Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 nov 2010 - Anul XV, nr. 258 (4549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Sprijinul laicilor în catehizare pe teritoriul parohiei

Într-un articol relativ recent, am arătat că preotul poate fi sprijinit de laici în misiunea catehetică din Biserică prin mai multe acţiuni, legate în special de biblioteca parohială, dialogurile săptămânale, buletinul şi site-ul parohial etc. Un sprijin similar poate primi preotul şi în activităţile catehetice din afara sfântului lăcaş, pe teritoriul ce aparţine bisericii respective. Semnalăm aceste posibilităţi pentru a încuraja astfel de acţiuni, atât pentru misiunea catehetică în sine, cât şi pentru contracararea activităţilor prozelitiste sectare. Se ştie că, de ani buni, mai ales după evenimentele din 1989, la uşile ortodocşilor noştri bat adesea fel de fel de "misionari", foarte insistenţi, porniţi să "evanghelizeze" cu orice preţ pe conaţionalii noştri, uitând că legea le interzice să facă prozelitism şi, mai ales, că românii au fost evanghelizaţi cu multe secole înainte de a se naşte sectele lor. Dacă li se deschide cumva uşa, dintr-o ospitalitate firească a românului, "misionarii" de ocazie ce fac? Împart cărţi, reviste, CD-uri etc., odată cu rostirea unor "predicuţe" bine ticluite, confecţionate de mai-marii lor, pe la diferite centre ereziarhe, autohtone sau de peste graniţă.

Ei bine, fără să cadă în greşeala prozelitismului, creştinii noştri ortodocşi pot foarte bine să facă ei misiune şi misionarism, de data aceasta pe temeiurile adevărurilor dreptei-credinţe. Şi nu neapărat printre vecini, ci în propria familie sau, cel mult, printre rudenii. Concret, pentru acei "creştini" din familie care nu frecventează biserica (aşa-numiţii "creştini fără biserică"), credincioşii practicanţi le pot aduce de la biserică diferite cărţi duhovniceşti, împrumutate de la biblioteca parohială, odată cu foaia/ buletinul parohiei respective, cotidianul "Lumina", CD-uri ortodoxe etc. În acelaşi timp, creştinii râvnitori pot fi "ca puţinul aluat care dospeşte toată frământătura": pot găsi anumite momente prielnice, în care să relateze pe scurt ce a spus preotul la ultima predică sau cateheză, ori la ultima întâlnire consacrată dialogului catehetic.

Din zece suflete care vor citi aceste materiale sau vor asculta cele povestite de la biserică, cel puţin unul tot va fi receptiv, asemănându-se cu pământul cel bun în care a rodit sămânţa Evangheliei. Cunoaştem, bunăoară, cazuri de creştini, unii chiar înaintaţi în vârstă, care s-au ataşat de biserică, au solicitat să fie spovediţi etc., după ce au citit întâmplător (atenţie!) din caietele de religie ale copiilor sau nepoţilor, ori după cele relatate de ei de la orele de religie… Acelaşi efect îl pot avea şi acţiunile misionar-catehetice pomenite mai sus. Sprijinindu-l pe preot, astfel, în misiunea catehetică parohială, creştinilor harnici li se vor potrivi cuvintele inspirate ale Sfântului Apostol Iacov: "Să ştie că cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui îşi va mântui sufletul din moarte şi va acoperi mulţime de păcate!" (Iacov 5, 20).

(Pr. prof. dr. Vasile GORDON)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sprijinul laicilor în catehizare pe teritoriul parohiei.
 Vizualizări articol: 734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sprijinul laicilor în catehizare pe teritoriul parohiei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LIBERTATEA E DE LA DUMNEZEU ! trimis de
( 2 nov 2010, 13:16:05
Nu oamenii i-au facut pe oameni liberi ! In fine,si articolul de fata este destul de tendentios,de partinitor,din care ,se intelege ca la vecini se pot duce sa le vorbeasca de Dumnezeu numai ortodocsii nu si ceilalti crestini:catolici,protestanti sau neoprotestanti,pentru acestia acest lucru ar insemna prozelitism,dar pentru ortodocsi,nu. Cat de aiurea suna acest lucru...S-atunci,unde-i acea libertate religioasa si de constiinta? Dragii mei,din Legea cultelor poti afla ca in Romania sunt "culte crestine" si nu secte,atunci cand numesti un crestin protestant, "sectant",deja ii creiezi un comlex de inferioritate,ii jignesti identitatea religioasa,si lucrul cel mai grav,ii determini pe ceilalti sa ia o atitudine persecutorie fata de acesti oameni,ii inciti la ura interconfesionala ce poate naste o grava perturbare a relatiilor interumane,pana la urma!Nu cu acest gen de cuvinte,cu astfel de denumiri care nu fac decat ca oamenii sa se urasca intre ei se poate consolida o viata normala...
2.   Cateva spicuiri din Legea cultelor... trimis de
( 2 nov 2010, 13:37:18
Ar. 1(1) Statul Roman respecta si garanteaza dreptul fundamental la libertatea de gandire,de constiinta si religioasa a oricarei persoane de pe teritoriul Romaniei, potrivit Constitutiei si tratatelor internationale la care Romania este parte. (2) Nimeni nu poate fi impiedicat sau constrans sa adopte o opinie sau sa adere la o credinta religioasa contrara convingerilor sale, SI NICI NU POATE FI SUPUS VREUNEI DISCRIMINARI,URMARIT SAU PUS INTR-O SITUATIE DE INFERIORITATE PENTRU CREDINTA...Ar. 2(1) Libertatea religioasa cuprinde dreptul oricarei persoane de a avea sau a adopta o religie, DE A SI-O MANIFESTA IN MOD INDIVIDUAL SAU COLECTIV, IN PUBLIC SAU IN PARTICULAR...PRECUM SI LIBERTATEA DE A-SI PASTRA SAU SCHIMBA RELIGIA...Din care stiu Dumnezeu ne cheama la o buna vietuire,la traire in pace,la a deveni fauritori de pace intre toti oamenii! Cine isi va dedica intreaga viata pentru asa ceva,Biblia ne spune ca se vor numi fii ai lui Dumnezeu care vor primi vesnicia-n dar !Asa sa fie !
3.   ...... trimis de
( 2 nov 2010, 14:30:07
Sunt ortodox, dar am practicat 2 ani la catolici fortat de imprejurari, si ori de cite ori am avut ocazia am intrat in discutie cu persoane apartinind altor culte religioase(asazisii pocaiti)....concluzia este ca toti cred in unul Dumnezeu, deosebirile fiind de interpretare si respectare a dogmelor, dar ca si concluzie a mea personala a fost ....iertat sa fiu.....ca ortodoxii respecta cel mai putin Sf. Biblie, desi bat tobele cel mai tare, adica zic dar nu fac! Unde este iubirea de semeni, intrajutorarea, toleranta, rabdarea, frica de avorturi, gindul smerit, dragostea, ....unde este frati ortodoxi?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei