Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 apr 2020 - Anul XXV, nr. 98 (7403)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

După 53 de ani în spital

Doctorița care a tratat sute de mii de copii, din trei generații, se retrage din activitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicul pediatru Agneta Pal, de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, a anunțat ieri că se retrage din activitate, după aproape 53 de ani de când a intrat prima oară pe poarta unității medicale.

În ultimii ani, doctorița a locuit efectiv în camera de gardă a secției pe care a lucrat, pentru a asigura urgenţele pediatrice, tratând trei generații de copii, mulți dintre primii ei pacienți fiind astăzi bunici.

În 2017, la aniversarea a 50 de anide când Agneta Pal şi-a început activitatea în spitalul câmpulungean, dr. Cătălin Săndulescu, pe atunci manager al unității, mărturisea că a fost unul dintre primii nou-născuţi de care s-a ocupat dr. Pal.

 

Mesaj de rămas bun: “Deși ardeleancă, iubesc Bucovina, iubesc Câmpulungul”

Mi-am făcut datoria de pediatru timp de 53 de ani, neîntrerupți, la Spitalul Câmpulung, cu dăruire, devotament, dragoste, cu <ştiință și conștiință>.

Deși ardeleancă, iubesc Bucovina, iubesc Câmpulungul, iubesc spitalul unde mi-am petrecut 2/3 din viață și jumătate din inima mea rămâne acolo pe veci!

Cum sunt o romantică, Edgar A. Poe spunea: <a pleca înseamnă a muri puțin, iar a muri înseamnă a pleca puțin...>

Rămâneți cu bine, fiți sănătoși și Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

NIHIL SINE DEO(n.r. -Nimic fără Dumnezeu)”, a postat ieri doctorița Pal pe pagina ei de facebook, etichetând în postare și Monitorul de Suceava, ziarul care, după cum singură mărturisea, i-a făcut una dintre cele mai frumoase surprize ale vieții ei. În 2014, dr. Pal a fost unul dintre laureații Galei Top 10 Suceveni. “Această festivitate nu o voi uita niciodată, imaginea de când mi-a fost înmânat trofeul în formă de inimă o voi avea dragă până închid ochii”, spunea la aniversarea de 50 de ani de activitate medicul Agneta Pal.

 

Avea 23 de ani când a intrat pe poarta spitalului câmpulungean. Spitalul avea să-i devină și casă.

Luni după-amiază, am vorbit la telefon. Era acasă la fiul ei, și el medic, în Arad, și ne-a spus că se va întoarce la Câmpulung Moldovenesc peste câteva zile, pentru a-și strânge lucrurile și a-și lua rămas bun.

Ne-a povestit la telefon că decizia retragerii din activitate a fost mai mult a familiei ei, însă a acceptat-o, nu ușor!, de dragul lor, al nepoatei care o vedea pe bunica doar în vacanțe.

Pe 2 mai, dimineața, voi ieși definitiv pe poarta spitalului”, ne-a declarat doctorița, simțindu-i-se la telefon emoția din voce.

Acum aproape 53 de ani, în noiembrie 1967, intra pentru prima oară pe poarta spitalului câmpulungean. Avea 23 de ani. Absolvise Medicina la Cluj, şefă de promoţie pe ţară, şi a ales spitalul din Câmpulung Moldovenesc, pentru a putea lucra împreună cu soţul ei, şi el medic, care fusese repartizat tot în regiunea Suceava.

În urmă cu aproape 25 de ani, însă, soțul ei a decedat, după un cancer pulmonar, la vârsta de 58 de ani.
A fost o dramă pentru mine”, mărturiseşte doctoriţa.

Rămasă văduvă, în 2005 a ieșit la pensie și şi-a vândut casa din Câmpulung Moldovenesc, plănuind să se mute la Arad, la fiul ei, medic ortoped.

Ceva însă o ţinea în loc. Simțea că nu se poate despărți de spital, iar sentimentul renunțării la munca ce îi dăduse atâtea satisfacții era insuportabil.

Era o lipsă acută de medici pediatri şi având în vedere experienţa dumneaei, am rugat-o să rămână în continuare”, povestea fostul director al spitalului câmpulungean, Eugen Ciosnar.

Iar doctoriţa a rămas să profeseze în continuare, un an-doi, până când vor veni noi medici pediatri la Câmpulung. Şi au trecut anii şi Agneta Pal nu a mai plecat.

O vreme a locuit în gazdă, însă pentru că nu era nici un medic care să rămână de gardă pe secţia de Pediatrie, de după-amiaza până a doua zi dimineaţa, doctorița Pal a acceptat propunerea directorului de atunci de a locui în spital şi de a asigura astfel permanenţa.

Camera de gardă de la Pediatrie a fost ani de zile casa ei, iar puținele lucruri pe care nu le-a dus încă la Arad, printre care şi fotografiile cu familia ei, în special cele cu nepoţica, le-a ţinut într-un salon. Deseori, când i se făcea dor de familie, se pierdea în acele fotografii.

 

„Se simte o legătură deosebită între ea şi Dumnezeu”

Spitalul din Câmpulung a fost închis la începutul acestei luni, după ce zeci de cadre medicale, dar și mai mulți pacienți, au fost infectați cu virusul care a îngrozit o lume întreagă. Doctorița Pal a ieșit negativ la testare, deşi, în ciuda vârstei înaintate, a fost și ea în prima linie alături de colegii ei, asigurând gărzi și fiind tot timpul la spital.

“M-a ferit bunul Dumnezeu”, mărturisea ieri doctorița.

„Se simte o legătură deosebită între ea şi Dumnezeu”, spunea Petru Bişog, preotul paroh al bisericii romano-catolice din Câmpulung Moldovenesc, în interviul luat pentru reportajul care a fost difuzat la Gala Top 10 Suceveni.

Tot în acel reportaj video, realizat în decembrie 2014, o întrebam cum va fi ziua în care va pleca din spital: „Cred că va fi sfâșietor pentru dumneavoastră când veți ieși pe poarta spitalului?”, iar răspunsul a venit imediat: „Va fi cumplit, nici nu vreau să mă gândesc la asta, nici nu vreau să mă gândesc”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doctorița care a tratat sute de mii de copii, din trei generații, se retrage din activitate.
 Vizualizări articol: 4811 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Doctorița care a tratat sute de mii de copii, din trei generații, se retrage din activitate4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei