Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mai 2015 - Anul XX, nr. 108 (5920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ecouri puternice

O propunere din 2013 a senatoarei Steliana Miron s-a transformat în moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O propunere înaintată încă de acum doi ani de senatoarea Steliana Vasilica Miron şi-a găsit ecoul în cursul zilei de ieri printr-o moţiune de cenzură înaintată de grupul parlamentar PNL împotriva Guvernului Ponta pe tema alocaţiilor de stat pentru copii.

În acest moment, alocaţia pentru copii este de 42 de lei şi nu a mai fost modificată de şase ani. Acest aspect a fost sesizat de Steliana Vasilica Miron, care s-a adresat Guvernului în urmă cu doi ani, dar cererea sa nu şi-a găsit rezolvarea.

Între timp, noii colegi din PNL ai senatoarei de Suceava au ajuns şi ei la aceeaşi concluzie, anume că alocaţia este mult prea mică pentru o familie care are de crescut un copil. Ca urmare, ieri a fost depusă o moţiune de cenzură simplă, care va fi discutată în Parlament în perioada următoare.

„Cei 42 de lei, adică sub 10 euro, pe care un copil îi primeşte de la stat sunt nu doar insuficienţi, ci lipsiţi de orice fel de relevanţă în configurarea pe termen lung a unei societăţi echitabile şi a unei economii sustenabile.

Comparaţia cu alte ţări arată şi mai clar cât de mare este prăpastia dintre ceea ce se întâmplă la noi şi ceea ce fac alte ţări, unele dintre ele fiind nu cu mult diferite de România în privinţa PIB-ului pe locuitor”, se arată în conţinutul moţiunii de cenzură susţinut şi de Steliana Miron.

 

Ce se întâmplă în alte ţări din Europa

Liberalii au oferit şi exemple despre ceea ce se petrece în alte ţări din Europa, unde există două variante de abordare a politicilor de sprijinire a familiilor cu copii. O primă variantă constă în stabilirea unei sume uniforme pentru fiecare dintre primii doi copii, cu o ușoară creștere pentru următorii. De exemplu, în Germania se alocă 184 euro la primii doi copii, apoi 190 euro și 215 euro, în Irlanda 140 euro și apoi 148 euro. Există însă și varianta care menține principiul egalității, dar diferențiază beneficiile după vârsta copilului. De pildă, în Danemarca se acordă 145 euro în primii 3 ani, 131 euro între 3 ani și 7 ani și 103 euro între 7 ani și 18 ani. În schimb, Olanda merge pe creșterea sumelor odată cu vârsta, de la 58 de euro sub 6 ani, 70 de euro între 6 ani și 11 ani și 82 de euro între 12 și 17 ani. Alte exemple din Europa sunt elocvente: Belgia acordă lunar 77 euro pentru primul copil, 143 euro pentru al doilea și 212 euro de la treilea încolo. Finlanda urmărește și mai în detaliu protecția socială, cu 100 euro pentru primul copil, 110 euro pentru al doilea, 131 euro pentru al treilea, 151 euro pentru al patrulea și 172 euro pentru fiecare dintre următorii. Marea Britanie acordă 105 euro pentru primul și 70 euro pentru următorii copii. Franţa în schimb, nu acordă alocație pentru primul copil dintr-o familie, dar vine cu sume relativ însemnate pentru al doilea (circa 120 euro lunar) și al treilea copil (circa 155 euro lunar). Există şi ţări unde alocaţiile sunt în funcţie de venitul realizat de familie. În Italia, sprijinul este foarte consistent dacă părinții câștigă sub 1.000 de euro pe lună (250 euro lunar de copil), dar scade abrupt sub 40 de euro pe lună la venituri familiale de până la 2.500 pe lună și dispare peste acest plafon.

 

Liberalii cer creşterea alocaţiei la suma de 200 lei/lunar

 „Alocaţia de stat pentru copii este o investiţie care poate produce rezultate palpabile abia în 10 sau 20 de ani. Creşterea alocaţiei pentru copii este un sprijin pentru familie, este un mijloc de a încuraja participarea în învăţământul primar şi gimnazial, este o soluţie bună de a consolida accesul la educaţie şi, nu în ultimul rând, un instrument tactic important în politicile pe care Guvernul ar trebui să şi le asume în faţa gravelor probleme demografice din viitor. Solicităm, aşadar, ministrului Muncii şi premierului Victor Ponta să se gândească la viitorul României şi să se gândească la familiile cu copii. Solicităm creşterea alocaţiei la 200 de lei pe lună, deoarece fiecare an care trece fără creşterea alocaţiei pentru copii este un an furat din viitorul acestei ţări”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură depuse de liberali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O propunere din 2013 a senatoarei Steliana Miron s-a transformat în moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta.
 Vizualizări articol: 1933 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
O propunere din 2013 a senatoarei Steliana Miron s-a transformat în moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de legume Ai trebuinţă de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o ţelină (rădăcină şi frunze), pătrunjel (rădăcină şi frunze), o felie de dovleac plăcintar, o legătură de leuştean, două-trei linguri de orez, o jumătate de litru de borş, sare, piper; facultativ: 3 linguri... Citeşte