Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 197 (7809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Vânătorești... și nu numai. (15) Amnezie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto. Diferența dintre război și vânătoare este că la vânătoare nu există prizonieri.

 

Amnezie.În patrimoniul Muzeului „Mihail Sadoveanu” se află o fotografie reprezentând doi prieteni, Mihail Sadoveanu și Ionel Pop, ce stau la taifas, la sfârșitul unei zile de vânătoare. Prietenia autorului romanului Baltagul cu avocatul, omul politic și scriitorul Ionel Pop (nepot al lui Iuliu Maniu și strănepot al lui Simion Bărnuțiu) a început în anul 1927, când pasiunea comună pentru vânătoare și pescuit, „îndeletniciri primitive” – cum le denumeau cei doi, i-a adus împreună la Oașa, pe Valea Frumoasei, în Munții Sebeșului. Invitat de Ionel Pop la o vânătoare de cocoși de munte, Mihail Sadoveanu a îndrăgit mult zona și a revenit adesea. „Mihail Sadoveanu a fost vânător și pescar. A cules și el din plăcerile acestor îndeletniciri cu dulceață adusă din strămoșii noștri cei vechi, – ca vânător înscriind în tabloul lui de la prepelița pestriță și de la bietul iepure până la cocoșul de munte din cetina bradului și la taurul de cerb care se frământă în volburele dragostelor. La multe partide de vânătoare i-am putut vedea mulțumirea, scrisă pe fața lui de un zâmbet discret”, nota Ionel Pop. Acest zâmbet discret, pe care doar apropiații au avut ocazia să-l vadă pe chipul scriitorului moldovean, era un semn că ziua petrecută la vânătoare în munții Sovatei a fost fructuoasă. „S-a întâmplat să fie frumoase acele zile de sfârșit de septembrie, când, după datină, m-am suit iar în munte, la cerbi”, mărturisea Mihail Sadoveanu. P.S. Din păcate, moldoveanul Sadoveanu l-a uitat curând – ca și pe mulți alți colegi, prieteni și confrați - pe Ionel Pop... Pe cât de mare, de meritoriu scriitor este Sadoveanu (pe nedrept... ori pe drept?... ca o pedeapsă a posterității!?... total uitat azi) pentru minunatele romane istorice, pentru opera sa notabilă în ansamblul ei, pe atât de mare să-i fie rușinea de a fi fost un profitor.

Upss!Un vânător se laudă peste tot cu cerbul capital pe care l-a împușcat. - E imens, pur și simplu, e un adevărat monstru! Are atâta carne că îți ajunge un an. Și coarnele, sunt imense... să nu mai vorbim de testicule! Tocmai atunci, paznicul domeniului de vânătoare îl anunță că trebuie să plătească 8 mii de dolari pentru că așa se taxează vânatul acela. – 8 mii!? Pentru stârpitura aia, mică cât o pisică!?

Nevastă.Un bogătaș, pasionat de safari african, își invită colegul secund de la firmă să îi admire colecția de trofee. Centrul de atracție este un superb leu,  uriaș. - Extraordinar! - Da, l-am împușcat acum trei ani. Era prima dată când mergeam într-un safari cu fosta mea soție. Vizitatorul se învârte în jurul leului, îl atinge cu teamă, și întreabă: - E imens. Și e atât de realist trupul lui! Cu ce e umplut? - Cu fosta mea soție.

Vânător.”Mai ceva ca la Balc! Dictatorul Federației Ruse, domnul Vladimir Putin, și-a sărbătorit ziua de naștere în sânul naturii, adânc în taigaua siberiană, unde a vânat alături de câțiva prieteni oligarhi, de mai mulți ziariști care au scris despre el. Ziariștii au fost antrenați trei ani de zile într-un lagăr special de lângă Novosibirsk. „Președintele Putin a venit la vânătoare călare pe un ghepard de stepă și a fost sprijinit de către ministrul Apărării și sluga sa credincioasă, dl Medvedev. Cu ocazia vânătorii a testat pușca Liubov-41, care trage cu cartușe speciale, ce pot penetra orice vestă de ziarist, indiferent câte agende și reportofoane are în buzunare”, a povestit o sursă care a participat la vânătoare. Evenimentul nu a fost lipsit de incidente: unul din oligarhi a fost împușcat și el din greșeală. Înainte să moară, acesta și-a cerut scuze că l-a contrazis pe Putin într-o discuție avută în urmă cu două luni la Londra, cu ocazia unui summit despre schimbările climatice. Printre oligarhii ruși care au participat la vânătoare s-au numărat fondatorul Revolut, fondatorul Google, fondatorul Yango, Yuri Milner și alți kaghebiști mai puțin cunoscuți.” (timesnewroman.ro)

Soacră.Vânătorul pleacă în pădure, în singura sa vacanță, dar împreună cu el merg, musai, și soția, și soacra. Trist și fără niciun chef, o lasă pe soacră să se îndepărteze, după bureți. Nu trec decât câteva minute, până când se aud țipete disperate. Soacra este lipită de un copac, iar în fața ei, mârâie un lup imens. - Ce faci? Ce ne facem? Țipă, disperată, soția vânătorului. - E treaba lui. Lupul s-a băgat singur în chestia asta, el să iasă, să se salveze singur.

Prăjitură.Încercând să-l rețină acasă în weekend, soția unui pescar pasionat îi gătește o prăjitură sofisticată. – Dar, draga mea, îți bați joc de mine? Prăjitura asta are gust de pește, replică acesta. – Imposibil, doar am urmat întocmai rețeta din cartea de bucate. Soțul, răsfoind cartea: - Da, ai parțial dreptate. Rețeta începe în josul paginii, și cum pagina următoare e ruptă, ai continuat cu plachia de crap, care urmează!

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vânătorești... și nu numai. (15) Amnezie.
 Vizualizări articol: 1245 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Vânătorești... și nu numai. (15) Amnezie5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei