Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 188 (8717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Folclorul, gastronomia și arta populară și-au dat mâna la un eveniment organizat la Dumbrăveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un eveniment în care folclorul, gastronomia și arta populară și-au dat mâna în mod armonios a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, la Dumbrăveni. Evenimentul a avut loc atât în interiorul, cât și în afara Centrului Cultural ”Academician Eugen Simion” și a fost organizat de Grupul de Acțiune Local (GAL) Valea Siretului de Jos. Au participat alte cinci GAL-uri, două din Maramureș, două din Republica Moldova, din Ghidighici și Codrii Călărașului, și unul din județul Galați, în cadrul unui proiect finanțat cu bani europeni, prin AFIR, în valoare totală de 220.000 de euro.

Au fost prezenți peste 30 de vizitatori de la GAL-urile din cadrul proiectului, inclusiv meșteri populari din Maramureș. Printre aceștia, am găsit-o pe Ileana Reptean, din Valea Izei, care ne-a mărturisit cum a ajuns să practice această meserie și ce produse sunt cele mai întrebate.

”Am venit cu produse pe care le confecționez eu, mai exact clopuri tradiționale, trăistuțe, păpuși îmbrăcate tradițional, adică tot ce ține de portul nostru tradițional din Maramureș. Cele mai întrebate sunt trăistuțele și opincile, pentru că reprezintă zona noastră, iar cine vine în Maramureș pentru un suvenir cam pe asta merge. Fac asta de mai bine de 10 ani și pur și simplu m-am îndrăgostit de munca asta, pentru că e ceva care te și relaxează și aduce și un venit. Trebuie să îți și placă și să ai și răbdare, că altfel nu faci nimic”, a mărturisit femeia venită tocmai de la Valea Izei.

De ceva mai de aproape, de la Mitoc, era prezentă și Mihaela Boghian. Aceasta a deschis recent o mică patiserie și a venit plină de speranță și entuziasm la evenimentul de la Dumbrăveni: ”Am venit cu produse de patiserie, cu borcane cu dulceață de vișine, de cireșe, de cireșe amare, cu plăcinte, cu ecleruri. Avem o mică patiserie la Mitoc și am fost invitați la acest eveniment. Cele mai întrebate sunt prăjiturile de casă, în special eclerurile și gogoșile cu ciocolată, dar și plăcintele cu brânză dulce. De când am deschis patiseria, de regulă primim comenzi online, iar apoi clientul vine și ridică produsele direct de la noi”.

 

  • Scopul acțiunii: promovarea patrimoniului cultural și artistic

 

În afara meșterilor populari și producătorilor de bunătăți, evenimentul a cuprins și mai multe momente artistice, pe care le-a detaliat Mihaela Lehaci, manager de proiect și expert evaluator la GAL Valea Siretului de Jos: ”Evenimentul promovează nu doar producătorii locali, ci și artiștii locali. La debut, au urcat pe scenă tinerii artiști din Dumbrăveni și mă refer aici la copii talentați, dar și ansambluri din comunele învecinate. Este vorba de Ansamblul Dor din Moara, Ansamblul Arcanu al USV, Didi Cojocaru, Fanfara de la Stamate, iar - la final - Angelica Flutur”.

Printre invitați s-a număr și președintele ales al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan. Acesta i-a felicitat pe organizatori și spune că astfel de evenimente sunt extrem de utile.

”Avem nevoie să ne interconectăm comunitățile și să facem proiecte pentru oameni, pentru că dincolo de campania electorală rămâne ce am reușit să facem pentru comunitate, iar funcțiile sunt trecătoare. Dincolo de vorbele care se spun, noi, aleșii locali, suntem angajații societății. Eu voi fi lângă dumneavoastră și vă voi sprijini și pentru că sunt tânăr și am 33 de ani și nu le știu pe toate, vă voi cere și sfaturi”, a spus Gheorghe Șoldan în fața asistenței.

La rândul ei, Cristina Ghindă, manager GAL Valea Siretului de Jos, a explicat de unde a plecat acest proiect și care va fi finalitatea.

”Este vorba de un schimb de experiență pe care îl putem face între GAL-uri, dar și să promovăm patrimoniul cultural și artistic din fiecare zonă. Am organizat vizite și întâlniri la aceste GAL-uri, iar acum este rândul nostru să organizăm evenimentul. Sunt prezente 30 de persoane din celelalte GAL-uri, inclusiv producători din Maramureș. Ne străduim foarte mult să susținem producătorii locali, pentru că ei activează pe o piață unde există concurență neloială, deoarece marile lanțuri comerciale îi înghit practic, deși ei fac niște produse extrem de bune calitativ. Acest proiect include și o parte de promovare a gastronomiei locale, iar în acest sens ne dorim să identificăm rețete vechi, rețete tradiționale din toate zonele pe care le acoperim noi, cele șase GAL-uri. La final, vom scoate o carte de bucate, vom și filma rețetele și le vom promova la târguri internaționale, iar primul la care vom participa va fi anul viitor, în ianuarie, la Madrid”, a arătat Cristina Ghindă.

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Folclorul, gastronomia și arta populară și-au dat mâna la un eveniment organizat la Dumbrăveni.
 Vizualizări articol: 780 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Folclorul, gastronomia și arta populară și-au dat mâna la un eveniment organizat la Dumbrăveni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei