Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 230 (8454)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Expoziție

„Ritmuri şi peisaje urbane” cu Radu Bercea, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni a găzduit, joi, 28 septembrie, în prezenţa unui număr mare de iubitori de artă din Fălticeni, Suceava şi Gura Humorului, elevi şi profesori, prieteni apropiaţi ai artistului plastic Radu Bercea, vernisajul unei noi expoziţii „Ritmuri şi peisaje urbane”.

În cea de-a cincea expoziţie semnată de pictorul şi graficianul Radu Bercea, găzduită într-o perioadă de timp scurtă, de un an şi jumătate, în holul de marmură al prestigioasei instituţii de învăţământ fălticenene, este prezentat peisajul urban ca produs al intervenţiei umane până în perioada anilor '65 -'70, prin păstrarea expresiilor arhitecturale, culturale, sociale specifice fiecărui loc şi fiecărei construcţii reprezentative realizate în urmă cu zeci sau sute de ani, fiind exclusă industrializare şi urbanizarea sa consecventă. Lucrările reunite sub titlul „Ritmuri şi peisaje urbane” sunt realizate în acuarelă, acrilic şi tehnică mixtă.

Profesorul Codrin Benţa, directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”, a spus: „Astăzi vorbim despre <Ritmuri şi peisaje urbane>, o expoziţie despre urbanistica pe care o putem vedea fie în peisajul cotidian, fie în spaţiul Fălticenean, în oraşe cum ar fi Rădăuţi, Vatra Dornei, Suceava, în foarte multe oraşe din Ardeal care au un iz medieval, cum ar fi Sibiu, Braşov, Alba Iulia”. Benţa i-a provocat pe cei prezenţi la un exerciţiu, prezentarea unor imagini din localităţi în care s-a păstrat arhitectura din perioada interbelică şi localităţi în care, în centrul istoric, în locul imobilelor vechi s-au ridicat clădiri cu mai mult de 10 etaje. Rolul acestui exerciţiu a fost de a-i ajuta pe cei prezenţi să înţeleagă de ce este necesară o astfel de expoziţie.

 

Peisajele urbane trimit un mesaj despre ce este valoros

Profesorul Codrin Benţa s-a referit şi la cei care încă mai caută clădirile cu un farmec istoric pentru a le imortaliza cu aparatul de fotografiat sau pentru a le picta sau reda prin grafică, precizând că: „În faţa noastră sunt exemple de locuri frumoase pe care le putem identifica în peisajul arhitectural. Sunt astfel de locuri şi în Fălticeni, sunt case memoriale care încă se mai păstrează într-o bună formă, case memoriale care se pierd, dar e bine să fim conştienţi că sunt lucruri de valoare, sunt peisaje remarcabile. Peisajele urbane reprezintă atât un loc unde putem să vedem o dimensiune socială, putem să vedem o dimensiune culturală, putem să vedem o relaţionare, un schimb de materii, un schimb de energie, cât şi un loc care trimite un mesaj către noi despre ce este valoros sau despre ce ar trebui să evităm în ceea ce concepem noi ca perspectivă urbană.

Accentuez latura didactică a întâlnirii noastre. Când mergem prin oraş, să ne apropiem de clădirile memoriale, să le preţuim, să le apreciem şi să le apărăm. Ţine de voi să apreciaţi şi să susţineţi ceea ce este patrimoniu, ceea ce este valoros. Spiritul civic sper să fie la înălţime şi atunci când apar ipostaze în care dezvoltarea urbană trece peste ceea ce este de patrimoniu, valoros pentru istoria noastră”, a fost îndemnul profesorului Codrin Benţa pentru elevii colegiului pe care îl conduce.

 

Radu Bercea, artistul care dăruieşte

Profesorul Constantin Bulboacă, un prieten apropiat al pictorului Radu Bercea, a vorbit despre călătoriile lui Radu Bercea în ţară şi străinătate, iar ceea ce vede, ceea ce apreciază, redă publicului prin astfel de expoziţii. Un alt subiect abordat a fost cel al firescului unor astfel de expoziţii în localităţile care au avut sau mai păstrează arhitectura reprezentativă, pentru că spaţiile vechi pot deveni noi prin lucrări de restaurare şi pot găzdui frecvent manifestări ale artei moderne, utilizabile şi accesibile, fiind produsul creativităţii şi inovaţiei.  

„Ceea ce se întâmplă astăzi este un lucru firesc. Prietenul Radu Bercea este într-un perpetuum mobile de când îl ştiu şi va rămâne aşa tot timpul. Acolo unde merge aduce frumosul, aduce omenia, aduce bunul-simţ, de care trebuie să profităm toţi pentru că asemenea oameni se nasc foarte rar. Tablourile de astăzi sunt o trăire personală a diverselor momente petrecute în diverse locuri prin care a fost. Domnul Radu Bercea are o memorie vizuală fantastică şi reuşeşte să ne redea tot ce este mai frumos. Astăzi este predominantă o culoare albastră pe care a avut-o şi Pablo Picasso în perioada 1901-1904, când picturile sale, aproape exclusiv, aveau nuanţe de albastru şi verde. Albastrul înseamnă speranţă, dăruire şi Radu Bercea dăruieşte. Niciodată nu şi-a pus problema, e un adevărat mecena al sufletului, nu a adunat arginți, nu a adunat avere, dar averea lui este împrăştiată în toată România şi în ţări de pe toate continentele. Artistul Radu Bercea dăruieşte opera sa tuturor. Nu şi-a propus să adune pentru el. Din contra, să dea din plinul sufletului, şi asta ar trebui să învăţăm toţi”, este recomandarea profesorului Constantin Bulboacă.

 

Radu Bercea, un Canaletto al Bucovinei

Peisajul urban leagă practicile materiale, relaţiile sociale, reprezentările simbolice şi contribuie la conturarea unei culturi locale. Despre cultura locală a clădirilor şi despre detaliile arhitectonice prezente în lucrările lui Radu Bercea a vorbit un cunoscut om al scrisului, inginerul Vasile Moroşanu. Una dintre opriri a fost asupra arhitecturii mănăstirilor din Bucovina şi a modului în care pictorul Radu Bercea a adus-o prin lucrările sale mai aproape de oameni.

„M-au surprins detaliile pictorului în ceea ce priveşte redarea detaliilor mănăstirilor pe pânză. Astăzi se confirmă şi detaliile în urbanism ale pictorului Radu Bercea. L-aş compara pe artistul, pe omul Radu Bercea cu Canaletto, pictor peisagist italian care a readus gloria picturii veneţiene şi care a fost chemat şi de regii Angliei să facă picturi cum ar face o vedere. Canaletto a Veneţiei a uimit lumea. Iată că avem în Bucovina un om, Radu Bercea, un pictor care parcă îl urmează pe Canaletto. Este un artist care ar trebui să fie mult mai cunoscut în ţară şi să ştie cei de la artele plastice cine este omul şi artistul Radu Bercea”, a spus scriitorul Vasile Moroşanu.

 

Fălticeniul interbelic, o viitoare expoziţie semnată de Radu Bercea

Despre harul iubirii de frumos, al iubirii de eternitate, cooperarea pe care artistul Radu Bercea o are cu Asociația „Fălticeni Cultural” de foarte mulţi ani, atât la Festivalul de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, cât şi la Concursul „Poetul lunii”, manifestare pentru care artistul plastic Radu Bercea oferă lunar câte 30-40 de lucrări pentru premierea participanţilor a vorbit preotul Liviu Mihăilă, preşedintele „Asociaţiei Fălticeni Cultural”. Acesta a făcut şi două propuneri.

„Fac o propunere tinerilor. Vă alegeţi un tablou în expoziţie, îl puteţi rezerva dacă vă place, nu este foarte scump, 150 de lei, jumătate din preţul tabloului îl ofer eu, pentru că îmi doresc să aibă şi tinerii aceste tablouri foarte frumoase. A doua propunere este legată de clădirile vechi din Fălticeni, care au fost superbe, dar nu mai există, dar putem să le vedem şi în pictură. În grafică, clădirile reprezentative le avem de la domnul prof. Gabrel Baban, în desen le avem redate de caricaturistul Doru Axinte, prin fotografii domnul Marinel Dănilă ne aduce mereu în actualitate oraşul interbelic. Prin picturile realizate de domnul Radu Bercea după fotografii, descrieri ale oraşului din secolul XVIII sau XIX, imagini cu Fălticeniul romantic, vom avea o altă imagine a Fălticeniului”, a spus preotul Liviu Mihăilă.

 

Titlul de Cetăţean de Onoare, răsplătit prin numeroase expoziţii şi donaţii

Modest cum îl ştim, pictorul Radu Bercea a rezumat, ca de fiecare dată, în puţine cuvinte, dar încărcate puternic emoţional, gratitudinea pentru felul în care municipiul Fălticeni, oraş care i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare, l-a primit şi îl primeşte de fiecare dată când vine nu doar cu expoziţii. El a mărturisit de unde a desprins imaginile prezentate în expoziţie.

„Ţin să vă mulţumesc că de fiecare dată sunt primit cu multă căldură. Am găsit aici un loc deosebit.

O parte dintre desene sunt din excursiile pe care le-am făcut în Europa şi Brazilia, o parte sunt realizate din amintirile din localităţile pe care le-am vizitat în ţară, pentru o parte m-am mai inspirat din fotografii de epocă, din fotografii contemporane. Vă mulţumesc din suflet pentru că sunteţi atât de buni, de primitori, de frumoşi şi de fiecare dată vin cu mare plăcere şi cu mare bucurie la Fălticeni.

Recent am fost în Tunisia, urmează să realizez un număr de 20 de tablouri cu imagini din această ţară pe care o să vă invit să le vedeţi într-o viitoare expoziţie.Vă mulţumesc”, a spus artistul plastic Radu Bercea.

Manifestarea s-a încheiat cuun scurt moment artistic pregătit de elevii colegiului.

Lucrările expuse de Radu Bercea rămân în holul de marmură al Colegiului „Nicu Gane” şi pot fi achiziţionate la preţuri modice, dar amatorii de frumos trebuie să se grăbească pentru că mare parte dintre ele sunt deja rezervate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ritmuri şi peisaje urbane” cu Radu Bercea, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 836 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Ritmuri şi peisaje urbane” cu Radu Bercea, la Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei