertfă a fost aici”.

 

Covor de margarete pe mormântul măicuței și o candelă veșnic aprinsă

După Sfânta Liturghie, în paraclisul Mănăstirii a fost săvârșită slujba Parastasului pentru întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu, după care, la mormântul maicii starețe, a fost oficiat un Trisaghion. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit crucea așezată în amintirea vrednicei de pomenire stavrofora Irina Pântescu. Pe mormântul măicuței Irina era covor de flori, multe margarete (numele de botez al măicuței fiind Margareta). O candelă va lumina veșnic chipul luminos al măicuței, iar florile de pe mormânt nu se vor veșteji niciodată, grație dragostei cu care o înconjoară obștea de maici.

Au fost depuse și două coroane de flori din partea Consulului General al României la Cernăuți, Excelența Sa Irina Loredana Stănculescu, și din partea Elenei Nandriș, multă vreme primarul localității ucrainene Mahala.

 

Prieteni ai Voronețului

Printre oamenii apropiați obștii de la Voroneț care s-au aflat duminică la mănăstire și s-au rugat pentru sufletul Măicuței Irina s-au aflat Consulul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, prof. univ. dr. arh. Virgil Polizu, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Mircea Gheorghe Lețiu, directorul Firmei SC EURAS SRL din Satu Mare (care s-a ocupat de lucrările de restaurare a ansamblului mănăstirii), Lazăr Fialcovschi din Molodia (Ucraina), „primărița din Mahala, Ucraina”, Elena Nandriș, jurnalista din Cernăuți Maria Toacă, sociologul Carmen Cornelia Balan, jurnalista și scriitoarea Doina Cernica, jurnalistul Constantin Ciofu, jurnalista Irina Ursachi, prof. Mioara Gafencu, care a împlinit recent 85 de ani, farm. Maria Mitocaru, prieteni ai Voronețului din Republica Moldova, mulți oameni care au dorit să le fie alături maicii starețe stavrofora dr. Gabriela Platon, stavroforei scriitoare Elena Simionovici și celorlalte maici, la praznicul de 40 de zilepentru întâia stareță a Mănăstirii Voroneț.

 

„Grădinile mănăstirii”, ediția a III-a revizuită și îmbogățită

În paraclisul Mănăstirii Voroneț a mai avut loc duminică un moment special: lansarea cărţii „Grădinile mănăstirii” (Editura Muşatinii, 2022), cu file de cronică din viaţa mănăstirii scrise în cele peste trei decenii de la reînfiinţare de jurnalista și scriitoarea Doina Cernica şi ilustrată cu reproduceri după artista plastică Dany-Madlen Zărnescu, sora mai mică a Doinei Cernica, care, din păcate, a urcat la Ceruri.

Obștea de maici de la Voroneț a dorit ca Măicuța Irina „să fie prezentă” printre cei care au iubit-o și au prețuit-o și prin aceste file de carte: „Grădinile mănăstirii”, ediția a III-a revizuită și îmbogățită, tipărită la Editura Muşatinii, Suceava, 2022.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul (Aioanei), membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al Societății Scriitorilor Bucovineni, a făcut o frumoasă prezentare a cărții și jurnalistei şi scriitoarei Doina Cernica, din fața altarului, ținând în mâini volumul „Grădinile mănăstirii”.

 

„Preafrumoase plăsmuiri literare și de cronică”

„Cititorul care se va apleca asupra acestor pagini”, a spus Părintele Timotei, va descoperi dragostea Doinei Cernica pentru soborul acestei mănăstiri, pentru întâia stareță Irina Pântescu, pentru stareţa Mănăstirii Voroneţ, stavrofora dr. Gabriela Platon, pentru stavrofora Elena Simionescu, pentru toate celelalte maici care au fost amintite în carte „de frumusețe a sufletului”.  

„Cu bucurie vă prezint una dintre cărțile care cuprinde în paginile ei cronica mai apropiată nouă a Mănăstirii Voroneț. Dacă pe vremuri Voronețul a avut cronicari mari, de la Curtea Domnească, oameni care s-au oprit aici pentru a admira frumusețea picturii (...), iată că în vremea noastră mai sunt cronicari, poate mai dăruiți decât cei de demult”, a spus Preasfințitul Timotei.

Cronicarul Doina Cernica, a completat Preasfințitul Timotei, a adunat în paginile acestui volum „dragostea pentru Mănăstirea Voroneț (...) Cititorii acestei lucrări vor descoperi preafrumoase plăsmuiri literare și de cronică, închinate acestui loc, numeroaselor hramuri care au avut loc aici, în ultima perioadă, și de la care niciodată nu a lipsit cronicarul cel cu condei măiestrit”.

 

„Sunt evocări scrise cu sufletul, dar și cu atenția unui spirit de observație veritabil”

Prezentarea cărții „Grădinile mănăstirii” a continuat și în sala de conferințe a Mănăstirii Voroneț, unde au avut prezentări Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB), și sociologul Carmen Cornelia Balan. Fiecare participant la eveniment a primit volumul „Grădinile mănăstirii”. Poetul Alexandru Ovidiu Vintilă a apreciat că „Grădinile mănăstirii” este o carte care o are în prim plan pe Maica Irina, întâia stareță a Voronețului, cea care a dus greul pentru ceea ce este aici, la Voroneț. „Cartea de față nu este una obișnuită, este specială prin prisma subiectului ales, Sfânta Mănăstire Voroneț (...). Este o carte de suflet, subliniat cu măiestria condeiului, dar și al penelului. Este în carte o rânduială care dezvoltă o simbolistică, un mod de a vedea și de a menține legătura cu lucrurile, o taină care ne vorbește”, a apreciat poetul Vintilă. „Această carte este și o carte despre cărți,  despre memorie, întâlniri sau călătorii memorabile. Sunt evocări scrise cu sufletul, dar și cu atenția unui spirit de observație veritabil. O cronică a unor realități inconfundabile, pe care retina exersată a scriitoarei Doina Cernica ni le reține și imortalizează pe foaia de hârtie a cărții. Dârzenia faptei bune a măicuței starețe Irina Pântescu, trecută la Domnul în urmă cu 40 de zile, ne rămâne întipărită în minte după lecturarea cărții și asta, evident, grație autoarei. Blândețea și fermitatea, înțelepciunea și verticalitatea monahiei Elena Simionovici sunt creionate cu expresivitate în volum, precum și figura luminoasă, renascentistă a actualei maici starețe, dr. Gabriela Platon. Sunt pagini și pagini, toate ilustrând un fel de a fi irizat de forța Voronețului, un creuzet de spiritualitate indiscutabilă, care impresionează orice om. Cartea este una izbutită, despre lucrarea împreună, roditoare, despre datoria pe care o avem ca oameni de a ne înmulți talanții. Felicitări celor două autoare, o carte pe care o recomand cu dragoste și cu inima cât se poate de deschisă”, și-a încheiat cuvântul de prezentare președintele SSB.

 

„O lecție de dragoste față de aproapele”

„Sunt fiica Vornețului, așa mi-e drag să spun și așa voi rămâne. Pentru mine, Măicuța Irina este începutul altei vieți, a unei vieți în care valorile se așază și se reașază”, a spus sociologul Carmen Cornelia Balan. Ea a vorbit și despre „Grădinile mănăstirii”, unde sunt adunate articole semnate de Doina Cernica şi publicate de-a lungul anilor în „Crai nou”, articole care interferează cu reproduceri după lucrările lui Dany-Madlen Zărnescu, creând astfel, cu mijloace moderne, impresia că te reîntâlneşti cu miniaturile cronicilor din vechime. „Voronețul de acum nu poate să însemne decât Măicuța Stareță Irina. Putem să vorbim despre cele trei rânduri de grădini: prima este această grădină, este ceea ce s-a refăcut la Voroneț; a doua este cea umană, minunata obște care a crescut datorită Măicuței, o grădină în care fiecare floare are frumusețea ei; a treia grădină este lecția de umanitate, lecția de patriotism (...) Cronicarii întâmplărilor de la Voroneț au fost jurnaliștii. Poți să faci doar o cronică sau poți să treci prin sufletul tău ceea ce se întâmplă la un eveniment, să transmiți emoție adevărată. Această carte, dincolo de dragostea pentru Voroneț, dincolo de dragostea pentru minunata obște de la Voroneț, este lecția de dragoste față de aproapele. Este o carte de familie, scrisă de Doina Cernica și Dany-Madlen Zărnescu, dar în carte găsim ca realizatori și soțul, și copilul artistei, și sora cea mică a autoarelor, ceea ce nu este puțin lucru”, a apreciat sociologul Carmen Cornelia Balan.

Povestea ilustrațiilor din carte este cel puțin la fel de frumoasă ca articolele Doinei Cernica, a mai spus sociologul, spunând că: „Sunt două autoare, ce-și dau mâna, pentru a realiza cu adevărat o carte, o carte pentru Mănăstirea Voroneț. Am dorit să o aducem pe măicuța Irina aici, cu noi, într-o zi de sărbătoare, cu ajutorul doamnei Cernica”. Ea le-a amintit celor prezenți vorbele stavroforei Elena Simionovici, care a numit-o pe Doina Cernica: „ziarista tăcută, care vede tot”.

 

„Vor fi împreună pe schelele faptelor bune și durabile”

Încă din paraclis, scriitoarea Doina Cernica a fost copleșită de emoții, copleșită de cuvintele frumoase pe care i le-a adresat Preasfințitul Timotei Prahoveanul, emoții care nu au dispărut pe tot parcursul evenimentului cultural de la Voroneț. Ea i-a mulțumit „Măicuței starețe Irina, pentru încrederea pe care a avut-o în onestitatea condeiului meu. A crezut în scrisul meu”. De asemenea, Doina Cernica le-a mulțumit stavroforelor dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, și Elena Simionovici, scriitoarea Voronețului, președinta de onoare a Societății Scriitorilor Bucovineni, pentru că „m-au susținut în fața Sfinției sale”. Mulțumiri i-au fost adresate în primul rând Preasfințitului Timotei Prahoveanul (Aioanei), născut la Rădășeni, o personalitate a scrisului nostru românesc contemporan, teolog, o personalitate a bisericii noastre ortodoxe, laureat al Premiului Academiei.

După ce a mulțumit tuturor celor care au vorbit sau scris despre carte, colaboratorilor, Editurii Mușatinii, scriitoarea Doina Cernica a adăugat: „Așa cum eu și sora mea suntem împreună în viața acestei cărți (o carte are viața ei), tot așa și stavrofora Gabriela va fi împreună cu Măicuța Irina, stareța dintâi a Voronețului. Vor fi împreună pe schelele faptelor bune și durabile. Faptele bune se fac împreună, cei de pe pământ, împreună cu cei din Cer, cei din Cer, cu cei de pe pământ, cei pe care îi iubim în Cer, cu cei care din Cer ne iubesc”, amintind și faptul că ideea acestei cărţi i-a venit artistei plastice Dany-Madlen Zărnescu la sfârşitul verii anului 2014. Anul acesta a fost publicată a treia ediție a volumului „Grădinile mănăstirii” și credem că vor mai urma și altele.

 

Mulțumiri, în zi de sărbătoare

Mesaje emoționante au fost transmise în cadrul evenimentului de lansare de carte și de oaspeții din Ucraina. Consulul General al României la Cernăuţi, Excelența Sa Irina Loredana Stănculescu, și „primărița din Mahala”, Elena Nandriș, au transmis mesaje emoționante din partea românilor de dincolo de graniță, mulțumind, în același timp, din toată inima, „tuturor fraților români” de aici, din România, pentru ajutorul necondiționat pe care l-au oferit românilor și ucrainenilor de când a început războiul în Ucraina.

Evenimentul desfășurat duminică la Voroneț a fost sub semnul excelenței, al smereniei și rugăciunii aducătoare de daruri, toate „așezate” atât de frumos de stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora dr. Gabriela Platon. Ea a mulțumit tuturor participanților, în primul rând Preasfințitului Timotei, care a făcut un drum lung, de la București, pentru sluji duminică la Voroneț, dar și oaspeților din țară, din Ucraina, din Republica Moldova, oamenilor care au contribuit în diferite feluri la reușita evenimentului, „o sărbătoare” (chiar dacă a fost un parastas pentru Măicuța Irina) care a mai diminuat puțin durerea pricinuită obștii de la Voroneț, dar și tuturor apropiaților mănăstirii, prin plecarea la Ceruri a celei dintâi starețe Irina Pântescu.

 

Distincții

Arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, a înmânat Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la propunerea conducerii Mănăstirii Voroneț, mai multor personalități aflate duminică la Voroneț, printre care: prof. univ. dr. arh. Virgil Polizu, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Lazăr Fialcovschi din Molodia (Ucraina), „primărița din Mahala, Ucraina”, Elena Nandriș.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Frați români” din țară, din Ucraina și Republica Moldova s-au reunit la parastasul oficiat pentru întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu.
 Vizualizări articol: 2098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Frați români” din țară, din Ucraina și Republica Moldova s-au reunit la parastasul oficiat pentru întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei