În localitatea Vicovu de Sus a fost sfințitămarți, 18 aprilie, o troițădin lemn. Slujba a fost săvârșităde Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, împreunăcu un sobor de preoți și diaconi. În atmosfera de bucurie a Învierii Domnului, credincioșii din localitatea bucovineanăVicovu de Sus au participat marți, 18 aprilie, în cea de-a treia zi de Paști, la un eveniment cu o mare încărcăturăspirituală. Acesta a fost prilejuit de sfințirea unei preafrumoase troițe din lemn sculptat, aflatălângăcasa părinteascăa arhimandritului Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași. Slujba a fost săvârșităde Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În sunetul buciumelor și al imnului arhieresc, ierarhul de la Iași a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie, cu pâine și sare, semn al ospitalității, dar și cu flori. Preoți de aproape și de departe au răspuns cu dragoste invitației arhimandritului Nicodim Gheorghiță, un neobosit ctitor de locașuri sfinte, de a fi părtași la acest moment deosebit, închinat Mântuitorului Hristos, Celui ce prin Cruce a adus lumii întregi Învierea. În același timp, fiii duhovnicești și apropiații Mănăstirii Hadâmbu au parcurs sute de kilometri până în satul aflat aproape de granița cu Ucraina. Slujba Sfințirii a cuprins cântări din Canonul Învierii, iar Troparul pascal „Hristos a înviat” a fost cântat atât de preoți, cât și de credincioșii veniți în număr mare.
Semnificațiile Sfintei Cruci
Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a adresat un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la Învierea Domnului. Ierarhul a explicat căSfânta Cruce vrea săarate poziția omului în univers, aceasta presupunând „prin însemnarea noastrăcu ea asumarea tainei Sfintei Treimi”. Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a amintit apoi de troița sfințităce a fost ridicată în Vicovu de Sus în amintirea părinților arhimandritului Nicodim Gheorghiță, Elena și Gheorghe Gheorghiță și a fraților Aurelia și Vasile, cu tot neamul strămutat la lăcașurile cele veșnice. Preasfinția Sa a menționat căla Hadâmbu existăun drum al Crucii, realizat de arhimandritul Nicodim Gheorghiță, prin jertfa fiilor duhovnicești ai Preacuvioșiei Sale. La final, ierarhul și-a exprimat bucuria pentru prezența la Slujba Sfințirii troiței a părinților slujitori, a fiilor duhovnicești ai părintelui Nicodim, a bucovinenilor și a tuturor ceor de față. „Toate săle biruiți prin Crucea Învierii”, a conchis Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul.
„Dumnezeu lucreazăatât de frumos”
Arhimandritul Nicodim Gheorghițăa mărturisit cătroița de lângăcasa părinteascăa fost înălțatăspre slava lui Dumnezeu, în amintirea părinților care i-au dat viață, cărora le-a făgăduit să-și aducăaminte mereu de locurile natale, de unde a plecat spre mănăstire pentru a-și dărui viața Mântuitorului Hristos. „Cu bucovinenii mei dragi am reușit sărealizez ceea ce se vede astăzi la Mănăstirea Hadâmbu. Când am ajuns la Hadâmbu nu aveam unde să-mi plec capul, dar Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul m-a ajutat și încurajat. Am văzut căDumnezeu lucreazăatât de frumos, aceasta deoarece la Mănăstirea Putna am fost primit de Preasfinția Sa. Tot cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic Botoșăneanul am plecat spre Iași. Anii au trecut, dar mulțumirea sufleteascăeste aceea cărămâne ceva în urmă. Am avut o copilărie grea, dar cred căașa a rânduit Dumnezeu pentru a reuși săridic ansamblul monahal de la Hadâmbu”, a spus arhimandritul Nicodim Gheorghiță, care și-a manifestat recunoștința fațăde toți cei ce l-au înconjurat cu dragoste la momentul prilejuit de sfințirea troiței. Credincioșii au sărutat Sfânta Evanghelie, lemnul Sfintei Cruci, iar apoi au primit în semn de mulțumire o iconiță și câte un pachet consistent cu alimente. Atmosfera plinăde sărbătoare de la Vicovu de Sus a fost datăatât de frumusețea slujbei și a veșmintelor preoților, de copacii înfloriți, de razele calde ale soarelui, de valoarea esteticăa costumelor tradiționale și mai ales de chipurile pline de luminăale oamenilor, bucuroși că „Hristos a înviat!”.
(Text și foto Constantin Ciofu)