Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 oct 2015 - Anul XX, nr. 239 (6051)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Frig afară, frig în clase

Peste 800 de elevi şi preşcolari din Moldoviţa, la mila vremii şi a E.ON-ului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Frigul din sălile de curs din câteva şcoli din judeţ a devenit, de câteva zile, principalul inamic al educaţiei.

La Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa, în holul de la intrarea în clădirea principală este scris cu litere de o şchioapă „Satul meu este SAT EUROPEAN”. Un sat european primitor, admirat de mii de turişti, „un tărâm binecuvântat” după cum se laudă autorităţi şi localnici deopotrivă. Un sat european unde în sălile de clasă ale şcolii din centrul comunei temperatura abia depăşeşte 10 grade Celsius, iar frigul ajunge repede la oase. Cu mult mai frig este, însă, la toalete şi pe holuri.

La liceul din Moldoviţa învaţă carte peste 800 de elevi şi preşcolari. Toţi au parte de o vacanţă neaşteptată, luni dimineaţă fiind trimişi acasă din cauza frigului din clase.

Centralele termice din şcoală nu pot funcționa în lipsa curentului electric, după ce, în urma ninsorilor abundente de duminică, mai mulți arbori au rupt rețelele, astfel fiind imposibilă încălzirea sălilor de curs. Omătul greu, îmbibat cu apă, care s-a depus în cursul zilei de duminică, a cauzat ruperea mai multor arbori, câţiva căzând pe un transformator din comună.

Ieri, curentul electric a fost furnizat în reprize, astfel că, din nou, centralele nu au putut fi puse în funcţiune, prin urmare elevii au primit încă o zi de vacanţă.

Cum toate cele şase corpuri de clădire ale şcolii au centrale termice a căror funcţionare depinde de energia electrică, conducerea unităţii este la mâna angajaţilor de la E.ON şi nu au ca alternativă decât să aştepte repararea avariilor.

 

Curent furnizat pe reprize

În seara dinspre duminică spre luni, copacii doborâţi pe firele electrice au lăsat pe întuneric comuna Moldoviţa. Situaţia nu s-a remediat nici în cursul zilei de luni, astfel că elevii şi preşcolarii au fost trimişi acasă pentru a nu fi nevoiţi să înfrunte frigul din clase.

La liceul din Moldoviţa învaţă elevi din Argel, Raşca, Demăcuşa, Putna Secrieş, Moldoviţa, Frumoşi şi Vatra Moldoviţei. Printre ei sunt şi 150 de preşcolari, care la temperaturi de 10 grade Celsius cel mai probabil s-ar îmbolnăvi pe capete.

Directorul unităţii, prof. Gelu Clitnovici, este neputincios în faţa problemelor neaşteptate apărute odată cu prima răbufnire a iernii şi aşteaptă ca cei de la E.ON să-şi facă treaba pentru a avea undă verde pentru a porni centralele şcolii. Între timp a pus la bătaie un plan de recuperare a orelor pierdute, urmând ca acesta să fie aprobat în Consiliul de Administraţie al şcolii.

„Ieri (luni- n.r.) dimineaţă erau -3 grade afară, iar în săli erau 6, 7 grade. În mod normal ar trebui să fie 20, 21 de grade. Noi putem asigura aceste condiţii pentru că avem centrale de mare putere, de 150 de kW. Am hotărât că este mai bine ca elevii să plece acasă decât să se îmbolnăvească în clase. Erau agitaţi copiii, am mobilizat învăţătorii să-i urce în microbuze, să-i aştepte. A fost o adevărată desfăşurare de forţe. Defecţiunea mare e la Gura Putnei, Secrieş. Cei de la E.ON ne-au transmis că a căzut un copac într-o zonă a unui post de transformare şi s-a produs un scurtcircuit mai mare”, ne-a mărturisit directorul.

Temperaturile scăzute i-au ţinut pe elevi acasă şi ieri, când curentul electric a fost furnizat cu ţârâita la Moldoviţa.

„Dimineaţă a venit curentul, însă au fost întreruperi, astfel că nu pot să fac focul în centrale, pot să sară în aer. Aseară (luni – n.r.) m-au contactat de cei de la E.ON şi au spus că nu-mi garantează că o să am energie electrică neîntreruptă marţi ca să pot porni centralele”, a mai declarat Clitnovici.

 

Localnică: „Am scos lămpile, am curăţat ţilindrii”

Pana de curent şi cele două zile libere primite bonus la weekendul ce abia trecuse nu le-a picat rău elevilor şcolii.

„Am fost ieri (luni - n.r.) la şcoală şi am venit înapoi acasă. Am intrat în clasă şi era frig. Ne-am bucurat de două zile libere, dar le recuperăm. Nu ţine mult bucuria”, ne mărturiseşte Alexandru, elev în clasa a VII-a.

Nici vecinul său, Vasile, din clasa a IX-a, nu regretă cele două zile pe care le-a petrecut acasă, chiar dacă vor urma câteva săptămâni de recuperare.

„Era frig, nu erau pornite centralele. Unii copii nici nu au putut să vină la şcoală din cauza drumului”, a spus adolescentul.

Avariile la sistemul de electricitate i-au dat peste cap şi pe locuitorii comunei Moldoviţa, aceştia mărturisind că au fost nevoiţi să „scoată lămpile, să cureţe ţilindrii”. 

„Nu vrem noi să-i ţinem acasă, însă decât să-i avem bolnavi... Tratamentele sunt aşa de scumpe. A fost rece în şcoală, era întuneric. Chiar ne-a luat iarna pe nepregătite. Întotdeauna râdeam când auzeam replica asta, că iarna i-a luat pe unii pe nepregătite, însă acum chiar aşa e. Nu am avut de mult zăpadă chiar în octombrie, măcar de la Sfântul Dumitru încolo”, ne-a spus o localnică.

Moldoviţa a căzut pradă duminica trecută unui val de frig, însoţit de ninsoare, care i-a făcut pe localnici să uite că suntem abia în plină toamnă şi nu într-o lună de iarnă geroasă.

Despre ninsoarea şi viscolul cu care iarna a debutat în forţă directorul şcolii din comuna Moldoviţa povesteşte zâmbind, „de mult nu am mai avut zăpadă aşa devreme. Pot să vă spun că în 1996 a nins pe 5 septembrie, iar în 1992 a nins în iunie, era zăpada de vreo 40 de centimetri pe atunci”.

 

Peste 1.000 de elevi din judeţ au stat acasă şi ieri

Cursurile au fost suspendate, ieri, în unităţile de învăţământ din trei localităţi sucevene din cauza avariilor la reţelele electrice. Pe lângă elevii Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa, marţi au stat acasă şi cei 217 elevi ai şcolii gimnaziale din Suceviţa. Vacanţă forţată au avut şi preşcolarii Grădiniţei Nr. 2 Horodnic de Sus. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 800 de elevi şi preşcolari din Moldoviţa, la mila vremii şi a E.ON-ului.
 Vizualizări articol: 4704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Peste 800 de elevi şi preşcolari din Moldoviţa, la mila vremii şi a E.ON-ului3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei