Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 229 (8453)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Univers birocratic

Deținerea unui termometru cu mercur te face infractor. Cum poți să scapi de el fără să-l arunci la gunoi sau să ai dosar penal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean care avea două termometre cu mercur, metal foarte toxic, ne-a solicitat sprijinul în vederea identificării unei soluții de a se debarasa de ele, asta după ce a contactat cu acest scop, dar fără succes, mai multe instituții ale statului și firme de colectare a deșeurilor.

„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, ne-a spus suceveanul.

 

  • Nici o instituție a statului nu ne-a dat o soluție

 

Conștient de pericolul reprezentat de mercur, a depozitat în exteriorul casei, într-o magazie bine ventilată, cele două termometre nefuncționale, închise în tuburi de carton pe care a scris „Atenție, mercur! Toxic”. Apoi a căutat în Suceava o firmă care colectează deșeuri toxice. N-a găsit și a sunat la București, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, unde o funcționară i-a spus că va căuta o soluție și va reveni. L-a căutat a doua zi, dar nu cu soluții, ci cu recomandări: să caute un operator de salubritate, să contacteze ISU sau administrația locală. Nici una dintre recomandări nu s-a dovedit viabilă. „Am telefonat din nou la Protecția Mediului, dar de data asta la agenția locală”, a relatat suceveanul. De aici i s-a sugerat să caute un operator de salubritate specializat. „La Demeco Bacău au spus că nu colectează astfel de deșeuri, la Setcar Brăila, care neutralizează deșeuri, n-a răspuns nimeni”, a fost rezultatul.

Pasul următor a fost să sune la ISU: „Ofițerul de serviciu a spus că, dacă nu este o amenințare, ei nu au atribuții să intervină și că ei nu colectează materiale periculoase”; apoi la două farmacii, parte dintr-un lanț farmaceutic, din Iași și Suceava, de la care de asemenea răspunsul a fost negativ. În disperare de cauză, omul ne-a contactat pe noi, să ne semnaleze situația și să ne roage să-l ajutăm.

Ca urmare, am încercat să identificăm o instituție a statului care să ne spună cum putem scăpa legal de un termometru cu mercur. De la DSP, ISU și Prefectură nu am primit soluții. La farmacii, există din 2023 o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, dar nu are încă norme de aplicare.

 

  • Poliție: „Simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”

 

De la Poliție, în schimb, am primit cel mai interesant răspuns. Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a declarat că, din anul 2014, „simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359 din Codul penal. Persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani.

Prin urmare, dacă suceveanul mergea cu cele două termometre la Poliție, polițiștii ar fi deschis dosar penal pentru efectuarea cercetărilor asupra infracțiunii de deținere de substanțe periculoase. Mai mult decât atât, conform principiului că „poluatorul plătește”, omul ar fi fost obligat să achite costul neutralizării deșeului de substanță periculoasă.

 

  • Soluția a venit din mediul privat

 

Un răspuns rapid și pertinent am primit de la managerul firmei de salubritate Ritmic Suceava, Costel Corneanu. Acesta ne-a spus că în județul Suceava nici o firmă de salubritate nu este autorizată pentru deșeuri periculoase și ne-a indicat imediat o firmă specializată din Bacău. Am sunat la firma respectivă, Igiena Serv SRL, iar operatorul de call center, Leonard Mihai, ne-a informat cu amabilitate că termometrele pot fi preluate oricând de la deținător, indiferent din ce localitate, contracost: 190 de lei/bucata, plus TVA.

Deci pentru a scăpa de cele două termometre, pe suceveanul nostru l-ar costa în jur de 400 de lei. „Sunt bani pe care în momentul ăsta nu-i am. Am un copil pe care îl întrețin în facultate. Când voi fi mai potent financiar voi suna la firma din Bacău și voi rezolva problema”, a afirmat bărbatul.

Într-un final, la capătul a două zile cu nenumărate telefoane, cu ajutorul președintei Colegiului Farmaciștilor - filiala Suceava, Doinița Cocriș, am găsit o farmacie independentă, autorizată să preia deșeuri periculoase, care a acceptat să depoziteze în condiții de siguranță cele două termometre cu mercur, până când vor apărea normele de aplicare a legii referitoare la regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023.

Chiar dacă la acest moment nu este deloc simplu să scăpați de un termometru cu mercur, varianta de a-l arunca la gunoi este foarte proastă, în primul rând din cauza riscului major de contaminare a mediului, dar și a implicațiilor legale.

Menționăm că mercurul este un metal foarte toxic, care are tendința de acumulare în corp în decursul timpului. Acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral. În organism pătrunde prin piele, respirator - prin vaporii inspirați, sau digestiv, în momentul consumului unor alimentelor contaminate cu mercur. Substanța este foarte periculoasă deoarece trece cu ușurință din stare solidă în stare de vapori și se acumulează în organism.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deținerea unui termometru cu mercur te face infractor. Cum poți să scapi de el fără să-l arunci la gunoi sau să ai dosar penal.
 Vizualizări articol: 5816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Deținerea unui termometru cu mercur te face infractor. Cum poți să scapi de el fără să-l arunci la gunoi sau să ai dosar penal4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei