Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 nov 2017 - Anul XXII, nr. 253 (6669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demersuri

Proiect iniţiat de senatorul Daniel Cadariu pentru transferul caselor de cultură din Suceava şi Câmpulung la administraţiile locale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu a iniţiat o propunere legislativă prin care casele de cultură ale sindicatelor ar putea să treacă în proprietatea administraţiilor locale. Daniel Cadariu a precizat că a depus deja la Senat proiectul de lege care, în situaţia în care va fi votat şi va deveni lege, va permite ca cele două case de cultură ale sindicatelor din judeţul Suceava, respectiv cele din municipiile Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, să poată ajunge în proprietatea celor două localităţi. „După cum se ştie, în prezent, cele două construcţii sunt într-o stare avansată de degradare, nefiind renovate sau modernizate niciodată în cei 28 de ani care au trecut de la Revoluţia din 1989. Din păcate, activităţile culturale care se desfăşoară în cele două edificii sunt foarte puţine, dacă nu chiar inexistente. În schimb, multe din spaţiile componente sunt închiriate diverselor societăţi comerciale şi folosite pentru activităţi comerciale, de alimentaţie publică, baruri, discoteci etc.”, a explicat senatorul liberal. El a adăugat că acest nou proiect de lege l-a iniţiat după ce a mai încercat şi o altă modalitate prin care cele două case de cultură să poată ajunge în administrarea primăriilor din Suceava şi din Câmpulung Moldovenesc. „Am pus la dispoziţia administraţiilor locale un model de contract de asociere propus de către organizaţiile sindicale. După analizarea acestuia de către specialiştii celor două primării s-a ajuns la concluzia că acest contract prevedea prea multe obligaţii ale primăriilor şi prea puţine drepturi în ceea ce priveşte exploatarea şi folosirea lăcaşelor culturale”, a explicat Daniel Cadariu.

În această situaţie, el a arătat că proiectul de lege depus la Senat reglementează posibilitatea preluării în domeniul public al statului a bunurilor imobile reprezentând casele de cultură ale sindicatelor aflate în proprietatea organizaţiilor sindicale, în mai multe etape. Daniel Cadariu a explicat că primul pas ar presupune ca la solicitarea Guvernului, cu asentimentul organelor de conducere ale organizaţiilor sindicale, casele de cultură ale sindicatelor să treacă în domeniul public al statului.

 

Sindicatele ar urma să primească alte bunuri imobile în compensare

Cadariu a adăugat că în a doua etapă, aceste imobile ar urma să fie transmise în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale unde sunt situate, prin Hotărâre de Guvern.

„Concomitent, organizaţiile sindicale care au în proprietate casele de cultură primesc în compensare bunuri imobile aflate în proprietatea privată a statului. Din punct de vedere tehnic modalitatea de compensare a imobilelor se va stabili prin normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin Hotărâre de Guvern”, a declarat senatorul PNL de Suceava.

În expunerea de motive pentru susţinerea proiectului de lege, Daniel Cadariu aminteşte că aceste case de cultură au fost construite înainte de anul 1989, din fondurile sindicatelor, ele fiind administrate în prezent de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România. Cadariu a arătat că din lipsa fondurilor nu s-au făcut reparaţii capitale la aceste imobile în ultimii 20 de ani, acest lucru generând un impact negativ asupra zonei unde sunt amplasate, de regulă în zonele centrale ale localităţilor, unele dintre ele fiind chiar un pericol public.

„Având în vedere că în marea lor majoritate casele de cultură ale sindicatelor nu mai realizează obiectul de activitate pentru care au fost înfiinţate precum şi faptul că autorităţile administraţiei publice locale sesizează lipsa spaţiilor pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor cultural-artistice, consider că se impune crearea cadrului legal pentru preluarea acestor imobile în domeniul public al statului, urmată de transmiterea lor în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale unde sunt situate”, a încheiat senatorul PNL de Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect iniţiat de senatorul Daniel Cadariu pentru transferul caselor de cultură din Suceava şi Câmpulung la administraţiile locale.
 Vizualizări articol: 1128 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect iniţiat de senatorul Daniel Cadariu pentru transferul caselor de cultură din Suceava şi Câmpulung la administraţiile locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei