Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 ian 2009 - Anul XIV, nr. 10 (3996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Explicaţii

Mâna spartă

Expresia a fi mână spartă, folosită pentru a caracteriza o persoană risipitoare, a luat naştere, ca o imagine propriu-zisă, în epoca în care materializarea averii era întruchipată de monede (mai ales de aur), ce se puteau „scurge” printr-o închipuită „spărtură” a palmelor, sau „printre degete”.

Ca de obicei, la Eminescu, formula apare într-un context orchestrat din perspectivă paremiologică; publicistul scria, în octombrie 1876, că Germania „n-are gust să se bată pentru ochii frumoşi ai bancherilor din Londra”; alte ţări „n-au bani, şi războiul se ştie că-i feciorul lui bani-gata ş-a lui mână spartă”. Situaţia economică şi conflictuală a ţărilor din această parte a Europei era descrisă într-un tablou ce prezintă unele asemănări cu situaţia din ultimul deceniu al secolului al XX-lea, dar şi de astăzi: „Rusia n-are (bani; dar acum are, datorită gazelor naturale!), Grecia e bogată în măsline, noi... în deficit, şi sârbii în capete sparte” (Opere IX, 231).

Pentru contrast, Eminescu apelează la expresia „a lega paraua cu şapte noduri”; traducând un articol din ziarul „Gallois”, portretul sultanului Abdul Hamid este creionat în următorii termeni: despre acesta se credea că „e mână spartă şi-i place oca mare”, dar, de fapt, „leagă paraua cu şapte noduri” (ibid., p. 195).

Dată fiind utilizarea ultimei dintre expresiile citate imediat anterior, ne putem referi la contrariul „mânei sparte”, de data aceasta pornind de la verbul (a) zgârci, ce s-a format de la substantivul zgârci, a cărui semnificaţie este „cartilagiu, sfârc” (vezi, de exemplu, „carne cu zgârciuri”). O expresie a zgârci palma (mâna) înseamnă „a strânge, a contracta palma, într-un gest reflex”. Pentru verbul în discuţie dicţionarele înregistrează semnificaţia iniţială de „a strânge mâinile şi picioarele”; cu sensul respectiv, la forma de participiu, acesta apare, de exemplu, în scrisul lui Mircea Eliade: „Nu înţelegea de ce stă în picioare, zgârcit, cu mâinile apucate de lemnul mesei” (Domnişoara Christina, cap. XVI).

De la acest ultim sens, concret, comportamentul avarului este descris prin referirea la contractarea mâinii, într-un gest reflex, atunci când i se cere ceva, aşa cum înfăţişează lucrurile Anton Pann: „Până trăieşti, fă-ţi pomană, Nu-ţi zgârci mâna, duşmană, Întinde-o la sărac...” (Povestea vorbii). De aici adjectivul zgârcit, caracterizând comportamentul celui avar, al zgârciobului, numit şi zgârie-brânză. De altfel, o formă mai veche în raport cu, anume zgârceală, evocă, de asemenea, aspectul concret al manifestării retractile. zgârcenie

În mod normal, s-au adăugat imagini şi pentru domeniul abstractului, căci cineva poate fi şi zgârcit la vorbă, situaţie în care s-a pierdut orice legătură aparentă cu reprezentarea fiziologic-motorie (doar dacă, nu cumva, cel care tace îşi strânge gura pungă!).

Astăzi, date fiind noile modalităţi de a cheltui necugetat şi de a risipi banii, caracterizarea cuiva drept „mână spartă” ar părea că se referă la faptul că respectivul nu este atent doar la bănuţii de mică valoare ce i s-ar strecura, astfel, printre degete. Dar aceasta nu ne împiedică să folosim expresia pentru a-i caracteriza şi pe cei care, pentru a părea darnici, în campaniile electorale de exemplu, aruncă cu bancnote de valoare: dolari sau euro!

(Stelian DUMISTRĂCEL)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâna spartă.
 Vizualizări articol: 1057 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mâna spartă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei