Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 aug 2015 - Anul XX, nr. 177 (5989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Gustos şi sănătos

Culturile de arbuşti fructiferi, sursă de bani, dar mai ales de sănătate, accesibilă tuturor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fructele de pădure, adevărate farmacii ale naturii, care asigură organismului nu doar vitamine, minerale, ci şi antioxidanţi, dar nu sub forma unui pumn de pastile, ci a unor fructe în culori vii, atrăgătoare, dar şi cu arome deosebite, pot fi obţinute acum foarte uşor, în orice gospodărie, chiar şi de cei care au la dispoziţie o suprafaţă mică de teren.

Culturile de arbuşti fructiferi, ignorate la noi pentru mult timp, au început să fie înfiinţate din ce în ce mai des la noi în ţară, pentru că s-au dovedit a fi o sursă de bani, dar mai ales de sănătate, accesibilă tuturor.

La doar câţiva kilometri distanţă de municipiul Suceava se află Pepiniera Moara, care a devenit cunoscută şi căutată atât de cei dornici să îşi înfiinţeze o cultură de arbuşti fructiferi şi care vor să afle tot ce au nevoie pentru a reuşi, cât şi de cei care au deja culturi, dar fie caută să le îmbunătăţească, fie să rezolve anumite probleme. Asta deoarece cei 10 ani de experienţă în domeniu ai celor care se ocupă de administrarea Pepinierei Moara, dar şi colaborarea strânsă pe care o au cu una din cele mai apreciate pepiniere din ţară, Pepinierele Hida, a căror filială pentru Moldova sunt, îi recomandă ca specialişti nu doar pentru livrarea unor plante de calitate, din cele mai bune soiuri, ci şi pentru asistenţă în înfiinţarea şi întreţinerea unor culturi de succes.

 

Culturile de toamnă, cea mai bună alegere

Oricât ar părea de neobişnuit pentru cei învăţaţi cu ideea că primăvara este anotimpul în care trebuie înfiinţate culturile, specialiştii spun că, pentru arbuştii fructiferi, cel mai bun anotimp pentru a fi plantaţi este în toamnă.

 „Încercăm să îi învăţăm pe oameni, să înţeleagă că toamna este cel mai propice moment de înfiinţare a unei culturi. Principalele avantaje sunt reprezentate de aclimatizarea mai rapidă a plantelor, pentru că în primăvară, când se dezgheaţă zăpezile, acestea au deja tot ce le trebuie. Fiind plantate din toamnă, acestea se acomodează mai uşor în teren decât în primăvară, când nu prind mereu perioade călduroase, să le ajute.

O cultură înfiinţată în toamnă câştigă un avans de 7-8 luni. Dacă plantarea se face la finele lunii martie, gunoiul din pământ necesită o perioadă destul de mare pentru a trece prin procesul de descompunere. Prin culturile de toamnă se câştigă timp şi se obţin plante mai viguroase, mai rezistente la fenomenele extreme de iarnă sau din primăvară, pentru că accidentele climatice pot face planta să sufere”, explică Marius Tudorean, administratorul Pepinierei Moara.

Tocmai de aceea, de la 1 august au şi deschis registrul de comenzi, iar servirea clienţilor se face după principiul primul venit, primul servit, plantele fiind într-un număr limitat.

„Punem accent pe calitatea materialului săditor. Punctul nostru forte sunt arbuştii fructiferi, dar oferim clienţilor şi numeroase soiuri de pomi fructiferi. Lumea s-a învăţat să ia de aici, au văzut că este un material săditor de calitate, iar cei care au luat în urmă cu 4-5 ani, la care pomii au intrat deja pe rod, ne-au şi mulţumit pentru că le-am dat produse de calitate”, adaugă Marius Tudorean, care spune că valoarea comenzilor nu are nici o importanţă, pentru că aceeaşi atenţie este acordată micilor producători care vin să solicite plante pentru o mică grădină, cât şi celor care înfiinţează culturi pe jumătate de hectar sau mai mult.

La arbuşti, perioada de plantare este după căderea primei brume, pentru ca planta să iasă din starea de vegetaţie până dă îngheţul. Sunt cazuri în care înfiinţarea de culturi s-a făcut cu succes şi în ianuarie, pentru că nu era perioadă de îngheţ.

„La căpşuni nu dăm soiuri extratimpurii decât pentru cei care plantează în solar. Acestea sunt potrivite pentru zona de sud a ţării. Pentru a avea culturi cât mai sănătoase şi mai bogate, îi învăţăm pe oameni să cumpere folie microporoasă de tip Agril, care se întinde pe straturi şi păstrează temperaturile constante, protejând plantele de îngheţ. De asemenea recomandăm montarea de sisteme de irigaţie prin aspersie”, vine recomandarea specialistului Pepinierei Moara, unde se găsesc nu mai puţin de şapte soiuri de căpşuni, fiecare cu alte caracteristici şi cu perioade de recoltare diferite.

 

Culturi cu valoare mare pe suprafeţe mici

Exodul forţei de muncă din România către ţările occidentale, în căutare de mai mulţi bani, dar cu costuri mari la nivel emoţional – singurătate, dezrădăcinarea sufletească, abandonul familiei rămase acasă, copii pe care nu-i vezi crescând, este o problemă dureroasă pentru Marius Tudorean, care, deşi ar fi fost calificat să câştige bani mulţi în afară, a rămas să rămână acasă şi îi încurajează şi pe alţii să facă la fel.

„Ne pleacă forţa de muncă din România când ar putea face şi la noi venituri frumoase din această activitate care are şi multe satisfacţii – cultura arbuştilor fructiferi. Noi ne-am axat pe fructe mici: căpşuni, zmeură, coacăze negre, roşii, agrişe, mure şi afine, care se potrivesc zonei şi se pot cultiva pe suprafeţe mici. Principalul avantaj este că se pot înfiinţa culturi cu valoare mare pe suprafeţe mici”, mărturiseşte Marius Tudorean una dintre reţetele de succes care se pot aplica la noi.

Explicaţia sa e simplă – înfiinţarea culturilor nu costă mult şi roadele sunt culese rapid, chiar din al doilea an de la înfiinţare, dar cu rezultate maxime din al patrulea an. Preţul de piaţă al fructelor de pădure, şi chiar al căpşunilor, este unul destul de bun, nu ca la alte produse agricole, pe care producătorii mai că preferă să le dea la animale decât să le vândă pe mai nimic, după cât au muncit şi au investit în acele culturi.

„Pentru zona Moldovei încercăm să-i educăm pe oameni că se poate face agricultură şi pe suprafeţe mici. Vrem să încurajăm tinerii să nu mai plece peste hotare, să îşi lase în urmă familiile, nevestele şi copiii, ci să înfiinţeze culturi de zmeură ori de coacăze, pe suprafeţele de teren pe care le au, pentru că le vor asigura un venit bun. Cei care au suprafeţe mici trebuie să îşi caute clienţi pentru a vinde marfa, dar cei care au culturi mari pot face contract direct cu supermarketurile şi alte magazine. Poate fi considerată un fel de strategie de luptă locală, cum să contracarăm ofensiva UE la preţuri şi la exportul de produse agricole, unde tehnologizarea, utilizarea îngrăşământului şi strategiile de piaţă le permit să vină cu produse mai ieftine decât cele autohtone. Dar fructe de pădure şi alte fructe mici nu le importăm, ci din contră, le exportăm, pentru că există cerere pe piaţa externă. Plus că a luat o mare amploare medicina  preventivă alternativă, bazată în special pe fructe de pădure, care s-au dovedit foarte eficiente în prevenirea şi tratarea foarte multor boli, încât acum există cerere şi pe piaţa internă”, adaugă Marius Tudorean, care s-a apucat de această activitate atât ca un hobby, dar şi ca o necesitate.

Pe lângă veniturile generate, el şi familia sa au mereu la îndemână fructe gustoase şi sănătoase, atât în stare proaspătă, cât şi conservate în diverse forme, de la sucurile naturale de care se bucură copiii, care nu beau deloc din cele existente în comerţ, cu diverse adaosuri artificiale, până la dulceţuri care sunt o încântare pentru oameni de toate vârstele.

 

Servicii complete, de la consultanţă, acte, până la înfiinţarea culturilor şi îngrijirea lor

În vreme ce arbuşti sau pomi fructiferi se găsesc de cumpărat şi pe marginea drumului (dar nu ai nici o garanţie că ceea ce cumperi e ceea ce ţi se spune că ar fi), dar şi prin magazine, aduşi de cine ştie unde, la Pepiniera Moara se pun la dispoziţia clienţilor doar soiurile rezistente condiţiilor climatice din această zonă, astfel încât rata de succes a unei culturi să fie cât mai aproape de 100%.

„Punem accent pe calitate şi pe documentaţia pe care o dăm - factură, paşaport fitosanitar, documente de calitate şi conformitate. Plantele sunt supuse unei examinări riguroase din partea autorităţilor fito-sanitare, iar 80% din producţia de plante este din România, Pepiniera Moara având o colaborare foarte strânsă, de peste 10 ani, cu apreciatele Pepiniere Hida. Calitatea materialului săditor este asigurată de colaborarea cu un institut de cercetări, datorită căruia furnizorul pune la dispoziţia clienţilor săi plante sănătoase, fără viruşi sau defecte genetice”, a precizat Marius Tudorean, cel care a înfiinţat Pepiniera Moara.

Mai mult, cei care apelează la serviciile sale au parte de un pachet complex, de la sfaturi utile la scheme profesionale de lucru - de unde trebuie să înceapă, ce lucrări se fac,  analize de sol, studii tehnologice de cultură, până la folii şi sisteme de irigare, program de prevenire fito-sanitar şi program de fertilizare.

„Tot timpul suntem în contact cu clienţii, atât cu cei mari, cât şi cu cei mici. Fie că au înfiinţat culturi de câteva hectare sau de doar câţiva ari, dacă îi putem ajuta cu cunoştinţele noastre o facem, chiar şi prin deplasări în teren, acolo unde este necesar. Dacă este ceva ce ne depăşeşte, căutăm soluţii în alte părţi, mai ales că suntem o echipă de profesionişti. Important este să dăm oamenilor o informaţie corectă şi facem tot ce este posibil ca omul să iasă din situaţia critică”, spune Marius, care, pe lângă cunoştinţele practice, din experienţa celor peste 10 ani de activitate, şi-a completat cunoştinţele în cadrul unui program de masterat la Cluj, în domeniul fito-patologiei plantelor.

Cei interesaţi să îşi înfiinţeze culturi de arbuşti fructiferi sau livezi, dar şi cei care doar vor să dea un plus de valoare grădinilor lor, cu câţiva arbuşti fructiferi, de unde să îşi asigure fructe proaspete, gustoase şi sănătoase, pot face comenzi telefonice sau pot apela la serviciile Pepinierei Moara la numărul de telefon 0745511088 sau de pe site, www.pepinieramoara.ro, de unde pot afla şi detalii suplimentare despre soiurile dorite.

„Momentan nu avem cantităţi minime de livrare, dacă omul vrea un singur arbust, asta îi dăm. Numai la căpşuni, stasul de comercializare impune achiziţionarea unui pachet minim de 250 de plante. În ultima vreme există solicitări tot mai multe pentru agrişe, lonicera – afinul Siberian, care se adaptează foarte bine la noi şi nu necesită soluri acide şi tratamente deosebite precum afinul de cultură, dar şi pentru Aronia – utilizat în fel de fel de cure, tratamente, pentru o gamă mare de afecţiuni”, spune administratorul pepinierei.

Produsele comandate pot fi ridicate direct de la sediul pepinierei, adică în localitatea Moara Carp, la nr.124, sau prin curierat rapid, soluţie prin care în general clienţilor din ţară li se livrează comenzile, cu garanţia că ajung la ei până a doua zi la amiază, astfel încât să nu aibă de suferit de pe urma transportului pe durate mai mari de timp.

 

Coacăzul negru – o minune a naturii

Unul dintre principalele tipuri de arbuşti fructiferi care sunt la mare căutare în toată ţara sunt cei de coacăz negru, ale cărui fructe sunt tot mai cerute pe piaţă deoarece sunt o importantă sursă de vitamina C, având o concentraţie de până la 7 ori mai mare decât în lămâi sau în alte fructe. De asemenea, se consumă pentru multiplele beneficii pe care le aduce sănătăţii, mai ales pentru bolile de inimă, circulaţie, ficat, cancer sau alte boli, fiind unul dintre “fructele longevităţii”.

„Avem în ofertă o paletă bogată de soiuri de coacăze negre, pentru că dorim să le oferim oamenilor cele mai noi soiuri omologate, cu productivitate ridicată, cu rezistenţă mare la boli şi la secetă”, spune Marius Tudorean, care, la Pepiniera Moara, comercializază soiuri precum Ruben, Tisel, Tiben, Dyana ori Titania, pentru o parte având şi exclusivitate pe piaţa locală.

Pe acestea le recomandă productivitatea ridicată, calitatea şi mărimea fructelor, gustul şi conţinutul de antioxidanţi.

Coacăzele negre sunt la fel de bogate în antioxidanţi ca şi cătina, doar că, spre deosebire de aceasta, pot fi consumate în stare naturală, iar păstrate la rece, pot fi consumate şi după două-trei săptămâni.

Printre avantaje se numără şi rezistenţa la boli şi la secetă, dar şi faptul că pe lângă fructe se valorifică frunzele, dar şi mugurii, pentru tincturi şi ceaiuri.

Culturile de coacăze nu necesită îngrădire, nefiind atacate de iepuri.

 

Zmeurul

Cine poate să refuze un castron cu zmeură proaspătă sau o delicioasă dulceaţă de zmeură, care fac din îngheţată sau clătite o delicatesă greu de uitat?

În ultima vreme au luat amploare culturile de zmeură în zona Sucevei şi Botoşaniului, fiind o plantă puţin pretenţioasă şi foarte productivă.

„Zmeura reprezintă un venit important pe timp de vară, anotimp care pentru oamenii de la ţară este o perioadă dificilă, pentru că recoltarea majorităţii culturilor se face în toamnă. Foarte importantă este asigurarea sursei de apă, pentru o producţie cât mai bună”, explică administratorul Pepinierei Moara, care pune la dispoziţia clienţilor nouă soiuri de zmeur de cultură, inclusiv cel care face fructe galbene.

 

Agrişul

Agrişele, fructe de pădure de un roşu aprins, sau verzi-aurii, după soi, bogate în vitamina C, îi cuceresc pe românii iubitori de mâncare sănătoasă.

Un singur copăcel dă chiar şi 6 kilograme de agrişe.

"De câţiva ani a început să fie foarte căutată planta de agriş şi fructul are cerere foarte mare, deoarece are vitamina B şi vitamina C de 15 ori mai mult decât portocalele", explică proprietarul pepinierei, care a şi apărut la ProTV ca urmare a înfiinţării unor astfel de culturi în mai multe judeţe din ţară.

 

Pepiniera Moara - date de contact
Adresa: Loc. Moara Carp, nr.124, Jud. Suceava
Telefon:0745.511.088
Email:pepinieramoara@yahoo.ro
Web:www.pepinieramoara.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Culturile de arbuşti fructiferi, sursă de bani, dar mai ales de sănătate, accesibilă tuturor.
 Vizualizări articol: 7672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Culturile de arbuşti fructiferi, sursă de bani, dar mai ales de sănătate, accesibilă tuturor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Canapele pentru ceaiul de la ora 5 (rețetele lui Bacalbașa) Cu ceva vreme în urmă, era de bon-ton să primești musafiri la ceai, in amiezile parfumate (și toride) de vară. Uite, o dupa-amiaza de iulie, ca aceasta, de acum, în gradina casei, sub perdeaua de glicină ori de mâna-maicii-domnului... Citeşte