Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 282 (6992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sf. Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, ocrotitorul spiritual al seminarului sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii și cadrele didactice ale Seminarului Teologic „Mitropolit Dosoftei” Suceava l-au sărbătorit joi, 13 decembrie, pe Sf. Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, ocrotitorul spiritual al seminarului. Sf Ier. Dosoftei a fost mitropolit al Moldovei și un important cărturar și om duhovnicesc. S-a născut într-o familie credincioasă din Suceava, la botez primind numele de Dimitrie. A fost îndemnat de părinți să studieze la celebrii dascăli ai Moldovei, iar apoi la celebra școală de teologie ortodoxă de la Liov. A devenit călugăr la mănăstirea Probota și a primit numele de Dosoftei. Datorită virtuților sale duhovnicești a fost numit egumen al acestei mănăstiri. În 1658 a fost ridicat la demnitatea de episcop al Hușilor, iar în 1671 mitropolit al Moldovei.
A tradus și tipărit mai multe cărți de cult în limba română, primele scrieri fiind Psaltirea în versuri și Acatistul Născătoarei de Dumnezeu. Prin traducerile și tipăririle sale a contribuit la dezvoltarea limbii literare și bisericești. A fost luat ostatic de către regele polon Ioan Sobieski și dus în exil unde a murit în anul 1693.
Activitățile dedicate hramului seminarului au fost anul acesta foarte ample, un factor important fiind mutarea sediului la noua clădire, una din cele mai moderne din țară. Miercuri seara, 12 decembrie, a fost oficiată slujba Vecerniei în Biserica „Sf M. Mc. Gheorghe” a mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” de un sobor de preoți. Joi dimineață, începând cu ora 8:30, a fost oficiată Sf. Liturghie în aceeași locație de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de părinții profesori, elevi și ostenitori ai seminarului. În cadrul Sf. Liturghii a fost hirotonit un diacon, iar la sfârșit a fost hirotesit întru iconom stavrofor pr. Prof. Magdalena Constantin-Dan, profesor de muzică bisericească și dirijorul grupului psaltic ,,Mitropolit Dosoftei” al seminarului. După slujbă, activitățile au continuat la seminar, fiind organizat un vernisaj de icoane pictate de elevii seminariști, dat și de alți elevi, intitulat ,,Sf Mitropolit Dosoftei”. În încheierea acestei activități, elevii grupului psaltic menționat mai sus și elevi ai Liceului Militar ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” din Câmpulung Moldovenesc au susținut un mic concert de colinde, iar apoi toți participanții și invitații au servit din tradiționala agapă creștină. Sf. Ierarh Dosoftei să ne ocrotească și să dăruiască tinerilor seminariști luminarea minții și înțelepciune spre propășirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos și să mijlocească în fața Tronului Împărătesc în orice moment al vieții noastre!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sf. Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, ocrotitorul spiritual al seminarului sucevean.
 Vizualizări articol: 2027 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sf. Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, ocrotitorul spiritual al seminarului sucevean5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei