Presa Veche

„Chiabur sabotor demascat de muncitorii agricoli”



„Chiabur sabotor demascat de muncitorii agricoli”
„Chiabur sabotor demascat de muncitorii agricoli”

“Școala de lemnărit din Câmpulung”
“Ni se scrie: La școala de lemnărit din Câmpulung învățătorul Hofer își face de cap. Persecută elevii români la tot prilejul. Mai mulți elevi români au părăsit din causa lui institutul. Se tem bieții elevi români să nu dee într’un păcat cu dânsul, precum zice elevul Saghin eșit acuma în urmă. Hofer se laudă că și 50 de ani dacă ar tot umbla elevul respectiv la școală tot notă rea iar dea. Oare poate să fie aceasta încurajare pentru elevii români? Ce zice directorul Ilie Veslavschi la aceasta? Consimțește el cu toate aceste?”. (Un fost elev)
“Deșteptarea”, Foia partidului poporal național, Anul XI, Nr. 22, 16 (29) martie 1903.
“Noul secretar general al Ținutului Suceava”
“D. Emanoil Cercavschi, secretarul general al ținutului Suceava, atingând limita de vârstă, prevăzută de statutul funcționarilor publici, a înaintat ministerului de interne cererea sa pentru reglementarea drepturilor la pensie pe ziua de 31 Martie 1939. În locul devenit astfel vacant a fost numit prin înalt Decret Regal cu ziua de 1 Aprilie a.c. d. dr. Nicu Lupu, primreferent la curtea administrativă din localitate și un apreciat funcționar de carieră”.
“Suceava”, Anul I, nr. 71, 29 Martie 1939.
„Chiabur sabotor demascat de muncitorii agricoli”
„Chiaburul Tanasiuc Gheorghe din comuna Șerbăuți, județul Suceava, vechiu sabotor, a căutat să ducă în eroare și de data aceasta autoritățile comunale, declarînd la recensămîntul animalelor nu mai puțin de 8 oi, una juncă și 6 miei. Dar prin vigilența muncitorilor agricoli din gruparea sindicală locală, a fost descoperit și i s’au adresat actele legale de trimitere în judecată de către miliția locală. De menționat este că și anul trecut acest chiabur s’a sustras dela predarea cotei de lână, fiind și atunci descoperit și dat în judecată”.
„Lupta poporului”, Cotidian de informații și atitudine democratică, Anul III, Nr. 505, 28 Martie 1949.



Recomandări