Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 dec 2008 - Anul XIII, nr. 284 (3965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alegeri parlamentare

Alianţa PSD-PC îşi menţine un mic avans în faţa PDL

Alianţa PSD+PC a obţinut 33,09% din voturi, urmată de PDL, cu 32,34 % şi de PNL, cu 18,57 %, după centralizarea voturilor valabil exprimate din 99,62% din secţiile de votare, de la nivelul întregii ţări, pentru Camera Deputaţilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.
Potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, până ieri, la ora 18.00, au fost centralizate voturile din 99,62% din secţiile de votare din întreaga ţară.
Astfel, pentru Camera Deputaţilor, Alianţa PSD+PC a obţinut 33,09% din voturi, urmat de PDL, cu 32,34% din voturi şi PNL, cu 18,57%, în timp ce UDMR a obţinut 6,18% din voturi.
Alianţa PSD+PC a obţinut 34,12 % din voturi la Senat, fiind urmată de PDL cu 33,57% şi PNL, cu 18,75%, în timp ce UDMR a obţinut 6,41% din voturi.
Marian Muhuleţ a menţionat că celelalte formaţiuni politice s-au situat sub pragul de 5%, astfel că nu vor intra în Parlament.
Potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, rezultatele finale ale alegerilor, la nivel naţional, vor fi date publicităţii astăzi, la ora 10.00.


Geoană: Probabil va exista un fel de egalitate
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că, probabil, ca exista "un fel de egalitate" în ceea ce priveşte numărul de mandate parlamentare deţinute de PSD+PC şi PDL, dar a apreciat că acest lucru nu schimbă cu mult ecuaţia politică.
"Din punct de vedere al mandatelor în Parlament, probabil că va fi un fel de egalitate, dar, iarăşi, nu schimbă cu mult ecuaţia politică", a arătat Geoană.
El a reiterat poziţia sa potrivit căreia PSD a obţinut un scor bun, arătând că este necesară construirea unei majorităţi în jurul PSD.
"Trebuie o majoritate largă pentru un guvern puternic. Trebuie să avem cât mai rapid o majoritate mare, iar PSD, ca partid care are acest avantaj, de natură psihologică sau de impresie de opinie publică, doreşte să formeze guvernul şi să dea premierul", a arătat Geoană.
El a precizat că este o posibilitate de a avea relativ repede o majoritate amplă, care să susţină viitorul Guvern, apreciind că o majoritate de 50% plus unu, două sau trei procente "nu ţine" într-o perioadă de criză.

Mandat pentru începerea discuţiilor cu partidele
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, după o şedinţă informală cu membrii conducerii, că, în conformitate cu mandatul acordat, el va fi cel care va "antama" discuţiile cu celelalte partide parlamentare în vederea formării majorităţii parlamentare.
"Mandatul este clar: preşedintele partidului va antama aceste discuţii (negocierile cu celelalte partide, n.r.). Pe măsură ce avansăm, vom avea şi echipa de negociatori", a precizat Geoană.
Întrebat dacă până în acest moment a fost contactat de reprezentanţi ai unui alt partid, Geoană a evitat să răspundă, precizând: "Chiar dacă ar fi fost cazul, nu v-aş spune în acest moment".
Liderul PSD a mai spus că fiecare dintre partidele parlamentare aşteaptă finalul numărătorii oficiale a voturilor, pentru a putea să vadă, fiecare, pe ce "picior" stă.
"Sunt convins că, apoi, în următoarele zile, vor începe în mod asiduu, poate cu presa la uşă, poate fără presă la uşă, discuţiile cu celelalte partide", a adăugat Geoană.
El a reiterat poziţia PSD potrivit căreia viitorul guvern va fi condus de formaţiunea sa, care va da şi premierul. Totodată, Geoană a dat de înţeles că PSD condiţionează participarea la guvernare de numirea, din rândurile sale, a premierului.
"În mod evident, în democraţie, cine câştigă alegerile şi are o majoritate dă premierul", a subliniat Geoană.

Videanu: Guvernul de dreapta e prima opţiune
Prim-vicepreşedinte PDL Adriean Videanu a declarat, ieri, că, pentru democrat-liberali, un guvern de dreapta este prima opţiune de negociere, dar nu este singura, după ce din Statutul PDL a fost eliminată prevederea care interzicea colaborarea cu PSD.
"PDL consideră că un guvern de dreapta puternic este cel care poate rezolva problemele României. Sigur, nu este singura opţiune, după ce din Statutul PDL a fost eliminată prevederea care interzicea colaborarea cu PSD. Dar prima noastră opţiune este cea a unui guvern de dreapta", a spus Adriean Videanu.
Deşi nu a exclus posibilitatea unui guvern PDL-PSD, Videanu a ţinut să-i transmită un mesaj candidatului PSD la funcţia de premier, Mircea Geoană. "Ceea ce aş vrea să reţineţi – şi poate înţelege şi domnul candidat, cel mai bun candidat, domnul Geoană, că dânsul se vede prim-ministru tot timpul – nu partidele hotărăsc cine este primul-ministru. Nu mai suntem în campanie. Trebuie să vedem lucrurile în interiorul Constituţiei: preşedintele României desemnează primul ministru", a punctat Videanu.

Liberalii stabilesc azi echipa pentru negocieri
Liberalii se vor reuni, astăzi, la ora 15.00, în primul Birou Politic Central de după alegeri, pentru a discuta despre iniţierea negocierilor pentru formarea majorităţii parlamentare şi a noului guvern, urmând a se stabili echipa care va purta negocieri cu partidele, dar şi despre rezultate.
Potrivit coordonatorului politic al campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, BPC al liberalilor a fost convocat la ora 15.00.
La rândul său, vicepreşedintele Ludovic Orban a afirmat că liderii PNL vor decide în acest BPC componenţa delegaţiei liberale care va purta, în numele PNL, negocierile cu potenţialii aliaţi în vederea formării noului guvern.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alianţa PSD-PC îşi menţine un mic avans în faţa PDL.
 Vizualizări articol: 792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alianţa PSD-PC îşi menţine un mic avans în faţa PDL0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei