Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 127 (7739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ziua Domnului

Ziua în care a înviat Dom­nul nostru Iisus Hristos este sărbătoarea săptămânală a creştinilor ortodocşi. Ea poartă numele de Duminică în limba română şi vine de la latinescul Dies Dominica, Ziua Domnului. În această zi noi cinstim Învierea lui Hristos, prin care am dobândit viaţa veşnică.

Duminica este prima zi a săptămânii şi aminteşte de prima zi a creaţiei, când s-a făcut lumină. Tot în această zi ni s-a arătat Lumina Învierii. Adesea, mai este numită și ziua a opta în cinstea Învierii Domnului.

Despre ziua Domnului, Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful scria în secolul 2: „Duminica ne adunăm cu toţii la un loc, pentru că aceasta este ziua în care Dumnezeu, la zidirea lumii, a despărţit lumina de întuneric şi în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a înviat din morţi”. Această mărturie, alături de altele din primele veacuri, ne arată vechimea acestei zile de serbare săptămânală.

Didahia sau Învăţătura celor 12 Apostoli, o lucrare din primul secol creştin, ne spune că duminica se săvârşea Sfânta Liturghie: „Când vă adunaţi în Duminica Domnului, frângeţi pâinea şi mulţumiţi după ce mai întâi v-aţi mărturisit păcatele voastre, ca jertfa voastră să fie curată”.

Deci, creştinul de azi, urmând modelul celor din primul veac al istoriei Bisericii, trebuie să fie pregătit pentru a se întâlni cu Hristos Euharistic prin participarea la Sfânta Liturghie din fiecare duminică.

Din Catehism învăţăm că „Duminica este sărbătoarea Legii Noi, este ziua în care a înviat Mântuitorul Hristos; ea este prima a sâmbetelor, adică ziua întâi a săptămânii (Matei 28, 1-7; Marcu 16, 2). Duminica este ziua în care S-a pogorât Sfântul Duh peste Apostolii Domnului (Faptele Apostolilor 2), ziua în care s-a săvârşit încă de la început, în Biserica creştină, frângerea pâinii, adică Sfânta Liturghie. Prin urmare, Duminica este aşezământ al Legii celei Noi, ziua de bucurie în care noi creştinii prăznuim zidirea lumii şi a omului de către Dumnezeu-Tatăl, răscumpărarea şi înnoirea omului prin Dumnezeu-Fiul făcut Om şi sfinţirea lui prin Dumnezeu-Duhul Sfânt”.

 Pentru noi creştinii este foarte important să cinstim ziua Domnului şi să mărturisim prin aceasta credinţa noastră în Învi­e­rea lui Hristos, minunea minunilor, care stă la temelia credinţei noastre.

(Pr. Ciprian Florin Apetrei , Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Domnului.
 Vizualizări articol: 804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Domnului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei