Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2015 - Anul XX, nr. 102 (5914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Au mai găsit un „El Dorado”

Deşeuri îngropate de pe vremea lui Ceauşescu, transformate în bani de amărâţii Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O veche groapă de gunoi a oraşului Suceava, care a fost închisă şi acoperită cu pământ la începutul anilor 1990, a fost readusă la suprafaţă de oamenii care îşi duc traiul de pe o zi pe alta din ceea ce reuşesc să vândă la centrele de colectare a fierului vechi. Un teren pe care până anul trecut creştea iarbă, aflat la limita dintre municipiul Suceava şi Plopeni, lângă iazul aflat în dreapta şoselei, este acum brăzdat de şanţuri adânci, săpate cu târnăcopul şi lopata. De la câteva zeci de centimetri adâncime oamenii scot tot ceea ce pot duce la centrele de colectare a fierului vechi, lăsând în urmă o imagine dezolantă.

 

Au descoperit vechea groapă de gunoi după ce au rămas fără variantele din anii trecuţi

Căutătorii de fier au auzit că în acea zonă a fost o groapă de gunoi şi au început „exploatarea” ei.

Oamenii, mulţi dintre ei ţigani, au găsit noul loc după ce groapa de gunoi de la „Călău” a fost ecologizată şi accesul restricţionat, iar depozitul temporar de pe malul râului Suceava, în apropiere de Termica, unde au fost depozitate deşeurile fostului ROMUPS, nu le mai este nici el accesibil.

Deşi ceea ce fac ei nu este nici pe departe normal sau legal, este destul de greu să îi putem condamna. Marea lor majoritate au abandonat târnăcoapele şi lopeţile când au văzut camerele de luat vederi, fără însă a fi recalcitranţi sau violenţi. Unul dintre ei, strigat de ceilalţi Mutu, a rămas însă la lucru şi a vorbit cu reporterii.

Ne-a spus că de câteva săptămâni scormoneşte în acest loc de dimineaţa şi până după-amiaza târziu, după care, spre seară, duce ce a adunat la centrul de colectare a fierului vechi.

 

Adună 50 de lei după o zi de muncă

„E muncă grea, dar nu avem ce face, nu putem să stăm degeaba sau să dăm în cap la oameni”, spune Mutu. El a spus că într-o zi poate câştiga şi până la 50 de lei, bani din care cumpără „pulpe şi pâine la copii”.

Chiar dacă este evident că oamenii care sapă cu „sete” după bucăţi de fier în pământ sunt săraci, observăm, pe lângă căruţe, că doi dintre ei au venit la muncă cu maşinile. Unul are o Dacia Papuc cu care probabil transportă materialele feroase adunate.

 

Un teren verde, pentru picnic, acum brăzdat de săpături şi acoperit de gunoaie

Resursele fostei gropi de gunoi, adică fierul vechi, par încă departe de a fi epuizate pentru aceşti oameni, mai ales că nu s-au apucat de săpat de foarte mult timp. 

Un pescar care se afla în apropiere a povestit că în vara anului trecut peste fosta groapă era un teren foarte frumos, de pe care se culegeau ciuperci şi pe care oamenii veneau la iarbă verde. În apropiere era şi o stână, care a fost însă mutată.

„Mai venea lumea la un grătar aici, dar acum nu mai ai ce să faci. Nu vin numai ţigani, ci şi români, oameni care nu au de lucru şi mai caută şi ei o bucată de fier”, a spus bărbatul.

 

Ce a constatat Garda de Mediu Suceava

O echipă de control de la Garda de Mediu Suceava s-a deplasat ieri la faţa locului, unde a constatat că într-adevăr este vorba de o fostă groapă de gunoi a oraşului.

Comisarul Constantin Huţupaş, din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, a precizat că fosta groapă a fost închisă şi acoperită la începutul anilor 1990, iar de atunci în zonă nu au fost semnalate nici un fel de probleme. Din ancheta demarată de comisarii de mediu rezultă că groapa scormonită acum de cei care caută fier vechi se află pe raza localităţii Salcea, iar terenul este în proprietatea Parohiei Salcea. Parohia a concesionat terenul unui proprietar de oi, care l-a folosit în ultimii ani.

Cum acesta a mutat stâna din acel loc, la scurt timp în zonă şi-au făcut apariţia aceşti căutători de „comori”, care vând bucăţile de metal cu 50 de bani kilogramul.

 

Terenul trebuie renivelat pentru acoperirea fostului depozit de deşeuri

„Deţinătorul terenului şi-a luat angajamentul ca în două zile să rezolva problema de acolo, să niveleze suprafaţa şi să acopere fostul depozit de deşeuri. În acest condiţii am decis să îi dăm un termen pentru remedierea situaţiei, fără a aplica vreo sancţiune”, a declarat Constantin Huţupaş.

El a mai spus că Garda de Mediu Suceava nu a primit nici o sesizare de la deţinătorul terenului sau de la proprietar cu privire la decopertarea vechiului depozit de gunoaie.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deşeuri îngropate de pe vremea lui Ceauşescu, transformate în bani de amărâţii Sucevei.
 Vizualizări articol: 8153 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Deşeuri îngropate de pe vremea lui Ceauşescu, transformate în bani de amărâţii Sucevei4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Re trimis de
( 6 mai 2015, 19:10:11
De 15 ani Lungu e premar ! Doar din fier vechi si gunoi mai traiesc sucevenii ! Nu exista legi pentru acest infractor? Doar hotii ne mai pot conduce pe noi???????????????? Rusineeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei