Originar din Cilicia, Sfântul Calinic a trăit în secolul al III-lea, învățând pe cei care se închinau idolilor să se închine și să cunoască pe adevăratul Dumnezeu al creștinilor. În anul 290, pe când se găsea în cetatea Ancira, din Galatia, a fost prins de păgâni și dus înaintea dregătorului Sacerdon, care a poruncit ca sfântul să fie ucis.
Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfintei Mucenițe Teodota, împreună cu fiii săi; a Sfântului Mucenic Mamant; a Sfântului Mucenic Vasilisc; a Sfântului Constantin, patriarhul Constantinopolului; a Sfântului Ioan ostașul; a Sfinților Mucenici Veniamin și Virie; a binecredinciosului împărat Teodosie cel Tânăr și a Sfântului Mucenic Eustație din Mtskheta (Georgia).
Mâine, Biserica face pomenirea Sfinților Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic.
În ziua de 29 iulie, istoria consemnează:
– 1805: s-a născut Alexis de Tocqueville, istoric francez (d. 1859);
– 1856: a murit Robert Alexander Schumann, compozitor german (n. 1810);
– 1883: s-a născut Benito Mussolini, dictator italian (d. 1945);
– 1895: s-a născut Victor Ion Popa, dramaturg, prozator, publicist și eseist (d. 1945);
– 1895: s-a născut Mihail Zoșcenko, scriitor satiric rus (d. 1958).
Ziua Imnului Național – „Deșteaptă-te, române!“, sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998. La 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat, pentru prima oară, imnul Revoluției pașoptiste, „Deșteaptă-te, române“.