Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 ian 2011 - Anul XVI, nr. 16 (4614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Concubinajul, alternativa imorală a familiei creştine

Prejudiciile atâtor decenii de propovăduire ateistă s-au făcut simţite cu precădere pe tărâmul educaţiei moral-creştine a românilor. E un aspect vizibil, din păcate, chiar şi după alte două decenii de libertate religioasă. Aşa cum ne amintim, în perioada comunistă era "suficientă" oficierea căsătoriei civile, cea care crea efectele juridice şi sociale dorite. Ceremonialul religios era facultativ. Ba, mai mult, pentru cei care făceau parte din structurile partidului era chiar un gest nerecomandat pentru imaginea lor publică. Aşa se făcea că unii dintre ei, vrând totuşi să respecte legea creştinească multiseculară a poporului nostru, solicitau preoţilor oficierea cununiei "pe ascuns", la domiciliu.

 

Multe cupluri tinere aleg să vieţuiască necununate

Reminiscenţe ale acestor triste anomalii morale se văd şi astăzi, cum spuneam.

Multe cupluri tinere aleg să vieţuiască necununate, preferând să rămână căsătorite doar civil. Motivele, spun ei, ar fi numai cele de ordin material: lipsa momentană a resurselor financiare, prioritatea carierei etc. O inerţie a stereotipiei de gândire atee, probabil neconştientizată, îi face să-şi motiveze astfel opţiunea. Ba chiar un nou trend social importat din mediile desacralizate ale Occidentului, preferat mai cu seamă de vedete, promovează chiar disoluţia instituţiei familiale.

 

O gravă indecizie emoţională

Noi credem, însă, că e vorba de lipsa unei întemeieri sănătoase în plan educativ-creştin, dublată de o gravă indecizie emoţională, ambele urmări ale unei vieţi sufleteşti şi fizice dezordonate. Iar dacă într-un "exces" de pogorământ, deşi canonic imposibil, unii sunt tentaţi să "înţeleagă" temporar o situaţie de acest gen, mai ales în implicaţiile ei concrete, particulare, ce se poate spune despre cazurile, deloc puţine, în care trec ani buni, cuplurile respective nasc copii, iar dimensiunea creştină a vieţii de familie este complet uitată?

 

O soluţie: evidenţierea temeliilor biblice ale familiei

Soluţia rezidă în evidenţierea temeliilor biblice ale familiei şi în promovarea valorilor ei reprezentative. Să ne aducem aminte că Sfântul Ioan Gură de Aur, conştient de afinitatea organică a familiei cu instituţia divino-umană a Bisericii, o numea pe prima "biserica cea mică" sau "biserica de acasă". Cele mai mari spirite pedagogice ale culturii umaniste, în frunte cu Sfinţii Părinţi, au aşezat familia creştină pe primul loc în ierarhia factorilor moralităţii personale. De aceea, tinerii trebuie puşi în contact cu frumuseţile spirituale caracteristice vieţii de familie creştină, iar prima dintre ele este Sfânta Taină a Cununiei. Părinţii, educatorii, naşii de botez, profesorii (în special cei care predau religia) sunt îndatoraţi să includă cât mai des în demersurile lor referiri la importanţa unei vieţi de familie "în Hristos şi în Biserică" (Efes. 5, 32), concomitent cu descurajarea fermă a concubinajului.

Păşind în sfântul lăcaş cu sufletele primenite prin Spovedanie şi învăţătură creştină, tinerii noştri îşi pot pecetlui haric viaţa de familie prin Taina Cununiei. Este primul pas important pe calea lor comună spre Împărăţia lui Dumnezeu.

(pr. prof. drd. Marius Daniel CIOBOTĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concubinajul, alternativa imorală a familiei creştine.
 Vizualizări articol: 3045 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Concubinajul, alternativa imorală a familiei creştine2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cu Dumnezeu nu se negociaza! trimis de
(21 ian 2011, 11:28:12
Aici nu-i vorba de sfintii parinti nici de Ioan gura de aur,Dumnezeu a institutionalizat casatoria (numai!)intre un barbat si o femeie,acea institutie sfanta a familiei,inca din prima saptamana a genezei!Din pacate, insa,s-a ajuns in ziua de azi ca aceasta institutie sfanta sa fie foarte mult ignorata,concubinajul,curvia cum i se mai spune,este la mare moda!Acum,la curvie i se spune foarte pompos si nevinovat..."o relatie"!In realitate,pacatul curviei este un pacat colosal care vine imediat dupa crima!Iosif,atunci cand nevasta lui Potifar a incercat sa-l atraga in patul ei a spus cam asa ceva:"cum as putea eu sa pacatuiesc(in mod direct si deliberat!) impotriva lui Dumnezeu" !Concluzia:daca la oameni "relatia"(curvia)nu inseamna nimic,la Dumnezeu este un pacat de moarte,care duce la moartea vesnica!
2.   Comentariu trimis de
(21 ian 2011, 12:49:07
in ziua de azi peste 90% din cupluri "vietuiesc necurat" pana la cununia religioasa....o fapta "necurata" care duce la un rezultat nemaipomenit (in cele mai multe cazuri) -familie, copii, nepoti...cum altfel iti poti cunoaste partenerul de viata?!...M-am saturat de viziuna ce o au unele persoane fata de Dumnezeu....mai mult calau decat fauritor al vietii si protector al acesteia....atat timp cat nu-ti faci rau tie si celor din jur nu o sa te "trasneasca"big grin
3.   Comentariu trimis de
(21 ian 2011, 13:54:20
La "Ciobotea&Co" S.R.L 1 kilogram din Sfanta Taina a Cununiei = 1000 Ron (pentru Catedrala Mantuirii neamului prost al popimii hapsane si nerusinate)
Mai lasati ateii in pace, in virtutea tolerantei crestine si in acord cu dreptul la necredinta recunoscut inclusiv de BOR!
4.   Comentariu trimis de
(22 ian 2011, 01:23:08
Odata ce cuplul este legalizat la primărie, nu mai este nevoie de alta cununie. Cununie la biserica este numai un motiv ca Popa sa ia bani.
5.   All Inclusive trimis de
(22 ian 2011, 10:24:29
Cand o sa dispara si showul din cununia religioasa atunci probabil ca o sa dispara si "pacatul conjugal"! Tinand cont ca insasi preotii au firme de "Show Divin", iar taina sfintei cununii vine la pret promotional All Inclusive nu cred ca mai are rost sa discutam!
6.   Dansul lui Isaia trimis de
(22 ian 2011, 10:38:56
Sunt de acord cu YAMAL.Casatoria este ultimul act prin care cuplul isi manifesta vointa sa fie impreuna.Ei trebuie sa se cunoasca foarte bine, atat calitatile si cat si defectele lor si bineinteles sa le accepte, pe toate planurile inclusiv cel sexual.Daca doua persoane, el si ea, convetuiesc impreuna, dar nu s-au casatorit este pentru ca asa le place lor si nu avem voie sa comentam decizia lor.Sa scapam odata cu rigiditatea asta ortodoxa si cum altii in numele ortodoxiei sa critice sau sa tot dea sfaturi in chestii care nu-i privesc(astea sunt prejudecati mostenite din mosi stramosi).Dumnezeu inseamna iubire si intelepciune.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei