Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 sep 2017 - Anul XXII, nr. 202 (6618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

Balan propune modificarea ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor la regimul rutier se face direct de către poliţistul rutier, respectiv poliţistul de frontieră ”care sunt obligaţi să poarte uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive”. Este una dintre propunerile de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice făcută de deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, care, alături de colegul său Florin Roman, a semnat o iniţiativă legislativă ce va intra în dezbaterea Parlamentului. O altă modificare spune că dispozitivele fixe sau mobile destinate măsurării vitezei se vor instala exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Mai mult, dispozitivele mobile tip pistol destinate măsurării vitezei se vor utiliza la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

 

”În forma sa actuală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât”

Ioan Balan a declarat că aceste modificări au scopul principal de a readuce OUG195/2002 la menirea sa iniţială, şi anume prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorilor auto. ”În forma sa actuală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG 195/2002  este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât. Or aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorilor auto. O lege nu poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sancţiuni. Este de aşteptat interpretarea acestor modificări în sensul în care acestea vor <îngreuna> acţiunile de aplicare a sancţiunilor de către lucrătorii de poliţie, pe motivul că dacă un conducător va vedea autospeciala Poliţiei Rutiere inscripţionată corespunzător condusă de un poliţist în uniformă acesta va reduce din timp viteza. Considerăm că tocmai prin reducerea vitezei la vederea înscrisurilor Poliţiei Rutiere conducătorul auto va acorda respectul cuvenit acestei structuri a Poliţiei Naţionale, iar scopul legii va fi îndeplinit - reducerea vitezei de circulaţie în mers şi conformarea la regimul legal”, explică Balan. El a dat ca exemplu macheta care imită o autospecială cu radar pe DN17 în comuna Poiana Stampei, arătând că după amplasarea ei nu s-a mai înregistrat nici un accident rutier cu victime în zonă, deşi porţiunea respectivă de drum este cunoscută la nivel judeţean ca extrem de periculoasă.

 

”Astăzi cetăţenii îi percep pe lucrătorii de poliţie rutieră ca fiind cei care stau după tufiş şi aplică sancţiuni”
Balan a arătat că în prezent aplicarea OUG 195/2002 s-a transformat în vânătoare de contravenienţi şi aplicare de sancţiuni. ”Mare parte dintre lucrătorii de poliţie rutieră sunt constrânşi pe linie ierarhică să <colecteze> în termene bine definite săptămânal sau lunar aşa-numitele <norme de amenzi>. Pentru a-şi realiza normele de amenzi, agenţii constatatori utilizează aparate radar fixe sau mobile, aşa-numitele pistoale laser instalate pe autovehicule fără însemnele Poliţiei Rutiere, în zone unde lipsesc indicatoarele sau marcajele rutiere. Mai mult, chiar lucrătorii de poliţie constatatori în cele mai multe situaţii nu poartă, aşa cum propriul statut îi obligă, uniforma de poliţist, cu înscrisurile şi însemnele respective.  De asemenea, mare parte a autovehiculelor utilizate în constatarea contravenţiilor nu poartă înscrisurile şi însemnele distinctive. Urmare a acestei stări de fapt lucrătorii Poliţiei Rutiere se concentrează în cea mai mare parte a acţiunilor lor pe activităţile de constatare şi aplicare de sancţiuni şi minimizează sau chiar nu întreprind în nici un fel acţiuni de prevenţie a producerii evenimentelor rutiere nedorite. Mai concret, supravegherea respectării regulilor stipulate în OUG 195/2002 s-a transformat în fenomenul nedorit al vânătorii de contravenienţi şi al aplicării de sancţiuni”, a spus parlamentarul liberal. El a mai arătat că în ciuda aplicării sancţiunilor în baza OUG 195/2002, conducătorii auto nu şi-au modificat comportamentul, iar numărul de accidente înregistrate pe drumurile din România nu a scăzut în mod semnificativ.

”La fel de nedorită este scăderea dramatică a respectului social al cetăţenilor pentru lucrătorul de poliţie, care nu este văzut, aşa cum ar fi normal, ca reprezentantul şi apărătorul legii care sprijină conducătorii auto să aibă un comportament legal, adecvat, responsabil. Astăzi, cetăţenii îi percep pe lucrătorii de poliţie rutieră ca fiind cei care stau după tufiş şi aplică sancţiuni”, a mai spus Balan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Balan propune modificarea ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice.
 Vizualizări articol: 1843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Balan propune modificarea ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei