vineri, 22 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 94 (8011)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9709 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Caleidoscop gastro-umoristic. Michelin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Michelin.Singurul ”bucătar” - meserie eminamente ”masculină” - înnobilat cu șase stele Michelin… e o femeie! Eugénie Brazier, cunoscută mai târziu ca Mère Brazier, s-a născut pe 12 iunie 1895 în Bourg-en-Bresse, fiind fiica unor țărani care aveau o fermă lângă Certines. În 1921, pe când avea 26 de ani, bucătăreasa și-a deschis primul restaurant, pe Rue Royale din Lyon, investind toți banii pe care îi strânsese cu greu, dar… nu prea avea clienți. Norocul i-a surâs când a fost angajată să pregătească un bufet rece pentru participanții la Spido, cursa anuală de cai din Lyon, iar directorul cursei a fost atât de plăcut surprins de măiestria ei, încât a rugat-o să pregătească banchetul evenimentului în fiecare an. Eugénie devenise faimoasă pentru grija cu care își alegea ingredientele. Furnizorul ei de pui a glumit odată spunând că se așteaptă ca Eugenie să-i ceară să le facă manichiura păsărilor, ca ea să le accepte. Era obsedată de curățenie, igienizând cu minuțiozitate spațiul de depozitare și bucătăria. Era și foarte chibzuită, iar meniul îl schimba în funcție de disponibilitatea sezonieră, astfel că, atunci când se găseau puține legume, făcea garnituri ingenioase din paste. În 1933, ambele restaurante ale lui Mère Brazier au primit câte trei stele Michelin, aceasta fiind prima dată când un bucătar deținea șase stele, recordul ei fiind egalat, abia 64 de ani mai târziu, în 1997, de cunoscutul bucătar Alain Ducasse. Celebritatea n-a scăpat-o pe Eugénie de necazuri. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost amendată și trimisă la închisoare pentru că încălcase legile privind raționalizarea alimentelor. Meniurile celor două restaurante ale lui Mère Brazier erau identice și s-au schimbat foarte puțin de-a lungul timpului. Cele mai cunoscute preparate ale sale erau quenelles de brochet (găluște de știucă), poularde demi-deuil și fonds d’artichauts au foie gras (inimi de anghinare cu foie gras). Eugénie Brazier a murit în martie 1977 la Sainte-Foy-lès-Lyon și după câteva luni a fost publicată faimoasa ei carte de bucate, “Les secrets de la mère Brazier”. Restaurantele ei funcționează și astăzi în Lyon, unul dintre ele fiind deținut de Jacotte, nepoata Eugéniei, iar celălalt de Philippe Bertrand și Bob Tosh, care au păstrat numele și meniurile lui Mère Brazier.”

Crâșmă. De treci codrii de aramă/Nu te costă nici un ban. /De treci pragul de la crâșmă,/Dai salariul pe-un an.

Calorii.– Tocmai am reușit să ard peste două mii de calorii, în doar 20 de minute! – Cum naiba!? Zi-mi și mie! Mă interesează! – E simplu: stăteam pe Facebook și am uitat să scot la timp prăjitura din cuptor...

Empatii.Am participat la o nuntă foarte ”emoțională”: până și tortul miresei lăcrima din abundență, când  - în sfârșit - ni l-au adus...

Dinți.Care e cel mai nasol ingredient pe care nu ți-ar plăcea să-l descoperi într-o mâncare? Unul dintre dinții tăi...

Măritiș. - Fata mea, cineva mi-a cerut mâna ta! - Vai tată, dar n-aș vrea să mă despart de mama! - Ooo, poți să o iei cu tine, draga mea! Cu cratițe și tigăi, cu tot...

Regale.”Un chef regal ne serveşte cele mai apetisante secrete despre cum este să-i găteşti Reginei Marii Britanii. Graham Tinsley, care a gătit pentru Majestatea Sa de numeroase ori, susţine că trebuia să radiografieze preparatele Elisabetei a II-a înainte de a-i fi servite la cinele de stat. Cheful irlandez a făcut uimitoarea declaraţie în timpul unui interviu oferit celor de la revista ”Hello!”. Acesta susţine că măsurile de securitate devin și mai stricte când vine vorba de întrunirile Reginei cu alte personalităţi de cel mai înalt rang. “Dacă preparam mâncarea doar pentru familia regală, nu simţeam atât de puternic protocolul de securitate. Lucrurile se schimbau, însă, atunci când erau prezenţi la masă preşedinţi de stat. Atunci măsurile erau extrem de stricte”, a dezvăluit Tinsley. “Dacă asiguram mâncarea pentru un banchet la care erau prezenţi preşedinţi de ţară, toată lumea din echipă trebuia să ne întâlnim la un sediu de poliţie, de unde eram preluaţi cu motocicleta şi duşi la castel”, a adăugat acesta. “Pentru banchetele de la cel mai înalt nivel, trebuia să scoatem toată mâncarea, toate containerele, cuţitele şi tot echipamentul nostru din bucătărie şi să le trecem printr-un aparat de cu raze X. Le radiografiau!”, a conchis acesta. ”The Post” a publicat, în 2017, că Regina preferă preparatele simple, făcute din ingredinte locale. Conform British Heritage, monarhul îşi începe ziua cu o ceaşcă de ceai Earl Grey, pe care o savurează înainte de-a consuma un bol de cereale Special K, la micul dejun. Prânzul şi cina contau în peşte sau carne de pui la grătar, dar există şi zile în care Regina Marii Britanii preferă o friptură. În ceea ce priveşte băutura, Majestatea Sa apreciază cel mai mult gustul unui cocktail făcut din gin şi aperitivul Dubonnet. (okmagazine.ro).

Întrebare (simplă). Cum se numește un bărbat care-și spală singur farfuriile, după ce mănâncă? Celibatar.

Explicație.De ce oare cei mai buni bucătari sunt bărbați...și nu femei? (O explicație posibilă, nu musai reală). Deoarece ei pot să umple, cu un castravete, o banană, cu două ouă și cu nițică smântână, burta unei femei pentru 9 luni!

Răspundere.La spital, la UPU, prima datorie și preocupare a doctorilor este de a-ți salva viața. Cred că mulți bucătari și șefi de restaurante ar trebui să se conformeze...

Confesiune.Doi vechi amici. – De vreo 3 luni, nevastă-mea umblă, în fiecare seară,  prin toate crâșmele orașului. – Vai de mine... a devenit alcoolică!? – Nicidecum... mă caută pe mine...

Iubire.Ce-i șoptește prăjitorul de pâine, feliei de pâine? Vino... te vreau în mine! Bagă-te! Dă-mi un sens vieții!

Omletă. - Chelner, vreau o omletă! – Vreți una tip spaniol, francez...englez? – Eu vreau s-o mănânc, nu să conversez cu ea...

Greșeli.Care sunt motivele pentru care ajunge mâncarea la coșul de gunoi? Ei bine, statisticile MADR arată că 26% din alimente se degradează prea repede, iar 21% reprezintă cantitatea de mâncare estimată greșit. Cu alte cuvinte, credem că o vom consuma. Însă, în realitate, această mâncare ajunge la coșul de gunoi. Totodată, 14% din mâncarea aruncată la gunoi reprezintă procentul de cumpărături în exces. Acest exces poate fi cauzat și de promoțiile magazinelor care vând produse la preț redus (3+1 gratis, 2+2 etc.) deoarece se apropie termenul de expirare a acestora. Dacă nu se vând, aceste produse înseamnă pierderi pentru lanțurile de magazine, în care intră și costurile mari pentru distrugerea alimentelor expirate. Sunt și magazine care au găsit soluții: donarea alimentelor ce urmează să expire curând către propriii angajați sau către persoane defavorizate. Aruncarea alimentelor afectează și bugetul familiei. „Imaginați-vă că mergem la muncă 5 zile pe săptămână și 2 zile din acestea sunt, practic, pierdute prin aruncarea alimentelor la gunoi“, a explicat Sorin Mierlea, președintele InfoCon. Românii aruncă 6.000 de tone de alimente pe zi. În România se aruncă, în medie, 11,9% din mâncarea cumpărată, în Europa această medie fiind dublă. Statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări europene, cu un procent de 2,55, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an. Ceea ce duce la cele peste 6.000 de tone pe zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caleidoscop gastro-umoristic. Michelin.
 Vizualizări articol: 1108 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Caleidoscop gastro-umoristic. Michelin5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei