Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 9 (7010)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

“Doleanţele cismarilor din Suceava”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Prunduirea drumurilor”

„În anul acesta se vor prundui mai multe drumuri în districtele Suceava, Humor şi Câmpulung. Acei oameni cari sunt dispuşi ca să se angajeze la un astfel de lucru, să-şi trimită ofertele lor până în 30 Martie a.c. la guvern în Cernăuţi sau la căpitănia din Suceavă. Ofertele trebuie să fie prevăzute cu un timbru de 1 coroană şi să conţie vadiul şi siguranţa că oferentul îşi va împlini conştiincios obligământul”.

„Patria”, Anul IV, Joi 11 Martie 1909.

 

“Doleanţele cismarilor din Suceava”

“În urma plângerii cismarilor din Suceava că munca lor este exploatata neomeneşte dă către un grup de comercianţi din localitate a sosit în ziua de 8 martie a.c. domnul Miron Eliade şeful serviciului contenciosului din Ţinutul Suceava spre a cerceta la faţa locului doleanţele cismarilor şi comercianţilor. Cismarii s’au prezentat în număr mare şi au înaintat d-lui Eliade un memoriu detaliat şi au dat declaraţiile ce li s’au cerut. D. Eliade s’a prezentat personal la prăvăliile comercianţilor spre a-l convinge de comerţul ce-l fac. De remarcat este faptul că dela publicarea legilor breslelor şi de cândcismarii din Suceava s’au organizat în cooperativă, conform spiritului ce domneşte în toată ţara, între cismari şi comercianţi care vând mărfuri ţărăneşti, a isbucnit un conflict prin faptul că cismarii nu voesc să mai fie exploataţi de comercianţi, iar comercianţii nu vor să cedeze pretenţiilor lor de exploatare a cismarilor. Privit acest conflict în totalitatea lui rezultă că cei câţiva comercianţi s’au transformat în industrie, şi punând la dispoziţia cismarilor materialele prime spre prelucrare, vânzând apoi în prăvăliile lor încălţămintea produsă şi dictând astfel costul muncii cismarilor şi preţul încălţămintei, după bunul plac şi nu după cererea şi oferta dintre producători (cismari) şi consumatori (ţărani)” .

“Suceava”, anul I, numărul 58, 13  martie 1939.

 

“În secţiile fabricii “Străduinţa”

“La secţia tras a fabricii de încălţăminte “Străduinţa” din Iţcani a luat fiinţă de cîtva timp o brigadă de productivitate. Succesele obţinute în fiecare zi ce trece, confirmă de deplin că înfiinţarea acestei brigăzi aduce o contribuţie de preţ la creşterea producţiei muncii. În ziua schimbului de onoare organizat în cinstea alegerilor de deputaţi în sfaturile populare, brigada a dat peste plan 175 perechi bocanci. Cu acest rezultat şi-a depăşit această brigadă cu mult planul zilnic”.

 “Zori Noi”, Anul X, Nr. 2585, 11 Martie 1956.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Doleanţele cismarilor din Suceava”.
 Vizualizări articol: 1439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
“Doleanţele cismarilor din Suceava”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei