NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
sâmbătă, 16 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 218 (8442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5898 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

Colegiul ”Petru Mușat” Suceava a marcat 60 de ani de la înființarea unității

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava a sărbătorit 60 de ani de la înființarea instituției, suita de evenimente consacrate acestei aniversări încheindu-se vineri, 15 septembrie, cu o întâlnire festivă ce a reunit foste și actuale cadre didactice, autorități, invitați speciali, colaboratori.

De altfel, întreg programul aniversar s-a concretizat în numeroase manifestări speciale întinse de-a lungul primei săptămâni a anului școlar, manifestări ce au reușit să aducă laolaltă autori ai unei istorii de șase decenii.

Cât despre festivitatea de vineri, aceasta a fost orchestrată de directoarea Maria Teodoreanu, care a trasat câteva repere din istoria instituției, amintind de oameni și momente care au influențat parcursul unității.

Grupul Școlar Suceava a fost înființat în 1963, sub tutela Ministerului Petrolului și Chimiei, primul director fiind ing. Teodor Gîdei. În primul an de activitate școala număra 40 de cadre didactice, cursurile erau organizate pentru elevii celor 15 clase de învățământ profesional, pregătind forță de muncă pentru domeniile prelucrarea lemnului și petrol-chimie pentru platforma industrială din Suceava.

Un an mai târziu, unitatea deținea un corp de clădire pentru cursuri, trei cămine pentru elevi, cantină și un corp pentru ateliere. În 1967 este inaugurată sala de sport.

Între 1974 și 1980 sunt date în folosință un nou internat, primul cabinet fonic din județ și primul sistem de televiziune cu circuit închis, modern pentru acea vreme, extrem de util în formarea cadrelor didactice.

Școala atinge apogeul între anii 1979-1988, când școlariza 2.200 de elevi/an, dintre care 1.200 erau cazați în cele patru internate. În 1985, unitatea primește vizita ministrului educației, Ion Teoreanu. În 1988, școala achiziționează de la CPL Suceava un calculator tip Spectrum, produs în România, iar în anii `90 a fost achiziționată o rețea completă de 8 calculatoare și un server pentru clasele cu profil Informatică.

După 1990 începe o perioadă de transformări semnificative - scade populația școlară, apare nevoia introducerii de noi calificări. Din 1996 și până în 2003 este director prof. Sorin Golda și director adjunct Maria Pentilescu.

Din 2003, conducerea este preluată de Maria Teodoreanu, care rămâne la cârma instituției până astăzi, cu o întrerupere între 2012 și 2017, când a fost directoare Gabriela Alionte.

În prezentarea unității, Teodoreanu a mai amintit de parteneriatele cu agenții economici, de proiectele aflate în derulare și de distincțiile primite de instituție în ultimii ani (școală verde, școală europeană etc.).

 

Diplome și aprecieri, la ceas aniversar

Invitații care au luat cuvântul în cadrul festivității de vineri au felicitat reprezentanții colegiului pentru parcursul unității, pentru proiectele de dezvoltare, pentru reușitele din ultimii ani și nu numai. Tot în cadrul evenimentului au fost oferite distincții și diplome.

O diplomă a fost acordată de edilul Ion Lungu, care a apreciat dezvoltarea unității, menționând că „Primăria Suceava a aprobat proiecte europene în valoare de cinci milioane de euro la această unitate de învățământ”.

Despre proiecte europene și aportul lor la dezvoltarea învățământului și a comunității a vorbit și subsecretar de stat Doina Iacoban, de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost reprezentată de prorectorul Mihai Dimian, care a apreciat investițiile recente din colegiul tehnic, proiectele demarate, subliniind importanța infrastructurii pentru a putea pregăti elevii la un nivel înalt.

Dimian a mai vorbit de una dintre problemele actuale din sistemul de învățământ, și anume lipsa de motivație a tinerilor, cea mai scăzută din cele 65 de țări analizate în testul PISA. Acesta a reliefat importanța identificării de soluții pentru a crește interesul elevilor, al tinerilor, pentru a-i sprijini în parcursul educațional, mai ales în domeniile tehnice.

Distincții cu prilejul aniversării au mai oferit Grigore Bocanci – inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Suceava, Angela Zarojanu – directoarea Teatrului „Matei Vișniec”, directori ai unor unități de învățământ din județ: Virginel Iordache – Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”, Dan Popescu – Colegiul Național „Ștefan cel Mare” etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul ”Petru Mușat” Suceava a marcat 60 de ani de la înființarea unității.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colegiul ”Petru Mușat” Suceava a marcat 60 de ani de la înființarea unității0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei