Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 199 (7811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suferința vorbelor mari

Câteodată, cuvintele ascund, incomplet, tăceri profunde și stânjenitoare. Iar uneori nevorbirea comunică, discret, idei adânci. Căci gândul este continuu, într-o necontenită mișcare.

Într-un veac al cotidienelor atitudini belicoase și al aroganței impuse ca fel de a fi, se vorbește mult, iar discuțiile tind să capete aspectul unui monolog, la care sunt lipite, prea puțin estetic, alte și alte monologuri. Uneori, vorbim fără a-i asculta și pe alții, transformând orice dialog într-un prilej de exhibare a propriilor opinii sau, mai degrabă, într-o dureroasă pierdere de timp.

Odată rostite, însă, cuvintele tind să lase o urmă. În memorie, în minți, în suflete. Poate o urmă discretă, care poate fi ignorată, poate una vizibilă și palpabilă, care se va acoperi abia după trecerea vindecătoare a timpului. Dar această urmă, nebăgată în seamă, este începutul unui făgaș, al unui șanț menit să călăuzească, pe viitor, alte vorbe, idei și sentimente, profitându-se de un precedent deja creat.

Am remarcat cu toții cum, parcă în lipsa unei alte preocupări, diverse persoane spun vorbe mari și prea puțin gândite, atingând subiecte la modă. Câte un astfel de subiect este confecționat, parcă zilnic, prin anumite cotloane ale presei autohtone, inclusiv cu privire la Biserică. Sunt prezentate - intenționat complicat sau cu tentă absconsă - dogme, practici cultice ori obiceiuri locale pe un ton ușor mucalit, ușor dojenitor și deloc binevoitor, într-un discurs copiat cu grijă din niscai manuale dedicate educării poporului în spiritul „ateist-științific” rămas ca urmă a vremurilor care nu mai vor să treacă...

Cuvintele astfel rostite lasă urme adânci. Ignorarea lor va duce la apariția și perpetuarea veninoasă, progresivă, a altor vorbe, din aceeași familie a otrăvurilor, ajungându-se ca, într-un nedorit (dar previzibil) final, monologurile denigratoare să pornească, fără nici o introducere, de unde s-au oprit mai vechile opinii, nebăgate în seamă.

Concret, imaginați-vă că una dintre publicațiile la modă, online, publică o știre aparent corect formulată despre activitățile culturale, social-filantropice ori de altă natură ale Bisericii. De asemenea, încercați să vă imaginați reacțiile de la subsol - de la sfârșitul articolului, din josul paginii, ca să fiu mai exact, deși nu era eronată nici formularea inițială, indiferent de sensul pe care îl capătă cuvântul buclucaș. Desigur, se amestecă pe acolo destule atitudini contondente, cu veșnicele, dureroasele vorbe de lemn putred „habotnici” etc., urmate de alte cuvinte din care înțelegem că autorul comentariului nu a făcut nici măcar efortul de a citi știrea, oferind doar o replică dură, ca un topor ascuțit din vreme și păstrat pentru astfel de momente.

Nu este greu să ne imaginăm înșiruirea momentelor de mai sus, deoarece avem parte de ea cu o frecvență zilnică. Vorbele acelea, mari și prea puțin gândite, rămân în memorie, în minți, în suflete, pentru mulți dintre semenii noștri, ca punct de început pentru o grea, ireversibilă răzlețire dincolo de sens și de sine. Iar replica ne este la îndemână, deoarece a fost și va mai trebui, fără îndoială, rostită: „Aprinderea omoară pe cel rătăcit [...]. Pentru că nelegiuirea nu iese din pământ și necazul nu răsare din pulbere, ci omul își naște singur suferința, precum vulturii se ridică în aer, prin puterile lor; dar eu alerg la Dumnezeu și Lui Îi arăt necazul meu” (Iov 5, 2, 6-8).

(Pr. Alexandru Pripon , Ziarul Lumina)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suferința vorbelor mari.
 Vizualizări articol: 811 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suferința vorbelor mari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei