Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 apr 2016 - Anul XXI, nr. 102 (6215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Decizie tribunal

PSD poate candida la Consiliul Local şi Primăria Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tribunalul Suceava a schimbat în totalitate sentinţele date de Judecătoria Suceava, de anulare a candidaturilor PSD la Primăria şi Consiliul Local Suceava. Cele două completuri ale Tribunalului care au judecat cererile de apel formulate împotriva sentinţelor date de judecătorie au respins ca nefondate contestaţiile formulate de Mircea Blându, respectiv Vasile Cioban şi au menţinut cele două hotărâri ale Biroului Electoral Municipal Suceava, de validare a propunerilor de candidaţi ai PSD la Consiliul Local şi Primăria Suceava.

La sentinţele judecătoriei au formulat apel şi cei doi contestatari, Vasile Cioban solicitând şi recuzarea judecătoarei Oana Daniela Victoria, preşedintele completul care a judecat recursul PSD faţă de respingerea propunerilor de candidaturi ale partidului la Consiliul Local Suceava. Cererea de recuzare a fost respinsă.

În pledoariile lor, cei patru avocaţi angajaţi de candidaţii PSD să le susţină cauza la tribunal, Dorin Andronic, Ioan Ursărescu, Vasile Tudor şi Paul Vargan, au invocat faptul că prima instanţă a dat prioritate unor aspecte ”pur formale” şi ”unor chestiuni minore”, cum ar fi toate elementele care compun o adresă (stradă, număr, bloc, localitate, judeţ) şi prin decizia luată, de anulare a candidaturilor PSD la Consiliul Local şi Primăria Suceava, ”au limitat până la suprimare dreptul unor persoane de a fi alese”. Avocatul Tudor a afirmat că, prin eliminarea PSD din competiţia electorală în municipiul Suceava, ar fi afectate şi interesele electoratului acestui partid. ”Candidaţii îndeplinesc condiţiile de fond”, a spus avocatul, precizând că din confruntarea listelor de susţinători anulate de judecătorie cu cele din Registrul electoral se constată că persoanele respective există şi sunt din municipiul Suceava şi că şi-au manifestat voinţa de a susţine candidaţii PSD prin semnătura lor pe respectivele tabele.

 

Avocaţii au convins judecătorii să-i lase pe social-democraţi să candideze în Suceava

De asemenea, avocaţii au subliniat că drepturile reclamanţilor Blându şi Cioban nu sunt încălcate prin menţinerea candidaţilor PSD în cursa electorală. Avocatul Andronic a făcut apel la instanţă să analizeze proporţional erorile de formă din listele de susţinători cu sancţiunea dată de Judecătorie, pe care a calificat-o ca excesivă.

”Din 1.336 de poziţii din listele de susţinători ai doctorului Brădăţan, candidatul PSD la Primăria Suceava, invalidate de prima instanţă, 1.113 au corespondent în Registrul electoral, deci sunt valide”, a afirmat avocatul Tudor. Din lista pentru Consiliul Local, PSD a reuşit să verifice până la ora judecării apelului un număr de 797 de poziţii, din cele 872 invalidate. La numărul celor pe care le-au verificat până la intrarea în sala de judecată şi pe care le-au depus la instanţă se adaugă cele 330 care au fost fără nici un fel de probleme, astfel că din punct de vedere al corespondenţei susţinător - alegător din municipiul Suceava condiţia ar fi fost satisfăcută. ”Drepturile electorale sunt esenţiale într-o societate democratică”, a mai spus avocatul Tudor.

Argumentele avocaţilor au fost convingătoare pentru cele două completuri, care au decis în final să permită candidaţilor PSD să participe la alegerile locale în municipiul Suceava.

 

Liberalii, suspectaţi de PSD că se află în spatele contestaţiilor care le-au dat dureri de cap în Săptămâna Patimilor

După proces, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD, Cătălin Nechifor, prezent la tribunal alături de preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava, Ovidiu Donţu, şi Tiberius Brădăţan pe tot parcursul după-amiezii de ieri, a declarat că ”astăzi Tribunalul Suceava a decis cine va fi viitorul primar în Suceava” şi că are convingerea că deliberativul local va fi majoritar PSD. Nechifor şi-a exprimat suspiciunea că în spatele celor doi contestatari, Blându şi Cioban, ar sta adversarii politici din PNL. Bănuielile liderilor PSD în acest sens sunt alimentate de faptul că Vasile Cioban ar locui într-o locuinţă socială dată de Primăria Suceava, iar Vasile Blându ar avea datorii la întreţinere de peste un miliard de lei vechi, iar competenţele lor în materie de drept şi legislaţie ar fi destul de reduse. ”A fost o experienţă interesantă pentru noi, că am reuşit să demonstrăm că avem dreptate. Dumnezeu probabil iubeşte şi locurile mari cu beton şi lemn”, a declarat Cătălin Nechifor.

În aceeaşi notă a vorbit şi doctorul Brădăţan, vizibil uşurat că instanţa a dat câştig de cauză PSD. ”Am încercat să înţeleg motivaţia ca cineva să facă asta pentru eliminarea unui competitor. A încerca să scoţi din cărţi pe cineva la masa verde spune totul. A fost Săptămâna Patimilor şi experienţa asta mă întăreşte. Se vede că speranţa există pentru cei care vor să facă bine”, a afirmat Brădăţan.

În ceea ce priveşte contestaţiile făcute joi după-amiază de PSD împotriva listelor de candidaţi depuse de partidele politice pentru Consiliul Local Suceava şi împotriva candidaţilor pentru funcţia de primar, acestea au fost retrase ieri de partid. Senatorul Ovidiu Donţu ceruse compararea semnăturilor de susţinere pentru candidaţii de primar şi pentru candidaţii de pe listele de consilieri locali din toate partidele. 

Mai menţionăm că cei doi contestatari, Vasile Cioban şi Mircea Blându, nu au fost prezenţi la nici una dintre şedinţele de judecată. Senatorul Ovidiu Donţu a declarat ieri că va face plângere penală împotriva lor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD poate candida la Consiliul Local şi Primăria Suceava.
 Vizualizări articol: 6765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 14 voturi
PSD poate candida la Consiliul Local şi Primăria Suceava2.1514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei