Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 61 (8590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române și omul care a creat punți între inimile românilor, omagiată la ”Omul și Cartea” în USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Lectură a Bibliotecii Corpului  E al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a devenit neîncăpătoare miercuri, începând cu ora 12.00, la o nouă ediție a manifestării ”Omul și Cartea”. Invitatul acestei ediții a fost conf. univ. dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române și un simbol al culturii şi spiritualităţii româneşti din nordul Bucovinei. 

Conf. univ. dr. Alexandrina Cernov, un promotor înflăcărat şi neobosit al limbii române şi al valorilor identitare româneşti, a avut invitați din cele două părți ale Bucovinei. Între aceștia s-au numărat colegi şi prieteni ai săi, profesori apropiați acesteia de la USV, precum și membri ai familiei, jurnaliști și scriitori, precum și studenţi de la cele două universităţi-surori din Cernăuţi şi Suceava.

Moderatorul întâlnirii de suflet a fost prof. univ. dr. Sanda Maria Ardelean, care a deschis evenimentul și a vorbit în termeni elogioși despre distinsa sărbătorită. Pe masa din fața prezidiului evenimentului a fost pregătită o expoziție de carte cu sprijinul Bibliotecilor ”I. G. Zbiera” și a USV.

 

  • Românismul, o preocupare constantă a Alexandrinei Cernov

 

După un laudatio prezentat de bibliotecar USV Despina Rotaru, a vorbit despre personalitatea omului de cultură Alexandrina Cernov un tânăr apropiat al acesteia, lector univ. dr. Marin Gherman, care i-a fost student profesorului Cernov la Cernăuți. ”Puțini sunt cei care știu astăzi vasta activitate a Alexandrinei Cernov de-a lungul anilor, de la interesantele emisiuni de televiziune realizate de ea, la laboratorul de cercetare din cadrul editurii ”Alexandru cel Bun” din Cernăuți, de la un om al tribunei la Marea Adunare de la Chișinău din 1989, demonstrând o viziune geopolitică deosebită, la un susținător al drepturilor românilor din Bucovina de nord, demonstrând o energie și o capacitate de muncă enormă și păstrând pentru generații de români vie limba română.”

Legat de personalitatea sărbătoritei și de regiunea Cernăuți, a vorbit apoi prof. univ. dr. Ştefan Purici, care a semnalat în discursul său: ”La doamna Alexandrina Cernov, la calitățile ei de luptătoare și om de condei, a fost adăugată știința și cercetarea, puse în slujba acestei mișcări de redeșteptare națională a românilor. Românismul din Ucraina și Republica Moldova a constituit o preocupare constantă a acesteia de-a lungul vieții”. Prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu a spus despre cea omagiată: ”Suntem azi aici să omagiem un destin, destin care înseamnă în cazul acesta o slujire totală a unei idei, până la jertfa de sine. Destin înseamnă implicit suferință, or ceea ce facem noi aici este să omagiem un destin care este asociat fatalmente cu ideea de românism, cu România, cu limba română, cu identitatea românească.”

Despre problemele apărute în viața familiei Alexandrinei Cernov după declanșarea războiului din Ucraina, despre un nou refugiu și soarta bibliotecii impresionante a acesteia au vorbit prietenele de o viață, scriitoarea și jurnalista Maria Toacă din Cernăuți și primarul din Mahala (UA), Elena Nandriș, iar problemele nerezolvate ale comunității de români din Ucraina au fost reamintite audienței de către prof. dr. Marian Olaru, directorul Institutului Bucovina al Academiei Române. Acorduri de chitară lansate de fiul Alexandrinei Cernova, precum și vocea Carolinei Jitaru de la Cernăuți au însoțit atmosfera caldă a evenimentului, alături de frumoase cuvinte ale monahiilor de la Mănăstirea Voroneț.

 

  • Diplomă de excelență primită din partea Universității ”Ștefan cel Mare”

 

O diplomă de excelență din partea Universității ” Ștefan cel Mare” a fost oferită distinsei Alexandrina Cernov, pentru implicarea sa activă și excepțională în viața și problemele etnicilor români din Ucraina, pentru curajul, perseverența și devotamentul în promovarea culturii române, alături de flori și urări de sănătate.

Alexandrina Cernov le-a reamintit celor de față despre drama refugiilor sale:”Am început la 3 luni prin a mă refugia cu părinții în România și iată că-mi termin anii refugiată din nou în România”. Vorbind despre reprezentanții culturii și științei bucovinene, Alexandrina Cernov a amintit că ”Trebuie să le amintim contemporanilor, tinerilor, faptul că Bucovina a dat culturii, cât și științei și artei românești personalități  importante, pe care noi de-a lungul timpului le-am reliefat în revista Glasul Bucovinei, în cadrul rubricii <Dialoguri cu bucovinenii>. Eu vă mulțumesc foarte mult, nu mă așteptam să aud atâtea cuvinte frumoase și vă mulțumesc mult pentru această emoție trăită astăzi”.

Alexandrina Cernov reprezintă astăzi un adevărat simbol al românismului, prin munca sa de cercetare și dăruire exemplară, prin implicarea sa în viața etnicilor românidin Nordul Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române și omul care a creat punți între inimile românilor, omagiată la ”Omul și Cartea” în USV.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române și omul care a creat punți între inimile românilor, omagiată la ”Omul și Cartea” în USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei