Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mar 2020 - Anul XXV, nr. 61 (7366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

#petimpdepandemie

Anca Simioniuc, medic cardiolog în Milano: „Mulți dintre colegii mei au ajuns la capătul puterilor!”

 

Anca Simioniuc este medic cardiolog în Milano. Spitalul în care lucrează a fost transformat într-unul pentru tratarea persoanelor infectate cu COVID-19.

“În Milano totul a început în urmă cu 3 săptămâni. Imediat după apariția primelor cazuri, au urmat câteva zile de panică totală și dezorientare.

Frica, din păcate, a durat foarte puțin. Se vehicula că se tratează doar o formă de gripă și că nu există motive reale pentru o isterie generală.

Lumea a reînceput să se comporte normal, ignorând aproape complet problema. Toată această perioadă a durat cam 10 zile, iar cazurile noi erau cam 120-130 pe zi.

După care, peste noapte, numărul cazurilor a crescut vertiginos: 500-1000-1500 pe zi. Școlile erau deja închise, focarele principale izolate.

În timp extrem de scurt, Lombardia a fost izolată complet și după 2-3 zile întregul teritoriu al Italiei. Peste noapte au dispărut măștile și dezinfectantele din farmacii. Au dispărut măștile din spital”.

 

În fiecare zi sunt alte mii de cazuri noi. Și decese

Anca ne scrie că majoritatea oamenilor s-au izolat în case, magazinele au fost închise, cu excepția celor de produse alimentare, a farmaciilor, a benzinăriilor.

“S-a trecut din nou la o stare de frică generală, adevărata conștientizare a problemei.

În momentul actual se circulă cu o declarație pe proprie răspundere, iar poliția oprește frecvent traficul pentru verificări. Din păcate, noile măsuri, extrem de severe, nu au blocat (încă) progresia epidemiei. Este nevoie de multe zile (probabil alte 2 săptămâni), pentru a începe să se vadă rezultatele. Între timp, în fiecare zi sunt alte mii de cazuri noi. În creștere este și numărul deceselor.”

 

“Nici un sistem medical nu are capacitatea de a trata 1500-2000 de cazuri noi pe zi”

Anca Simioniuc ne mai scrie că spitalele au fost transformate complet: “Numeroase spitale (inclusiv al meu) au fost transformate în <spitale COVID>. Locurile în terapie intensivă sunt absolut insuficiente. Secții întregi au fost reorganizate, rămânând, oricum, insuficiente. Situația cea mai grea este a medicilor de la Urgențe, Terapie Intensivă și Medicină Internă.

Cardiologii au fost implicați ulterior, încercăm să ajutăm cât mai mult într-un domeniu infectiv pneumologic, adaptându-ne, cum putem, competențele.
Nu vreau sa fiu pesimistă, ci realistă.
Cu siguranță numărul bolnavilor depășește cu mult posibilitățile sistemului sanitar. Ceea ce mă terorizează cu adevărat este ideea că o situație similară poate izbucni la fel de repede într-o zonă cu mult mai puține resurse decât ale Lombardiei. Aceea ar putea fi o adevărată tragedie.

De aceea e fundamental, de la bun început, să nu se minimalizeze gravitatea problemei. Dacă la nivel individual nu se respectă normele de izolare și igienă, contaminarea izbucnește exponențial.

Nici un sistem medical nu are capacitatea de a trata 1500-2000 de cazuri noi pe zi. Mulți dintre colegii mei au ajuns la capătul puterilor.
Virusul se transmite datorită persoanelor. Persoanele trebuie să oprească transmiterea lui.  Acesta este mesajul meu, sper din toată inima să fie înțeles”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anca Simioniuc, medic cardiolog în Milano: „Mulți dintre colegii mei au ajuns la capătul puterilor!”.
 Vizualizări articol: 7526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Anca Simioniuc, medic cardiolog în Milano: „Mulți dintre colegii mei au ajuns la capătul puterilor!”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Pe timp de pandemie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei