Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 apr 2016 - Anul XXI, nr. 90 (6203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Program

Slujbele în Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean, încep în ziua Sfântului Gheorghe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Slujbele religioase în Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean, încep de pe 23 aprilie, când se pomeneşte Sf. Mare Mucenic Gheorghe, zi care coincide cu Sâmbăta lui Lazăr, când se face şi pomenirea morţilor. Preotul Gheorghe N. Moroşan ne-a spus că a devenit o tradiţie ca slujbele religioase să înceapă în biserica-monument cu o săptămână înainte de Învierea Domnului, de obicei în Duminica Floriilor. În acest an, Sf. Gheorghe se sărbătoreşte cu o zi înainte de Florii, astfel că slujbele vor începe pe 23 aprilie. Lăcaşul de cult va fi deschis pentru credincioşi doar până în luna octombrie. Aceasta, deoarece biserica are statut de monument şi nu i se poate monta instalaţie de căldură (pentru o conservare cât mai bună în timp - care şi reprezintă scopul principal).

 

Programul liturgic din Săptămâna Patimilor

Preotul Moroşan îi aşteaptă pe toţi credincioşii pe 23 aprilie, la ora 9:00, când va fi oficiată Utrenia, Dumnezeiasca Liturghie, Pomenirea celor Adormiţi. Pe 24 aprilie: Intrarea Domnului în Ierusalim - Duminica Floriilor (Dezlegare la peşte) – la ora 9:00 – Utrenia, urmată de Sf. Liturghie, iar, la final, împărţirea ramurilor sfinţite către credincioşi. Credincioşii pot participa, la Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean, la Denii şi la Slujba Învierii Domnului, la slujbele din Săptămâna Luminată şi la celelalte slujbe şi evenimente religioase. Joi, 28 aprilie (Joia Mare), de la ora 18:00 - Denia celor 12 Sfinte Evanghelii; vineri, 29 aprilie (Vinerea Mare sau Vinerea Neagră) de la ora 18:00 – Denia Prohodului Domnului; sâmbătă, 30 aprilie, în Sâmbăta Mare, la ora 23:30, se va oficia Utrenia Învierii.

 

Muzeul Satului Bucovinean percepe o taxă de 100 de lei celor care vor să facă botezuri şi cununii la Biserica Înălţarea Domnului

Preotul Gheorghe N. Moroşan a mai completat că Slujba de Înviere a Domnului va începe duminică, 1 mai, la ora 00.00 (Primirea luminii - slujba se va oficia în aer liber, Canonul Învierii, Dumnezeiasca Liturghie, Rugăciunile la binecuvântarea cărnurilor, brânzei şi ouălor, binecuvântarea coşurilor cu jertfele credincioşilor, agapa frăţească). Tot pe 1 mai, la ora 14:00, este programată Vecernia Paştilor sau a II-a Înviere. Luni, 2 mai, de la ora 09:00, se va oficia slujba Sfintelor Paşti - Învierea, Canonul Învierii și Sfânta Liturghie. Vineri, 6 mai, de la 09:00, părintele Moroşan va săvârşi slujba de Izvorul Tămăduirii (Canonul Paștilor, Sfânta Liturghie și Slujba Agheasmei). Preotul Gheorghe N. Moroşan a mai precizat că începând din acest an, la toate sfintele botezuri şi cununii oficiate în Biserica Înălţarea Domnului, Muzeul Satului Bucovinean percepe o taxă de 100 de lei, care se poate achita la intrarea principală.

 

Scurt istoric

Biserica din Muzeul Satului Bucovinean funcţionează din primăvara anului 2009. În lăcaşul de cult din incinta Muzeului Satului Bucovinean, după cum am aflat de la preotul Moroşan, „săvârşim toate sfintele slujbe, în afară de înmormântări. Botezurile, dar mai ales cununiile au o notă aparte. Aceasta se datorează nu vredniciei noastre, ci faptului că această bisericuţă este unică în oraşul nostru şi nu numai. În primul rând datorită vechimii ei (1740), cu pictura realizată un secol mai târziu, dar şi cu un iconostas original splendid, din anul 1811. Apoi, datorită muncii specialiştilor de la Muzeul Satului, care o păstrează cu mare atenţie. La noi totul este rustic: icoanele, interiorul, veşmintele de la 1850, până şi covoarele. Şi, de asemenea, să nu uităm că această biserică este inclusă în toate programele turistice ce ţin de zona noastră, a Bucovinei”. Biserica de lemn şi clopotniţa din incinta Muzeului Satului Bucovinean au fost aduse de la Vama şi sunt incluse pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, din anul 2004. Din istoricul bisericii reiese că a fost construită de meşterii populari Mihăilă şi Dumitru Holtei, cu banii lui M. Tâmpescu şi Toader al Tomei. În anul 1960, biserica de lemn a fost tencuită. Pictura murală din altar a fost şi ea restaurată, iar Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a înzestrat lăcaşul cu sfintele odoare şi vase de cult necesare. Catapeteasma originală datează din anul 1811, fiind restaurată de specialiştii din cadrul laboratorului zonal de restaurare, cu fonduri obţinute de la Ministerul Culturii şi Cultelor prin programul „Patrimoniul în pericol”. Pentru informaţii suplimentare puteţi să îl contactaţi pe preotul Gheorghe N. Moroşan, la numărul de telefon 0745 573  553.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujbele în Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean, încep în ziua Sfântului Gheorghe.
 Vizualizări articol: 3048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Slujbele în Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean, încep în ziua Sfântului Gheorghe5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei