“Casa de economii a orașului Suceava”
“Cu 1 martie a.c. începe “Casa de economii a orașului Suceava” (firmă înregistrată) activitatea sa. Conform statutelor se primesc spre fructificare ori și ce depunere dela 2 coroane sau un florin înainte. Depunerile se vor fructifica, în puterea decisiunii comitetului casei de economii din 18 Feb. 1894 deocamdată cu 4%. La această casă de economii se pot depune legal spre fructificare deposite judiciare și alte deposite similare precum și bani pupilari. Localitățiile casei de economii se află în oficiul comunal și în fiecare di se primesc depuneri și se respund bani în decursul oarelor publicate în localul oficiului”.
“Gazeta Bucovinei”, Anul V, Nr. 16, 23 fevruarie (7 Martie) 1895.
“O poliție școlară în Bucovina”
“D-l inspector general al învățământului din Bucovina, D. Rusu, întorcându-se din București unde a luat parte la câteva consfătuiri ținute la Ministerul Educației Naționale, a declarat ziariștilor locali că ministerul a luat intense măsuri disciplinare prin care să fie îndepărtați elevii de viața politică. Se prevede că nici un elev nu are voie să aparție unei societăți culturale sau sportive, fără aprobarea specială a directorului școalei la care frecventează. Pentru controlul elevilor externi a luat ființă recent o poliție școlară în fiecare centru școlar, care se compune din profesori. Numele acestor profesori din poliția școlară sunt cunoscute numai inspectoratului general și directorilor școlari. Poliția aceasta are drept scop vegherea ca elevii să nu activeze în afară de școală în cercuri politice. Se vor lua măsuri extrem de severe împotriva celor ce vor contraveni la dispozițiile date”.
“Glasul Bucovinei”, Cernăuți, Anul XX nr. 5028, Martie 1937.
“Cîteva dorințe ale ucenicilor de la SMT Salcea”
“În orele libere, ucenicii de la SMT Salcea, raionul Suceava, vor să citească cărți, să asculte muzică, să joace șah ori să alunece cu schiurile pe dealurile din apropiere. În SMT nu s-a găsit nimeni pînă acum să le satisfacă măcar cîteva din aceste dorințe cu toate că aici este un club unde se găsesc cărți de literatură, 2 aparate de radio, difuzoare, 2 patefoane, șaluri și schiuri. De ce nu sunt puse în totalitate la dispoziția lor? Pentru că cele 2 aparate de radio sunt folosite în biroruri, iar cele 2 patefoane sunt “păstrate” cu strășnicie de tovarășul Beltig. Conducerea SMT nu a luat nici o măsură înpotriva bibliotecarei Elena Lazăr care nu deschide biblioteca măcar o dată pe săptămână”.
“Zori Noi”, Anul X, Nr. 2580, 6 Martie 1956.
Rubrică realizată de Tiberiu COSOVAN și Florin PAIU