Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2015 - Anul XX, nr. 102 (5914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În Senat

Donţu vrea ca arestările să se realizeze doar în baza unor “indicii temeinice” şi nu ca urmare a unor “suspiciuni rezonabile”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O propunere de modificare legislativă adoptată ieri în Comisia Juridică a Senatului României ar putea schimba radical modul în care se efectuează arestările. Printre cei care au votat favorabil pentru această modificare se numără şi senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu.

„Măsurile preventive pot fi dispuse dacă din probe rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală", sună amendamentul la Codul de Procedură Penală aprobat ieri. Practic, propunerea a trecut la mustaţă, cu 4 voturi la 3, unul dintre cei care au votat favorabil fiind şi Ovidiu Donţu. 

„Vechea formă a Codului de Procedură Penală are foarte mulţi ani de practică judiciară şi în urma semnalului primit din societatea românească, al revistelor de specialitate, chiar şi al unor specialişti în drept, am adoptat acest amendament. Practic, noi îi dăm posibilitatea judecătorului să ia o măsură preventivă pe baza unor indicii temeinice şi nu în baza unor suspiciuni rezonabile, aşa cum se întâmplă în prezent. În dreptul românesc arestarea preventivă este o măsură excepţională, nu este regulă, şi atâta vreme cât judecătorul apreciază aceste indicii temeinice eu zic că lucrurile sunt în regulă”, a apreciat senatorul Ovidiu Donţu.

Acesta a negat că amendamentul adoptat ieri de Comisia Juridică din Senat ar veni în apărarea persoanelor certate cu legea şi consideră că Noul Cod de Procedură Penală este unul perfectibil.

„Judecătorul este cel care apreciază probatoriul unui dosar, eu nu pot să spun ce vor face judecătorii, însă consider că o practică de zeci de ani privind indiciile temeinice are în spate jurisprudenţă, are în spate o argumentaţie mult mai puternică în faţa unui judecător. Această modificare a fost necesară şi ca urmare a faptului că noile Coduri au fost adoptate de către Guvernul Boc prin procedura asumării răspunderii, fără dezbatere publică. Dacă ar fi fost realizată o dezbatere publică ar fi aflat că există o bogată jurisprudenţă care explică şi susţine termenul de indicii temeinice. Modificarea era necesară întrucât suspiciune înseamnă practic bănuială, iar indiciile temeinice se referă la elemente relevante privind comiterea unui fapt sancţionat de legea penală sau asupra vinovăţiei celui care l-a comis”, a mai arătat Donţu.

Trebuie spus că votul din Comisia Juridică este unul consultativ, iar decizia se va lua în Plenul Senatului. Chiar şi aşa, ultimul cuvânt îl va avea Camera Deputaţilor, forul decizional în situaţii de acest gen.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donţu vrea ca arestările să se realizeze doar în baza unor “indicii temeinice” şi nu ca urmare a unor “suspiciuni rezonabile”.
 Vizualizări articol: 1811 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 7 voturi
Donţu vrea ca arestările să se realizeze doar în baza unor “indicii temeinice” şi nu ca urmare a unor “suspiciuni rezonabile”1.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine dle Dontu trimis de
( 6 mai 2015, 11:35:11
Duminica am vazut la un post tv cum 2 doctori , tineri au emigrat in Anglia. Acolo profeseaza ca stomatologi . Au spus ca lucreaza 7 zile pe saptamana de la ora 9 la ora 23 . In fiecare zi !!!!. Au spus ca au un venit net de aprox 8000 lire . De acolo platesc chirie - 2500 lire , rata banca masina 1000 lire , bona copil , etc . Deci nu cine stie ce venit. Problema e ca un copilas de trei ani pe care il vad max 1- 2 ore / zi asta timp de 365 zile pe an .
Deci venitul lor anual net - cheltuieli ar fi de 4500 lire *12 = 54.000 lire.
Sacrificii imense : munca 365 zile / an a cate 13-14 ore / zi, lipsa viata familiala, etc.
Cel mai mic parlamentar evazionist este cercetat pentru furtul a 2.000.000 euro ( doua milioane ) . program de lucru parlamentar - 10 ore pe saptamana maxim .
De ce sa nu fie arestati chiar pe baza unor suspiciuni rezonabile . Dl senator nu intelege cuvantul rezonabi in literatura de specialitate (drept) .
Hai sa-i intrebam pe cei 2 romani , si nu numai , ce pedeapsa ar merita parlamentarii de mai sus din punctul lor de vedere ? unul munceste 14 ore / zi / 7 zile / saptamana , altul 10 ore / saptamana !!!!!!
2.   PSD vrea sa blocheaza activitatea DNA trimis de
( 6 mai 2015, 12:05:19
*Ponta a spus ca procurorii DNA au blocat investiții pe fonduri europene în 20 de județe. Și a mai spus că în ritmul acesta nu se vor mai primi bani europeni. N-a spus că procurorii cercetează cum au fraudat ăia, în frunte cu propriul cumnat, banii. ca tara colcaie de coruptie si toti fura banul public si fondurile europene.
*Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu îl acuză pe premierul Victor Ponta că ar conduce "un adevărat complot pentru exilarea lui Kövesi la Bruxelles".
Predoiu citează din Victor Ponta care ar fi dat vina pe DNA că "nu absorbim fonduri europene", liderul PNL susținând că asta s-ar traduce astfel: "Ponta conduce un adevărat complot pentru exilarea lui Kövesi la Bruxelles".
*Zece deputati (9 PSD si unul de la minoritati), majoritatea certati cu Justitia, au depus un proiect de lege la Senat pentru a modifica Codul Penal si pe cel de Procedura Penala. Concret proiectul isi propune sa puna cat mai multe bete in roate procurorilor, sa faca cat mai dificila instrumentare anchetei, ingreuneaza obtinerea unor denunturi si chiar consultarea unor probe sub amenintarea eliminarii lor din acheta. Insa ceea ce probabil intereseaza cel mai mult sunt noile prevederi care ar face mai dificila arestarea preventiva, dar si condamnare, ar reduce teremenele de prescriptie si ar introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.Printre initiatori este si Uricec Eugen Constantin - deputat PSD Suceava.
*Domnul senator Dontu a votat favorabil pentru o propunere de modificare legislativă care nu face decat sa obstructioneze si mai amult activitatea procurorilor.
3.   PSD vrea sa blocheze activitatea DNA trimis de
( 6 mai 2015, 12:17:38
Vedem ca avem un deputat ,domnul Uricec Eugen Constantin si un senator,ovidiu Dontu.Ambii de Suceava.Si ce fac acesti domni in parlament?Fac legi care sa fie folositoare populatiei?Ridica problema investitiilor in judetul nostru?Se lupta pentru ceerea de noi locuri de munca si pentru atragerea investitorilor?Nici vorba.Domnii parlamentari se ocupa de proiecte de lege care sa modifice Codul penal si Codul Civil in interesul lor,al parlamentarilor.Toate aceste modificari propuse nu fac decat sa obstructioneze activitatea procurorilor.Asta in timp ce judetul Suceava este la pamant in privinta investitiilor in infrastructura rutiera.Soseaua centura Radauti blocata;Soseaua centura Suceava tronson 1 si 2 blocata;Activitatea de reabilitare a DN18, drumul ce face legătura cu Maramureş prin pasul Prislop blocata.
4.   Comentariu trimis de
( 6 mai 2015, 13:24:41
Nu cred ca cineva in Anglia are programul asta , 9-23 , sa fim seriosi .
Stai linistit ca nu munceste nimeni 365 de zile pe an /7 zile pe saptamana , iar chiria , rata si bona mi se par normale . la ce s-ar fi asteptat ?
5.   PSD blocheaza DNA si incalca constitutia trimis de
( 6 mai 2015, 14:58:15
Ma asteptam ca dupa scandalurile cu ridicarea imunitatii(cand au fost salvati de DNA Sova,Vosganian,Ion Ochi,Laszlo Borbely ,si altii)domnii parlamentari suceveni sa vina si sa propuna un proiect de lege pentru desfiintarea imunitatii parlamentarilor (in afara de declaratiile politice).Cand colo ce sa vezi.Se incearca modificarea codului penal si civil pentru a scapa de arest preventiv ,de catuse si pentru a obstructiona activitatea procurorilor.Mai mult PSD a incalcat flagrant Constitutia.Ordonanta traseistilor a fost declarata neconstitutionala .Parlamentul trebuia sa puna legea in acord cu decizia CC.Si acum zace blocata la senat(la nea Tariceanu).Hotararea Senatului in cazul votului pentru solicitarea DNA de incuvintare a arestarii lui Dan Sova este neconstitutionala.Tot Tariceanu este eroul.Victor Ponta refuza sa organizeze alegeri partiale pentru functia vacanta de presedinte al Consiliului Judetean Cluj si alte 22 de functii vacante de primari, in legatura cu care a fost depasit termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor locale.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei