Vicepreședintele USR Clotilde Armand a declarat, ieri, la Suceava, că România trebuie depolitizată și a arătat că, în opinia ei, în satele și orașele mici nu este nevoie de politicieni.
”În satele și orașele mici din România nu e nevoie de politicieni. Exact așa. Pentru că într-un sat toată lumea știe cine este un bun gospodar, toată lumea știe cine ar trebui să gestioneze acel sat. Și faptul că e absolut nevoie ca el să se afilieze PSD sau PNL ca să aibă niște bani, care în mod normal îi revin, nu e normal. Trebuie să descentralizăm, să nu mai depindă de un consiliu județean ca primăriile să poată să-și desfășoare programele lor. Oamenii, în loc să aleagă un om care este bun gospodar, un om care va avea grijă de satul respectiv, sunt obligați să aleagă unul care este PSD-ist și corupt”, a afirmat Armand.
Întrebată cum dorește să depolitizeze România prin înființarea unui partid politic, USR, vicepreședintele acestei formațiuni a explicat că USR este ”o platformă”.
„Am încercat prin multe alte metode. Am fost în stradă, am protestat, nu a fost suficient. Am dat în judecată, am câștigat procesele și nu au fost puse în execuție. Am fost candidați independenți, dar ne trebuia de trei ori mai multe voturi decât pentru un partid pentru a fi aleși. Am făcut un partid local și partidele parlamentare nu au acceptat să voteze renumărarea voturilor. Am înțeles”, a spus liderul USR.
În ceea ce privește corupția pe care o acuză ca dominantă a clasei politice, Clotilde Armand a arătat că face distincție clară între sistemul politic ”care a confiscat puterea” – corupt, și popor – ” primitor, simpatic, sufletist”, oameni care au primit-o ”cu brațele deschise”. ”Faptul că este o clasă politică coruptă care îi ține în gheare de nu știu câți ani nu e vina lor. De asta suntem aici noi toți, pentru a schimba această stare de fapt”, a afirmat Armand.
”Faptele noastre spun cine suntem”
Clotilde Armand a mai declarat că nu se consideră un politician, ci un profesionist și a explicat că, atunci când în mediul privat angajezi o persoană, nu vorbești despre ceea ce promite că va face, ci despre ceea ce a făcut până acum. Ea a arătat că, din păcate, politicienii actuali ”nu au nici o meserie” și nu vor să vorbească despre trecut, ci doar despre proiectele de viitor, în timp ce cei din USR arată că au realizări în activitatea lor, sunt ”oameni sinceri, care au construit ceva”, iar ”faptele noastre spun cine suntem”.
Armand a vorbit și de activitatea sa atât la firme din SUA, Franța, Germania, dar și în România, arătând că a lucrat nouă ani pentru Gas de France, actuala firmă Engie, care a preluat Distrigaz Sud. Ea a spus că a preluat Distrigaz Sud în 2005, a transformat activitatea companiei în una transparentă și a eficientizat-o, astfel încât, din cei 1.700 de angajați, câți erau în 2005, mai erau 700 când ea a părăsit firma.
Întrebată dacă s-a confruntat direct cu sistemul corupt din România, ea a răspuns: ”Eu personal n-am dat niciodată șpagă. Știți foarte bine că cineva care cere șpagă își dă seama destul de rapid cu cine are de-a face și dacă o să aibă șanse de succes. Mie nu mi s-a cerut în mod clar șpagă. Chiar dacă se vede clar că nu sunt genul de persoană care agreează acest tip de sistem, eu cunosc foarte bine cum funcționează acest tip de sistem, unde corupția joacă un rol foarte mare”.
Clotilde Armand a mai spus că USR își dorește să ajungă în Parlament și pentru a vota reducerea numărului de parlamentari, conform referendumului consultativ din 2009.
„Cum am votat în 2009? A fost aplicat acest lucru? Noi vom ajunge în Parlament pentru a vota să fie mai puțini parlamentari. Pentru asta e nevoie să fim în Parlament. Ceea ce a fost votat de oameni trebuie respectat”, a mai spus Armand.