Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 121 (7122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Alegeri euparlamentare

USR-PLUS, marele câștigător al alegerilor europarlamentare de ieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datele provizorii publicate de Biroul Electoral Central arată că, în județul Suceava, PNL a câștigat alegerile europarlamentare, cu 33,77% din voturi. Pe locul doi se plasează PSD, cu 25,92% din voturi și Alianța 2020 USR-PLUS, cu 14,46%. PMP are 6,68% voturi și Pro România 6,47 %.

ALDE nu a trecut pragul electoral, cu doar 3,47% din voturi.

Alianța 2020 USR-PLUS a obținut un scor extrem de bun, de 21,41%, la nivel național, fiind la foarte mică distanță de marile partide, PSD și PNL.  Numărătoarea a 96,93% din voturi indică faptul că PNL a câștigat, cu 26,79%. PSD a obținut 23,38%, iar USR-PLUS 21.41%. Au mai trecut pragul electoral PRO România – 6,61%, PMP- 5,66% și UDMR – 5,45%. ALDE nu a trecut de pragul de 5%; a obținut doar 4,24% din voturi.

Conducerea Organizației Județene Suceava a USR a mulțumit alegătorilor suceveni pentru rezultatele obținute la alegerile pentru Parlamentul European. Deputatul USR din Diaspora, câmpulungeanul Daniel Popescu, și președintele USR Suceava, Teodora Munteanu, au transmis printr-un comunicat că rezultatele alegerilor de duminică reprezintă un semn de însănătoșire a județului și a țării. „Filiala USR Suceava le mulțumește sucevenilor care au votat la alegerile europarlamentare și referendum, în țară și în străinătate. Am obținut un scor extraordinar de bun. În comparație cu alegerile parlamentare din 2016, rezultatul votului de astăzi arată o creștere considerabilă a susținătorilor Alianței 2020 USR PLUS. Datele sunt încă în curs de centralizare, însă suntem plăcut surprinși de rezultatele obținute de noi în multe dintre localitățile dominate de PSD și PNL. Îl vedem ca pe un semn de însănătoșire a județului și a țării, electoratul schimbându-și vechile opțiuni politice”, au declarat cei doi lideri USR Suceava. Daniel Popescu consideră că impresionantă a fost mai ales mobilizarea totală a diasporei, județul Suceava având printre cei mai mulți români plecați din țară. „Aceștia au stat iarăși ore întregi la cozi interminabile ca să-și exprime revolta față cei care continuă să comită ilegalități și să folosească resursele României în interese proprii.

Considerăm că miza acestui vot a fost foarte mare, întrucât românii doresc să beneficieze pe deplin de siguranța, bunăstarea și prosperitatea europeană. Sucevenii de pretutindeni au transmis astăzi un semnal clar că își doresc să trăiască, să muncească și să își crească copiii în propria țară, să își construiască un viitor aici. Felicităm alegătorii și ne bucurăm nespus că am luptat împreună în tot acest timp și luăm parte, prin urmare, la acest moment istoric”, se arată în comunicatul transmis de Daniel Popescu și Teodora Munteanu.

Preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că liberalii au reuşit să obţină victorii în alegerile pentru Parlamentul European în mai multe localităţi conduse de primari PSD, printre care municipiul Rădăuţi, dar şi comuna Dumbrăveni, acolo unde a fost organizat mitingul PSD în prezenţa lui Liviu Dragnea. Gheorghe Flutur a declarat că la Rădăuţi victoria PNL a fost covârşitoare, liberalii reuşind de obţină 3.154 de voturi, pe locul doi fiind PSD cu 2.324 de voturi, iar pe locul trei USR cu 2.036 de voturi. Alte localităţi conduse de PSD în care PNL a câștigat alegerile europarlamentare sunt oraşele Solca, Milişăuţi, Frasin, Vicovu de Sus, Cajvana, dar şi în comune precum Panaci, Dorna Candreni, Dorna Arini, Panaci, Suceviţa, Todireşti, Gălăneşti, Arbore, Straja, Brodina, Gălăneşti şi Udeşti. Gheorghe Flutur a mai spus că PNL s-a impus şi în Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Siret.

El a apreciat că prin rezultatele obţinute la alegerile pentru Parlamentul European, PNL Suceava se clasează printre primele organizaţii la nivel naţional.

 

Universitatea „Ștefan cel Mare Suceava", campioană la prezența la vot: 100,11%

În județul Suceava, prezența la vot a fost de 42,45% la alegerile parlamentare și de 35,84% la referendum, sub media națională, de 42,45% la europarlamentare și 47,83% la referendum. Un procent uriaș a fost înregistrat la secția de votare de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava,  de 100,11%. Procente mari au mai fost la secția de la hotelul Bradul din stațiunea turistică Vatra Dornei – 73,42%, Dârmoxa- 70,16%, Voroneț – 70,64%, Clubul CFR Mestecăniș- 70,41% și Dumbrăveni – 64,98%. Cea mai redusă prezență la urne, de 22,24%, a fost la Gura Solcii, dar secții cu procente de 22-25% s-au înregistrat și în alte localități, inclusiv în municipiul Suceava. De asemenea, localitățile cu număr mare de locuitori plecați la muncă în străinătate au avut o prezență redusă- Cajvana, de aproximativ 24%, Vicovu de Sus – circa 25%, Gălănești – în jur de 25%.

Prezența cea mai numeroasă la urne s-a înregistrat în rândul persoanelor active, cu vârsta între 45 și 65 de ani.

Pentru alegerile europarlamentare, 45% dintre cei care au votat sunt din această categorie de vârstă. Cei mai puțini, adică 10%, sunt din rândul persoanelor între 18 și 24 de ani. O parte din această categorie de votanți se poate regăsi, însă, în centrele universitare din țară și din străinătate.

Aproximativ 16% dintre votanți au între 25 și 34 de ani, aproape 20% sunt cei din categoria 35-44 de ani și aproximativ 26% au peste 65 de ani.

La referendum 39% dintre persoanele care au votat au între 45-64 de ani, aproximativ 15% între 25-34 de ani, 18% între 35 și 44 de ani și aproximativ 18% - peste 65 de ani. Cei mai puțini care au votat la referendum sunt tinerii între 18-24 de ani, mai puțin de 10%.

Liderii PSD, PNL și ALDE Suceava au fost printre primii care s-au prezentat la secțiile de votare. Președintele Organizației Județene Suceava a PSD, Ioan Stan, însoțit de soția sa, a votat la secția nr.94 din Fălticeni. Președintele Organizației Județene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, a votat la Gura Humorului, unde a mers însoțit de colegii săi de partid Daniel Cadariu şi Gheorghe Niţă. Preşedintele liberalilor din municipiul reședință de județ, Ion Lungu, însoțit de soție și de colegii de partid Ioan Balan și Lucian Harșovschi, a votat la secția nr.7. Liderul ALDE Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, însoțit de Dan Roibu şi Ovidiu Milici, a votat la secția de votare nr.3 din municipiul Suceava.

 

Sucevenii din diaspora au stat ore bune în fața secțiilor din străinătate pentru a vota

Dacă acasă sucevenii au putut să voteze în bune condiții, cei din diaspora au stat la cozi uriașe formate în fața secțiilor de votare din străinătate pentru a-și exercita dreptul la vot. Asta după ce unii au avut de mers la distanțe de sute de kilometri ca să ajungă la urne, la secții de votare din Roma, Londra, Dublin, Roma, Offenbach, Bruxelles, Munchen, Verona, Amsterdam, Lille, Berlin sau Regensburg.

Președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS), Florentina Vasilățeanu, a solicitat Biroului Electoral Central prelungirea programului de votare peste ora 21.00, însă solicitarea nu a fost acceptată, ceea ce înseamnă că o parte dintre cei care au stat la coadă nu au mai ajuns să voteze, deși pentru aceste alegeri au fost amenajate în străinătate 441 de secții de votare, cu 251 mai multe decât la alegerile europarlamentare din anul 2014.

 

Președintele unei secții de votare din municipiul Suceava a făcut o criză de epilepsie și a fost transportat cu o ambulanță la spital

În timpul procesului electoral de ieri, președintele secției de votare nr.12 din municipiul Suceava a făcut o criză de epilepsie. A fost preluat de o ambulanță și dus la spital pentru îngrijiri medicale. Procesul de votare nu a fost întrerupt, atribuțiile au fost preluate „din mers” de locțiitorul său, o persoană cu experiență de aproape 20 de ani în procesul electoral.

După criză, președintele nu a mai revenit în secția de votare.

 

În județul Suceava, pentru desemnarea deputaților în Parlamentul European au votat 256.323 persoane. Un număr de 23.644 de alegători a votat pe liste suplimentare și 564 cu urna mobilă. La referendum au votat 216.410 persoane, dintre care 20.408 au votat pe liste suplimentare și 299 cu urna mobilă. La nivel național, la referendum au votat 7,54 milioane de români, iar la europarlamentare - 8,95 milioane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USR-PLUS, marele câștigător al alegerilor europarlamentare de ieri.
 Vizualizări articol: 7346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
USR-PLUS, marele câștigător al alegerilor europarlamentare de ieri2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei