Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 245 (7857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Clarificări

Deputatul PNL Angelica Fădor explică proiectul pentru plafonarea preţurilor la energie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a declarat că în contextul creșterii prețurilor la energie, liberalii au găsit soluţia prin care românii vor resimţi mai puţin aceste majorări. 

„În timp ce USR și AUR plănuiau să dea jos Guvernul României în toiul creșterilor mondiale ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, președintele PNL, Florin Cîțu, și PNL găseau soluții concrete pentru a ajuta românii să facă față creșterii prețurilor la energie. Spre norocul românilor, am reușit să implementăm aceste soluții înainte de votul de la moțiunea de cenzură și continuăm să le îmbunătățim în Parlament”, a spus Angelica Fădor. Ea a subliniat faptul că PNL a reușit să promoveze printr-un proiect de lege elaborat de Guvern și legea consumatorului vulnerabil, ceea ce PSD nu a reușit trei ani de zile cât timp a avut majoritate parlamentară.

„PNL a fost cel mai responsabil dintre toate partidele, ridicând primul problema ajutorării românilor în contextul creșterii prețurilor la energie și venind primul cu soluții concrete – de pildă legea consumatorului vulnerabil, pe care PSD n-a reușit s-o adopte cât timp a avut majoritatea parlamentară”, a spus Angelica Fădor.

Deputatul Angelica Fădor a anunțat, luni, că PNL propune în contextul creșterii prețurilor la energie trei tipuri de soluții care vor fi implementate.

Astfel, prima soluție este plafonarea prețurilor la 1 leu kilowatt oră la energia electrică și 0,37 lei kilowatt oră la gaze naturale.

A doua soluție prevede compensarea parțială a facturilor pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze.

A treia soluție presupune amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili urmând ca aceștia să facă cerere și să primească amânare la plată pentru o perioadă de la una la șase luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale.

Deputatul PNL Angelica Fădor a explicat că pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării, la energia electrică prețul va fi plafonat la nivelul de 1 leu/kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh, ceea ce înseamnă că prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022.

Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei/kwh, deci o familie care consumă 100 kwh/lună poate primi o compensație de până la 29 de lei pe fiecare lună din sezonul rece.

Fădor a menționat că limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni), ceea ce înseamnă o medie de consum de 300 kwh/lună, valoare în care se încadrează covârșitoarea majoritate a românilor, inclusiv în lunile cele mai friguroase.

La gazele naturale prețul se plafonează la nivelul de 0,37 lei/kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie. Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie), ceea ce înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz/lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale.

Pentru întreprinderile mici și mijlocii, proiectul prevede că se reduce TVA pentru energia electrică și gazele naturale de la 19% la 5%, iar în plus, IMM-urile vor fi scutite în următoarele 5 luni de plata contravalorii accizei (atât la curent, dar şi la gaze) a certificatelor verzi și a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență la energie electrică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul PNL Angelica Fădor explică proiectul pentru plafonarea preţurilor la energie.
 Vizualizări articol: 3646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul PNL Angelica Fădor explică proiectul pentru plafonarea preţurilor la energie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei