„Transitul prin punctul Ițcani”



„Transitul prin punctul Ițcani”
„Transitul prin punctul Ițcani”

„Transitul prin punctul Ițcani”
„Se aduce la cunoștiința publică că guvernul austro-ungar permite importul și transitul din România în Bucovina, prin punctul Ițcani, a pieilor, oaselor, coarnelor, și unghiilor foarte bine uscate, a mațelor de vite sărate și foarte uscate, a coardelor, seului netopit în butoaie și burdufului, a părului de vacă, capră și porc, a lânei de oi, dar aceste din urmă să fie împachetate în saci sau baloturi, cu condițiuni ca asemenea producturi să fie însoțite de certificate de proveniență, formularul no. 2, liberate de medicul veterinar și legalisate de prefectul județului de unde pornesc”.
„Revista Politică”, Suceava, Anul I, nr. 23, 15 Prier 1887.
„La păstrăvărie”
Aici, în Valea Putnei, unde natura s-a întrecut pe ea însăși în frumuseți, se află una dintre bogățiile cu care regiunea noastră se mîndrește: este crescătoria de păstrăvi. Acum, odată cu trezirea naturii la viață, odată cu topirea ghețurilor, bunii gospodari de aici au trecut la crearea celor mai bune condiții de creștere a păstrăvilor. Astfel, s-a început curățirea, dezinfectarea și repararea celor 17 bazine și a canalului de aducțiune luîndu-se totodată și măsurile de asigurare a hranei pentru pești. Pentru ca crescătoria să aibă un număr mai mare de specii de păstrăvi (actualmente există trei specii: indigen, fîntînel și curcubeu) în primăvara aceasta se va experimenta introducerea așa-numitului păstrăv corigon și se va continua reproducerea pe cale artificială a frumosului pește lostrița. Pentru o bună îngrijire a păstrăvilor pe tot cursul anului (schimbarea continuă a apei din bazin, hrana corespunzătoare) s-a ajuns ca la vîrsta de 3 ani păstrăvii să poată fi dați în consum la greutatea normală de 250-400 gr.”.
„Zori noi”, Anul XVIII, nr. 5089, Suceava, Aprilie 1964.



Recomandări