21 Decembrie



“Pentru muncitorii forestieri”
“Pentru muncitorii forestieri”

“Din Mănăstirea Humorului”
“La pădurea însoțirii silvice din Mănăstirea Humorului s’au făcut mari ilegalități. Șase membri ai comitetului au vîndut 528 de jugere din pădurea care e proprietatea a 132 de însoțiți, cu un preț ridicul de 28.000 florini, pe când pădurea vândută valorează aproape 100.000 de fl. E un păcat strigător la cer, ceea ce se face cu pădurile bieților oameni. Și ajutor de nicăieri. Căpitanul strânge din umeri.El numai la alegeri e meșter. Comitetul țării nu vrea să știe nimic, fiind că dl. Mareșal Lupul stă în fruntea lui. Ba se mai zice că niște acte privitoare la această afacere au dispărut din căpetenie”.
“Deșteptarea”, Cernăuți, Anul IX. Nr. 14, 22 Februarie (7 Martie) 1901.
“Scriitorul Gala Galaction la Suceava”
“Invitat de d. Șt. Pavelescu, președintele Reuniunii musical-dramatice «Ciprian Porumbescu» din Suceava, marele nostru novelist și romancier Gala Galaction va conferenția – în cadrul acestei societăți- Sâmbătă 1 Aprilie a.c. despre «Biblia Regelui Carol II» evenimet bisericesc – literar la ordinea zilei. Sucevenii și Reuniunea îi pregătesc o frumoasă manifestație. Una din vitrinele librăriilor din Suceava va fi împodobită cu portretul scriitorului în jurul căruia va fi o ghirlandă de brad și întreaga operă literală a lui Gala Galction. Tabloul va fi executat (mărime naturală) de d. professor D. Loghin de la liceul «Ștefan cel Mare»”.
“Suceava”, anul I, numărul 64, 20 martie 1939.
“Pentru muncitorii forestieri”
“S-au schimbat condițiile de muncă și de viață ale muncitorilor forestieri. Au apus timpurile când cei ce lucrau iarna în pădure aveau drept adăpost colibe iar drept așternut cetină de brad. Locul colibelor a fost luat de cabane spațioase. Numai în parchetele de exploatatre și doborîredin raza comunei Broșteni din raionul Vatra Dornei s-au construit peste 40 de cabane. La sectorul Paltinul s-a construit un cartier de 12 blocuri muncitorești pentru cei ce lucrează aici. Locuințele din Paltin sunt electrificate. La sectorul Broșteni s-au construit alte 5 blocuri muncitorești. La sectorul Paltinul s-a construit și un dispensar modern iar la exploatările Broșteni și Cristișorul s-au construit băi”. (Gh. Acatrinei)
“Zori Noi”, Anul X, Nr. 2581, 7 Martie 1956.



Recomandări