Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 167 (6877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Bogdan Gheorghiu: Oraşul Fălticeni are datoria de a păstra şi cultiva memoria personalităţii excepţionale a lui Eugen Lovinescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu consideră că municipiul Fălticeni are datoria de a păstra şi cultiva memoria personalităţii excepţionale a celui care a fost Eugen Lovinescu. Bogdan Gheorghiu a amintit că pe 16 iulie s-au împlinit 75 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Eugen Lovinescu, născut la 31 octombrie 1881, în Fălticeni, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu.

Deputatul liberal a arătat că Eugen Lovinescu este autorul teoriei Sincronismului şi al Mutaţiei valorilor estetice. „Este tatăl criticului Monica Lovinescu şi unchiul prozatorului Anton Holban, al dramaturgului Horia Lovinescu şi al criticului literar Vasile Lovinescu. Eugen Lovinescu a făcut gimnaziul la Fălticeni, apoi cursurile Liceului internat din Iaşi (1896-1899), fiind apoi licenţiat al Facultăţii de limbi clasice a Universităţii din Bucureşti, cu o lucrare despre sintaxa latină (1903). Între 1906-1909 se află la Paris, unde obţine titlul de doctor în litere cu o lucrare despre Jean-Jacques Weiss et son oeuvre littéraire. Odată cu înfiinţarea publicaţiei Sburătorul, s-au pus bazele celei mai ample grupări literare interbelice, care şi-a desfăşurat activitatea şi într-un cenaclu purtând acelaşi nume”, a declarat Bogdan Gheorghiu, care a adăugat că „la început, intenţia mărturisită a criticului a fost aceea de a atrage talente nedescoperite, care să compună o nouă generaţie literară. Treptat, gruparea se consolidează, iar contactul cu diversele opere a dus la cristalizarea sistemului critic lovinescian şi la apariţia unor concepte inovatoare, care au imprimat o direcţie nouă în literatura română interbelică”.

Bogdan Gheorghiu a mai spus că Eugen Lovinescu devine creatorul şi teoreticianul conceptului de modernism, care se dovedeşte a fi destul de generos pentru a desemna şi proza realistă a lui Liviu Rebreanu, şi poezia ermetică a lui Ion Barbu, dar şi epica de analiză psihologică a lui Camil Petrescu, respectiv a Hortensiei Papadat-Bengescu. „Personalitate marcantă a culturii române interbelice, Eugen Lovinescu joacă în epoca dintre cele două războaie mondiale rolul pe care l-a deţinut Titu Maiorescu în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea”, a spus deputatul PNL de Suceava, care a mai spus că tot Eugen Lovinescu readuce critica literară pe terenul autonomiei esteticului, introducând criterii inovatoare şi un limbaj modern în acest domeniu, preluând, pe de o parte, rigorile criticii maioresciene, iar pe de altă parte, desprinzându-se de modelul său spiritual prin promovarea criticii impresioniste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bogdan Gheorghiu: Oraşul Fălticeni are datoria de a păstra şi cultiva memoria personalităţii excepţionale a lui Eugen Lovinescu.
 Vizualizări articol: 1254 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bogdan Gheorghiu: Oraşul Fălticeni are datoria de a păstra şi cultiva memoria personalităţii excepţionale a lui Eugen Lovinescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei