Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 259 (8483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri binevenite

Legea împotriva deepfake-ului propusă de un parlamentar sucevean a trecut deja de Senat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea împotriva deepfake-ului propusă de un parlamentar sucevean a trecut deja de Senat. Este vorba de acele pseudo știri create cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau al tehnicilor de creare a Realității Virtuale (RA). Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu, inițiatorul legii, spune că totul a plecat de la îngrijorarea generată de faptul că avansul tehnologiei poate servi și celor care au scopuri distructive.

”Când avansul tehnologiei este utilizat cu rea-credință, malițios, în scopul de a crea panică, de a incita la ură sau de a compromite prin alterarea realității, trebuie să intervină limitele legii. Fenomenul deepfake, falsul sever - așa cum îl definește prezenta lege, este deja destul de extins, a produs deja și confuzii, și situații jenante, și perplexitate, și victime ale urii sau denigrării. Inteligența artificială ne poate ajuta la realizarea de filme în care fiecare dintre noi poate apărea vorbind într-o limbă străină, când de fapt am înregistrat un speech în limba româna - e perfect în ordine, n-am făcut decât să utilizăm AI pentru a traduce, cu știința și voința noastră, o situație în care ne-am aflat. Dar faptul că în mod malițios se pot produce filme în care AI (inteligența artificială) este utilizată pentru a prezenta imaginea unei persoane care ar spune sau face lucruri pe care în realitate nu le-a spus, respectiv nu le-a făcut, în scopul de a induce în eroare, a denigra sau crea panică, este un demers diferit și acesta trebuie limitat prin instrumente legale”, consideră Eugen Bejinariu.

Parlamentarul sucevean spune că este normal ca aceste falsuri să fie reglementate și mai ales sancționate pentru a-i descuraja pe cei care le practică.

”Legea se referă la nevoia de a specifica explicit situația în care imaginea unei persoane este utilizată pentru a prezenta o situație în care acea persoana nu s-a aflat niciodată, în fapt. Pot fi și vor fi deranjați de prevederile acestei legi doar oamenii insuficient informați, cei care nu știu magnitudinea pericolului pe care îl generează extinderea fenomenului deepfake sau cei care utilizează malițios putințele tehnologiei. Până acum ofeream ca argument ipostaza teoretică în care un fals sever ar ilustra de exemplu guvernatorul băncii centrale care anunță populația că ar fi bine să-și extragă banii din bancă sau un fals sever în care șeful statului major al armatei anunță decizia de încorporare a tuturor bărbaților încorporabili pentru război sau alte asemenea situații în care un filmuleț de două minute creează o panică pe care anunțurile oficiale ulterioare n-o mai pot stăpâni”, a argumentat Eugen Bejinariu necesitatea adoptării acestei legi.

Propunerea a trecut de Senat, cu o serie de modificări, iar acolo sunt prevăzute inclusiv sancțiuni cuprinse între 10.000 și 200.000 de lei, chiar și pentru cei care distribuie aceste filmări false. Proiectul este acum în dezbatere în Camera Deputaților, care este for decizional, iar legea ar putea fi adoptată în scurt timp.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea împotriva deepfake-ului propusă de un parlamentar sucevean a trecut deja de Senat.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legea împotriva deepfake-ului propusă de un parlamentar sucevean a trecut deja de Senat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei